Torgny Karnstedt fick årets Björn Ranelid-pris

Björn Ranelid delar ut årets Björn Ranelid-pris till författaren Torgny Karnstedt på Bokmässan. Foto: Peter Ahlborg

Björn Ranelid delar ut årets Björn Ranelid-pris till författaren Torgny Karnstedt på Bokmässan. Foto: Peter Ahlborg


Författaren Torgny Karnstedt tog emot årets Björn Ranelid-pris på Bokmässan i Göteborg lördagen den 27 september. Priset delades ut av författaren Björn Ranelid och Lärarnas Riksförbund.

Så var det dags för årets Björn Ranelid-pris att delas ut på bokmässan. I år gick priset till Torgny Karnstedt.

Björn Ranelid blir intervjuad av Lärarnas Riksförbunds TV-team. "Torgny Karnstedt är en av   ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige", därför får han priset, säger Björn. Foto: Peter   Ahlborg

Björn Ranelid blir intervjuad av Lärarnas Riksförbunds TV-team. ”Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige”, därför får han priset, säger Björn. Foto: Peter Ahlborg

Ordets främsta apostlar
Björn Ranelid om valet av pristagare:

”Torgny Karnstedt är en av ordets och litteraturens främsta apostlar i Sverige. I mer än trettio år har han rest och verkat i det skrivna och talade ordets tjänst på bibliotek, skolor, fabriker och olika företag i riket.”

Torgny Karnstedt gjorde sin litterära debut 1977 med ”Slamfarmen”. Sedan 1990 har han varit författare och föreläsare på heltid. Genom åren har han träffat, enligt Ranelid, runt 300 000 barn och unga i svenska skolor, samt hållit i skrivarkurser.

Peter Ahlborg tillsammans med Torgny Karnstedt efter att han har tagit emot Björn Ranelid-priset   på Bokmässan 2014.

Peter Ahlborg tillsammans med Torgny Karnstedt efter att han har tagit emot Björn Ranelid-priset på Bokmässan 2014.


Sparat 100 000 skrivna texter
Allt för att påvisa hur viktigt det är att ha bra kunskaper i det svenska språket för barn och ungdomar. Enligt Björn Ranelid är du handikappad som människa om du inte behärskar det svenska språket i tal och skrift. Därav att det är så viktigt att barn lär sig att läsa och skriva.

Under årens lopp har Torgny Karnstedt sparat alla brev, uppsatser, dikter som barnen har skrivit i skolan. Idag har han otroliga 100 000 texter som är författade av barn. Måste vara Sveriges största samling av texter från barn och ungdomar? Det skulle vara intressant om han kunde ge ut en bok om detta mastodontverk av texter från barn.

Källa: Lärarnas Riksförbund

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter