Peter Ahlborg med i GP om sitt liv som fd hemlös

GP har med att att hemlösheten ökar i Göteborg på löpsedeln den 13 september 2016. Foto: Peter Ahlborg

GP har med att att hemlösheten ökar i Göteborg på löpsedeln den 13 september 2016. Foto: Peter Ahlborg

 

Hemlösa blir fler i Göteborg. 700 barnfamiljer är hemlösa i Göteborg. Antalet hemlösa hushåll med barn ökar jämfört med förra året, skriver GP. Peter Ahlborg levde som hemlös under 7 år tillsammans med sin dotter Josefine. Han bodde på 27 olika ställen under 7 år tillsammans med sin dotter. ”Ett tragiskt livsöde för två helt vanliga människor”, säger Peter Ahlborg till GP.

Peter Ahlborg var med i GP igår den 13 september 2016, där han berättade om sitt liv som före detta hemlös, då han tillsammans med sin dotter tvingades leva som hemlös. Sammanlagt bodde de på 27 olika ställen. Helvetet höll på i sju år.

Här kan du läsa hela reportaget som publicerades i GP där Peter Ahlborg berättar hur det var att leva som hemlös tillsammans med sin dotter: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/levde-som-heml%C3%B6s-med-sin-dotter-1.3780047

– Värst är att min underbara dotter fick ta smällen när jag inte hade en egen lägenhet. Det gick så långt så hon blev psykiskt nedbruten liksom jag själv. Hon klarade inte av att sköta skolan, blev orolig för sin pappa och fick destruktiva tanker, hon som alltid varit så glad i hela sitt liv. Det är en mardröm och ett stort svart hål i min själ efter det som har hänt min dotter Josefine. Men jag gjorde mitt yttersta för att få en lägenhet och eget boende men jag fann ingen egen lägenhet tragiskt nog, i bostadsbristens Sverige, säger Peter Ahlborg.

 

Peter Ahlborg berättar i GP den 13 september 2016 att han och dottern Josefine var hemlösa under 7 år. Foto: Peter Ahlborg

Peter Ahlborg berättar i GP den 13 september 2016 att han och dottern Josefine var hemlösa under 7 år. Foto: Peter Ahlborg

 

700 barnfamiljer är hemlösa
I april gjorde Fastighetskontoret i Göteborg en kartläggning av hemlösheten. 3 926 vuxna och 1 693 barn sammanlagt 5 619 personer registrerades som hemlösa eller utestängda från bostadsmarknaden i Göteborg. Antalet barn ökade med 135 jämfört med förra året.

Hälften av de 3 435 hushåll som saknar bostad bodde i träningslägenheter eller i lägenheter med kommunalt kontrakt.

816 hushåll var akut hemlösa. Av dem var 26 procent barnfamiljer. 512 barn räknades in i den gruppen.

 

Politikerna saknar handlingskraft
Med akut hemlöshet menas personer som är hänvisade till akutboende, härbärge, jourboende, skyddat boende eller sover utomhus eller i offentliga utrymmen. Här kan du läsa mer om att hemlösa blir fler i Göteborg, det publicerades i GP den 13 september 2016: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/heml%C3%B6sa-blir-fler-i-g%C3%B6teborg-1.3779686

– Så att nu se att hemlösheten ökar nu igen bland barnfamiljer känns så sorgligt i min själ när jag läser om detta. Eftersom jag vet hur mycket det förstör i din själ och hur snabbt du blir psykisk nedbruten utan en egen lägenhet. Värst är det för barnen som är extra känsliga. Mitt hjärta gråter blod när jag vet om hur det ser ut i samhället, säger Peter Ahlborg.

Politikerna vet om situationen men saknar handling, det är det som är det mest hemska med hemlösheten och bostadsbristen.

 

Svårast att få lägenhet i Sverige
Och alla siffror pekar på att hemlösheten och bostadsbristen och segregationen kommer att öka. Jag är djupt orolig för framtiden när jag ser att det inte finns någon lösning på denna fråga från våra politiker. Läste nyligen att Sverige är det land som det är svårast att få en egen lägenhet i – i hela världen.

Jag kommer att kämpa för att sprida min sanning och berätta om mitt liv för att kunna hjälpa samhället att prioritera hemlöshetsfrågan. Den fråga som måste lösa är den komplexa frågan är hur vi ska lösa bostadsbristen – fixar vi inte det så kommer Sverige att bli ett ännu mer segregerat land.

Och det är våra barn, som är vår framtid som får betala det högsta priset. Hur kan man som politiker sova gott om natten när man ser hur det ser ut i Sverige?

Kom igen nu kära politiker, byggherrar, organisationer och myndigheter. Ni måste bestämma er en gång för alla att vilja lösa hemlösheten, och bestämma er för att lösa bostadsbristen. Görs inte det kommer Sverige att bli ännu mer segregerat land, ännu fler hemlösa i ett av västvärldens rikaste länder Sverige.
Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter