Bokmässan fredagen 26 september – dag två

Massor av folk som vanligt besökte Bokmässan 2014. Foto: Peter Ahlborg

Massor av folk som vanligt besökte Bokmässan 2014. Foto: Peter Ahlborg

Torsdagen 25 september 2014 startade Bokmässan som firade 30-års jubileum. Under tre dagars besök träffade jag en uppsjö av kända författare, debattörer, politiker och musiker i en sällan skådad ström.

I torsdags 25 september började Bokmässan – men jag kom dit först på fredagen vid middagstid. Det fanns så ofantligt många programpunkter, 400, rättare sagt. Jo, du läste rätt 400 programpunkter. Jag for omkring som en upptäckande örn och sög i mig information från all världens hörn. Några intressanta böcker blev det också. Här är ett kollage av några av alla intressanta människor jag träffade.

 Den österrikiska författarinnan Ursula Puznanski medverkade på bokmässan. Foto: Peter Ahlborg

Den österrikiska författarinnan Ursula Puznanski medverkade på bokmässan. Foto: Peter Ahlborg


Lotta Gröning
Jag började dagen med att jag satt mig för att äta en god kebab på ett lugnare ställe i en korridor. Då träffade jag på Expressens krönikörer Lotta Gröning. Jag börjar prata med henne och jag presenterar mig. Jag förklarar att jag jobbar på för att skapa debatt om bostadsbristen och hemlösheten.

Hon höll med mig och förklarade att en så viktig fråga alldeles för sällan debatteras av dagens politiker trots att bostadsbristen är ett så stort problem för många.

– Hörde Stefan Löfven på radion för ett par dagar sedan, förklarade hon, när han fick några frågor om hemlösheten av några ungdomar. Det var inga konkreta lösningar, direkt säger hon.

Jag förklarar att jag hör av mig till henne så kan vi uppmärksamma denna viktiga fråga tillsammans på något sätt.

Sophia Djiobaridis svarar på frågor om hur det är att jobba som granskande reporter på SVTs Uppdrag granskning. Foto: Peter   Ahlborg

Sophia Djiobaridis svarar på frågor om hur det är att jobba som granskande reporter på SVTs Uppdrag granskning. Foto: Peter Ahlborg


De granskade blir mediatränade
Lyssnade även på seminarier av den Österrikiska författaren Ursula Puznanski. Dessutom lyssnade jag på hur den grävande journalisten Sophia Djiobaridis förklarade hur de jobbar på SVT:s Uppdrag granskning.

Men hon berättade inte vilka kommuner som står näst i kö för att bli granskade, när hon fick frågan. Hon tyckte dock att det är chockerande när personer som jobbar inom kommuner blir granskade – och i samband med det hyr in experter som ser till att de människorna blir mediatränade – innan vi kommer dem på spåren för en intervju, säger Sophia.

Sofhia Djiobaridis pryder omslaget till granskande tidningen Scoop. Foto: Peter Ahlborg

Sofhia Djiobaridis pryder omslaget till granskande tidningen Scoop. Foto: Peter Ahlborg

Jag träffade även på Uppdrag gransknings chef Nils Hanson. Jag har lärt känna honom efter jag besökt honom på SVT i Göteborg ett par gånger och pratat med honom om min dokumentärfilm och om mitt liv – där jag anser att jag och min dotter har blivit dåligt behandlade av socialtjänsten.

Nils är en mycket god lyssnare. Vi håller kontakten och jag jobbar på för att göra ett granskande avslöjande reportage, det kan jag lova kära vänner!

Peter Ahlborg och Lars Ohly tillsammans på bokmässan 2014. "Lars Ohly är en färgstark person", säger Peter om vad han tycker om Ohly.

Peter Ahlborg och Lars Ohly tillsammans på bokmässan 2014. ”Lars Ohly är en färgstark person”, säger Peter om vad han tycker om Ohly.

 

Ohly: ”trapporna ska städas uppifrån”
Jag blev mycket glad när jag sprang på Lars Ohly. Honom har jag alltid gillat. Jag tycker att han är betydligt färgstarkare än flera av dagens partiledare, inklusive Jonas Sjöstedt.

Glömmer aldrig när han vid ett tillfälle sa att: ”trapporna ska städas uppifrån” – och syftade på att fungerar det inte i en organisation eller om en kommun har gjort något fel – så är det de som sitter i toppen som först ska avgå!

 

Ser fram emot 8-timmars dag
Jag frågade honom vad gör du nu för tiden?

– Jag sitter i partistyrelsen men ska sluta nu på måndag, säger han.

Vad ska du göra efter det?

– Jag vet faktiskt inte, säger han. Jag har jobbat så extremt mycket. Som partiledare och inom partiledningen jobbar du dygnet runt, så nu ska jag ta ett vanligt jobb där jag bara jobbar 8 timmar per dag, förklarar han.

Ok, det borde väl inte vara några problem med dina stora erfarenheter och kunskaper, konstaterar jag.

– Vi får se vad som dyker upp, säger han.

Jag berättar att jag skapar debatt om bostadsbristen på många sätt.

– Bostadsbristen är den viktigaste frågan just nu, säger han innan vi skiljs åt efter några bilder.

 

Sara Kadefors lever ut som människa när hon berättar om sitt författarskap under intervjun med Fredric Belfrage. Foto: Peter Ahlborg

Sara Kadefors lever ut som människa när hon berättar om sitt författarskap under intervjun med Fredric Belfrage. Foto: Peter Ahlborg


Bosse Bildoktorn känner igen mig

Jag hade även förmånen att träffa och höra ett föredrag med Göran Hägg. Han är bäst ihågkommen för mig för sina böcker ”Praktisk retorik” och ”Retorik idag”.

Lyssnade även när författaren Sara Kadefors blev intervjuad av Fredrik Belfrage, om sin nya bok: ”Hon som älskade honom”.

 

Peter Ahlborg och författaren Göran Hägg tillsammans på Bokmässan 2014.

Peter Ahlborg och författaren Göran Hägg tillsammans på Bokmässan 2014.

Jag hade även chansen att träffa min varma vän från Stockholm Carina Ekman. Hon jobbade extra på bokmässan under ett par dagar hos Posten. Du gjorde ett fantastiskt jobb tillsammans med Titti! Tack för trevligt möte, god mat och de böcker jag fick av dig du givmilda varma själ.

Carina Ekman tv jobbar extra på Posten under Bomässan. Tack för allt du givmilda, glada kvinna! Foto: Peter Ahlborg

Carina Ekman tv jobbar extra på Posten under Bomässan. Tack för allt du givmilda, glada kvinna! Foto: Peter Ahlborg

Jag sprang även på Bosse Bildoktorn. Jag hälsade på honom och när han fick se mig så sa han. Jag känner igen dig? Jo, det kan stämma, sa jag. Jag har varit med i Idol, det är kanske där du känner igen mig ifrån? Ja just det. Det är där ifrån jag känner igen dig, minns Bildoktorn när jag förklarar det för honom. Jag känner igen dig också men jag vet varifrån, sa jag skämtsamt, innan vi skiljdes åt.

Peter fick en pratstund med tillfälliga chefredaktören Mireya Echeverría Quezada för den feministiska tidningen BANG.

Peter fick en pratstund med tillfälliga chefredaktören Mireya Echeverría Quezada för den feministiska tidningen BANG.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter