300 ensamkommande flyktingbarn kom till Göteborg på ett dygn

300 ensamkommande flyktingbarn kom till Göteborgs central station på ett dygn lördagen den 24 oktober 2015, berättar socialjouren för Peter Ahlborg när han pratar med dem. Foto: Peter Ahlborg

300 ensamkommande flyktingbarn kom till Göteborgs central station på ett dygn lördagen den 24 oktober 2015, berättar socialjouren för Peter Ahlborg när han pratar med dem. Foto: Peter Ahlborg

 

Jag var i lördags kväll den 24 oktober 2015 i Göteborg och väntade på tåget hem. Där träffade jag på två tjejer från socialjouren på centralstationen. Då kom det fram att det har kommit 300 ensamkommande flyktingbarn till Göteborg på ett dygn.

Jag var och hämtade lilla söta vovven Fia i Göteborg i lördags. Jag skulle vara hundvakt till henne under ett par dagar.

 

 

Träffade på socialjouren
Tåget gick inte som planerat så jag fick vänta en timme. Under tiden promenerade jag och Fia och runt centralstationen.

Efter ett tag vid 23.30 tiden på kvällen träffade jag på två personer från socialjouren, när de gosade med Fia, efter att jag lämnat henne under en minut till en ordningsvakt medan jag var inne och köpte mjölk i pressbyrån.

När jag kom ut från pressbyrån träffade jag på socialjouren. Jag frågade socialjouren hur det är med de hemlösa nu i Göteborg, nu när kylan börjar komma?

Men det visade sig att de bara hade hand om ensamkommande flyktingbarn.

 

300 ensamkommande på ett dygn
Ok, sa jag. Hur många ensamkommande barn kommer det per dag till Göteborg, frågade jag?

– Idag har det kommit 300 stycken, svara en av tjejerna från socialjouren. (Den 24 oktober 2015 på kvällen vid 23.30 tiden hade det sammanlagt kommit 300 stycken ensamkommande flyktingbarn under dagen.) Ibland kommer det mindre ibland något fler, sa hon.

Peter Ahlborg väntar på ett tag på centralstationen i Göteborg tillsammans med vovven Fia. Då framkommer det att 300 ensamkommande flyktingbarn kommit till Göteborg på ett dygn. Foto: Peter Ahlborg

Peter Ahlborg väntar på ett tag på centralstationen i Göteborg tillsammans med vovven Fia. Då framkommer det att 300 ensamkommande flyktingbarn kommit till Göteborg på ett dygn. Foto: Peter Ahlborg

 

Inte registrerats tidigare
Va, kommer det så många som 300 stycken ensamkommande flyktingbarn, som inte är registrerade tidigare, i Malmö eller så, frågade jag henne?

Ja, det stämmer, sa hon.

– De har inte registrerats ännu.

Sedan frågade jag var de kom ifrån?

– De kommer med tåg bla. från Malmö, Köpenhamn och från Norge, sa hon.

Inte visste jag att det kom så många ensamkommande flyktingbarn till Göteborg. Visste att det var många som kom – men inte att det kom så många.

Vad är din kommentar om detta kära läsare? Visste du att det kom så här många ensamkommande flyktingbarn till Göteborg?

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter