Peter Ahlborg träffar miljardären och finansmannen Mats Qviberg – vars aktier nådde nya höjder under 2015

Peter Ahlborg träffar finansmannen Mats Qviberg 2015-11-17 på Akademibokhandeln i Göteborg, när Mats hade skivsignering på sin nya bok "Boken om Q". - Jag kände att vi hade mycket gemensamt, säger Peter Ahlborg om mötet med Mats Qviberg.

Peter Ahlborg träffar finansmannen Mats Qviberg 2015-11-17 på Akademibokhandeln i Göteborg, när Mats hade skivsignering på sin nya bok ”Boken om Q”. – Jag kände att vi hade mycket gemensamt, säger Peter Ahlborg om mötet med Mats Qviberg.

 

Det är inte varje dag man träffar på en miljardär. Men jag hade tillfället att träffa den skickliga finansmannen och investeraren Mats Qviberg när han gjorde en boksignering för sin bok nya bok, ”Boken om Q” i Göteborg.
– Jag kände att vi kom varandra nära. Det vi har gemensamt är våra stora mål och att vi har haft många motgångar i livet, säger Peter Ahlborg. 

Det började med att jag följde Mats Qviberg på Twitter och efter det skickade ett mail till honom där jag berättade om mina stora mål i livet. Jag frågade dessutom om jag kunde göra en intervju med honom.

 

Förvånad av att Mats ringde
Efter det så gick jag ut och gick en långpromenad – denna fredagkväll och tänkte inte mer på det. En timme efter att jag hade skickat mailet till Mats så ringde han upp mig personligen.

Wow – jag hade till en början lite svårt att förstå att det var Mats som hade ringt upp mig. Jag blev mycket förvånad och positivt överraskad. Det är ju inte varje dag man blir uppringd av en människa som har en förmögenhet på över 1 miljard kronor.

 

Peter gav sin skiva "Fy fan vad jag hatar soc" till Mats Qviberg samt ett positivt meddelande till Mats. Peter skrev bla: "Jag är med dig i motgång å framgång". Foto: Peter Ahlborg

Peter gav sin skiva ”Fy fan vad jag hatar soc” till Mats Qviberg samt ett positivt meddelande till Mats. Peter skrev bla: ”Jag är med dig i motgång å framgång”. Foto: Peter Ahlborg

 

Förmögenhet på 1,1 miljarder
När tidningen Veckans affärer för några år sedan gjorde en lista på de rikaste i Sverige, för året 2012, kom Mats Qviberg på 124:e plats av 136 miljardärer som finns skrivna i Sverige – med en förmögenhet på 1,1 miljarder kronor. Det kan du läsa mer om här: http://www.expressen.se/ekonomi/har-ar-sveriges-136-miljardarer

Mats Qviberg är storägare och styrelseordförande i företaget Investment AB Öresund. 2015 är ett lyckat investeringsår för Öresund, vars tre huvudbolag Bilia, Skistar och MQ gått upp från 1 januari 2015 till mitten av december, på mellan 40-50 procent. Det kan du se här:

 

Mats lyssnade på mig
Mats var vänlig mot mig på telefon och undrade vem jag var. Jag berättade mer om mig själv och mitt liv och att jag var intresserad av att göra en intervju med honom.

Efter det så höll vi kontakten. Efter någon vecka så skulle Mats Qviberg ha boksignering för sin nya bok om sitt liv ”Boken om Q”. Så då tog jag vara på tillfället och träffade honom när han besökte Akademibokhandeln i Göteborg den 17 november 2015.

Då fick jag chansen att prata med honom under 10 minuter. Mats lyssnade intressant och jag berättade om mina många motgångar jag har haft i mitt liv – men att jag nu håller på och förvandlar alla mina motgångar till framgång.

Gör det som du älskar att göra
Jag berättar att jag håller föredrag om mitt liv. Det tyckte han lät mycket intressant.

Jag förklarade att jag mer än gärna skulle vilja föreläsa hos Mats Qviberg företag Öresund. Mats lät positiv till det. Jag hoppas att han hör av sig, då hade jag fått enormt energi och ett gigantiskt glädjeskutt i min karriär! L

Jag förklarade för Mats att jag gillar honom speciellt mycket för att han har samma filosofi som jag själv i livet. Att man ska jobba och göra det som du älskar att göra och det som du brinner för i livet. Och är det något som Mats älskar så är det att köpa och sälja aktier.

 

 "Boken om Q" är berättelsen om Mats Qviberg, en av det svenska näringslivets färgstarkaste personer. Tack vare sin talang, att få pengar att växa, inledde han tidigt klassresan från trerummaren i Bagarmossen till finanselitens finaste salonger. Foto: Peter Ahlborg

”Boken om Q” är berättelsen om Mats Qviberg, en av det svenska näringslivets färgstarkaste personer. Tack vare sin talang, att få pengar att växa, inledde han tidigt klassresan från trerummaren i Bagarmossen till finanselitens finaste salonger. Foto: Peter Ahlborg

 


Som en bonus kom pengarna
Intresset börja redan i unga år när Mats fick ärva några aktier. Sedan dess har Mats jobbat hårt för att lyckas, men han har aldrig haft som mål att tjäna stora pengar. Han älskar bara drivkraften av att köpa och sälja aktier. Någon han är en av de främsta i Sverige på.

Bäst av allt är att han aldrig skrytigt om sina pengar eller haft några utsvävningar med massa lyx varor. Så här skriver han i sin nya bok ”Boken om Q”.

 

Utdrag från ”Boken om Q”
”Eva (Mats fru) och jag hade det fortfarande knapert när vi bildade familj. Vi har fört över vår medelklassvärderingar på barnen. Aldrig att vi gjort någon stor sak av att vi haft pengar. Barnen visste inte ens om det förrän Johan, han var väl 12-13 år då, kom hem en dag och berättade att kompisarna sagt att jag var rikast på Lidingö. Självklart har det varit jobbigt för dem att se sin pappa på löpsedlarna genom åren och höra kompisarnas kommentarer om vår förmögenhet, men det är bara en av dem som har revolterat.

Jag tycker att alla yttre attribut på framgång är så pajiga. Det tyder på en osäkerhet och devalverar de människor som blir slavar under dem. Jag är stolt över att Eva och jag lyckats uppfostra våra barn till trygga, självständiga, totalt icke-stroppiga individer. Under deras uppväxt fick jag ibland frågan hur vi gjort för att undvika att de blev brats. Svaret är enkelt.

Vi har gett dem av vår tid och delat med oss av sunda värderingar, värderingar som grundläggs redan vid två-tre års ålder. Vi har funnits där för dem, delat deras med- och motgångar, lärt dem att se folk i ögonen, hälsa och vara trevliga. De är inte söndercurlade, men de har fått mycket mer uppmärksamhet än vad jag själv fick som barn.”

 

 

 

Bra uppfostran
Det första jag märkte när jag träffade Mats var att han var allt annat än högfärdig, vilket bevisar på hans uppfostran av sina barn. Önskar att fler föräldrar hade samma fina uppfostran som Mats och hans fru har gett sina barn – trots att de var stormrika!

Men Mats skulle drabbas av motgångar. Han fick en chock när Finansinspektionen den 30 augusti 2010 lämnade in en ansökan om likvidation för HQ Bank till Stockholms tingsrätt, som beslöt likvidation samma dag.

 

Den framgångsrika finansmannens Mats Qvibergs ord till Peter Ahlborg efter att de hade träffats på Mats boksignering i Göteborg den 2015-11-17. Foto: Peter Ahlborg

Den framgångsrika finansmannens Mats Qvibergs ord till Peter Ahlborg efter att de hade träffats på Mats boksignering i Göteborg den 2015-11-17. Foto: Peter Ahlborg

 


Hårt slag
Så här skrev TT i oktober månad 2015:

”Finansmannen Mats Qviberg och revisorerna krävs på fem miljarder kronor i spåren av kraschen i HQ Bank. Det framgår av aktieägarnas advokat Christer Sandberg som nu lämnat in ett yttrande till tingsrätten, skriver dn.se.

Bakgrunden till det enorma skadeståndskravet, 3,7 miljarder plus ränta, är att styrelsen med Mats Qviberg i spetsen ska ha känt till omfattande felaktigheterna i värderingen av HQ Banks tradingportfölj, men inte ha agerat, enligt advokatens framställan.

Dessutom gjordes stora utdelningar till aktieägarna trots att banken egentligen inte hade råd med det.

Vid sidan av Qviberg stäms också revisionsfirman KPMG och bankens egna revisor.

Miljardförluster i tradingportföljen medförde att Finansinspektionen drog in bankens tillstånd vilket fick till följd att HQ Bank gick under 2010.”
 

Känner sig lugn
När jag frågar Mats om hur han ser på den kommande rättegången som startar i januari 2016 säger han:

– Eftersom jag inte gjort något olagligt så känner jag mig lugn, säger Mats.

Vi tar i hand och tar några bilder tillsammans Mats och jag. Jag känner mig upprymd av att träffat honom.

Men innan vi skiljs åt frågar jag honom att det är bara att han ringer mig om han vill ha stöd och råd under rättegången, då jag själv under mitt liv brottats med sociala myndigheter och förvaltningsrätten i många ärenden, som berört sociala frågor och min dotter.

 

Reklam för att Mats Qviberg ska besöka Akademibokhandeln och signera sin nya bok "Boken om Q". En bok som berättar hur Mats Qviberg blev en av Sveriges främsta finansmän. Foto: Peter Ahlborg

Reklam för att Mats Qviberg ska besöka Akademibokhandeln och signera sin nya bok ”Boken om Q”. En bok som berättar hur Mats Qviberg blev en av Sveriges främsta finansmän. Foto: Peter Ahlborg

 

 

Vill stötta Mats
En gång försökte sociala myndigheter tvångsomhänderta min dotter, men vi fick rätt i sista stund när våra tre advokter och jag, Josefine och henne mamma slogs för våra liv och våran dotter – när de var nära att ta vårdnaden om min dotter – och plasera henne på fosterhem.

När vi vann målet kändes det som att vinna 10 miljon kronor på Lotto, och vi grät alla tre av glädje. Mest undertecknad!

Jag önskar av hela mitt hjärta att Mats får uppleva något liknande, när domen kommer om ett par år.

Så jag forklarar för Mats att ring om du vill ha råd och stöd så kommer jag gråta av tacksamhet om jag får chansen att stötta dig.

– Då kommer du få gråta, avslutar han mötet innan jag glad i vågen gick vidare full av energi i kropp och själ – efter att ha träffat den framgångsrika finansmannen Mats Qviberg.
 

 

Fakta om HQ tidigare Hagströmer och Qviberg AB
HQ AB, tidigare Hagströmer & Qviberg AB, är en svensk koncern vars aktier är noterade på Aktietorget. Koncernen bestod tidigare av två dotterbolag: HQ Fonder AB (lanserat år 1988) samt HQ Bank AB (lanserat år 2006). Efter försäljning av dotterbolaget HQ Fonder AB till huvudägaren Investment AB Öresund i juni 2010 bestod koncernen enbart av dotterbolaget HQ Bank AB.

Efter att HQ Bank begärts i likvidation efter beslut av Finansinspektionen, såldes banken till konkurrenten Carnegie.

Koncernen har sitt ursprung i Sven Hagströmer Fondkommission, som grundades år 1981. Mats Qviberg anslöt sig år 1990, varpå HQ bildades, då med namnet Hagströmer & Qviberg (förkortat H&Q).

Under år 2008 förvärvades i konkurs försatta isländska banken Glitnirs. Detta förvärv gjorde att HQ:s förvaltade kapital ökade kraftigt.
Den 30 augusti 2010 lämnade Finansinspektionen in en ansökan om likvidation för HQ Bank till Stockholms tingsrätt, som beslöt likvidation samma dag. Ett par dagar senare tillkännagavs att Carnegie förvärvat HQ Bank i syfte att integrera verksamheten med den egna bankrörelsen.

Nuvarande HQ AB stämde då den föregående styrelsen samt revisionsfirman KPMG på 2.7 miljarder kronor, vilket således motsvarar de beräknade förlusterna för aktieägarna i HQ AB.

Läs mer här och få mer information om HQ Bank och dess organisation: https://sv.wikipedia.org/wiki/HQ_AB

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter