Nordman: ”Jag kedjerökte braj och tog amfetamin varje dag”

Håkan Hemlin träffar många glada fans under Bokmässan 2014 i samband med att han signerade sin nya bok "Förlist".

Håkan Hemlin träffar många glada fans under Bokmässan 2014 i samband med att han signerade sin nya bok ”Förlist”.


Håkan Hemlin välkänd musiker i bandet Norman har haft grava missbruks problem som sluta med att han blev sprutnarkoman under sitt många gånger sorgsna liv. Detta berättar han i sin nya bok ”Förlist”.

Peter Ahlborg träffar honom under Bokmässan tillsammans med författaren Anders Tengner som har skrivit boken om Håkan Hemlin.

Det började med att låten Vandraren blev en enorm hit och Nordman blev ett av de mest omskrivna banden i Sverige.

I boken berättar Håkan om sitt turbulenta liv med ADHD, droger, skandaler, framgång och bakslag. Om sin talang och envishet.

Det är en tragisk och öppenhjärtigt berättelse om hur Håkan till slut blev narkoman på heltid. Så här berättar han i boken ”Förlist”.

Håkan Hemlin skriver sin autograf i sin nya bok "Förlist" under bokmässan 2014. Foto: Peter Ahlborg

Håkan Hemlin skriver sin autograf i sin nya bok ”Förlist” under bokmässan 2014. Foto: Peter Ahlborg


Skjuta upp skiten i armen

”På hösten 1999 hade jag gett upp, alla var på mig så jag sket i allt. Jag blev sned. Allt gick åt helvete ändå, så jag kunde lika gärna skjuta upp skiten, göra det ordentligt. Jag köpte en spruta och en kanyl och gick ut på en klippa i en sjö och sköt upp”.

”Jag kedjerökte redan braj och tog amfetamin varje dag. Jag gillade inte kokain, det funkade inte. Det var dyrt och färglöst. I början snortade eller drack jag
amfetamin, sen blev det i armen”.


Tog amfetamin för att kunna leva normalt

”Jag testade heroin men det var helt värdelöst. Jag satt bara och sov och kräktes.”

”Till slut var jag tvungen att ta amfetamin för att både kunna sova, äta och vakna. Jag var tvungen att ha det bara för att bli normal”.

Så berättar Håkan Hemlin om sitt liv för journalisten Anders Tengner som har skrivit boken ”Förlist”.

 Håkan Hemlin visar upp sin nya bok "Förlist". Under resans gång får vi följa med på många komiska, dråpliga, galna och djupt tragiska och upprörande händelser. Foto: Peter Ahlborg

Håkan Hemlin visar upp sin nya bok ”Förlist”. Under resans gång får vi följa med på många komiska, dråpliga, galna och djupt tragiska och upprörande händelser. Foto: Peter Ahlborg


Känner igen mig från Idol
Jag pratade även med Anders Tengner som jag träffa på Bokmässan förra året. Jag pratade då med honom om min musikaliska karriär, och nu fick jag chansen att berätta att jag hade spelat in en låt som heter: ”Fy fan vad jag hatar soc”, professionellt.

– Jag såg dig på Idol, sa han.

– Ok, bra då känner du ju till låten, sa jag.

Det är Janne Schaffer på gitarr fick jag fram, innan jag tog lite bilder och bevakade när både Håkan Hemlin och Anders Tengner signerade glatt sin nya bok, till de många intresserade bokköparna.

Författaren och journalisten Anders Tegner, Peter Ahlborg och musikern Håkan Hemlin tillsammans på bokmässan 2014. Foto: Carina Ekman

Författaren och journalisten Anders Tegner, Peter Ahlborg och musikern Håkan Hemlin tillsammans på bokmässan 2014. Foto: Carina Ekman


Träffat många rockstjärnor

Jag tog även ett snack med Anders Tengner och gav honom beröm. Inte minst för att han har lyckats gjort 30 intervjuer med rockgruppen Kiss. Inte dåligt.

– Du är en redan en legendarisk svensk journalist. Jag vet om alla rockstjärnor som du har träffat och gjort intervju med. Det är osannolikt många, sa jag till honom.

– Joo tack, det har blivit många musiker man har träffat under åren. Och kul har det varit också, berättade han.

– Jag gjorde hela tidningen Poster Kiss special 1980, då åkte jag med dem i hela Skandinavien, berättar han. Det var Kiss som indirekt fick mig att börja skriva om
musik, säger han, innan vi tar en grupp bild tillsammans. Jag, Peter Ahlborg, Anders Tengner och Håkan Hemlin.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter