Yngwie Malmsteen bjöd Peter Ahlborg på öl

Peter Ahlborg läser historien om Yngwie Malmsteens fantastiska karriär, i hans nyutgivna bok "Vilja av stål! Foto Peter Ahlborg

Peter Ahlborg läser historien om Yngwie Malmsteens fantastiska karriär, i hans nyutgivna bok, ”Vilja av stål” Foto: Peter Ahlborg

Har läst den fantastiska boken om Yngwie Malmsteen som Anders Tegnér har skrivit, ”Yngwie J Malmsteen – Så som i himmelen, så ock på jorden”. Nu är Yngwie Malmsteen själv aktuell med sin egen bok om sitt liv, ”Relentless”. Den har precis kommit ut och på svenska heter den ”Vilja av stål”. Köpte några ex på Bokmässan.

Håller på och läser den. Men här är en historia som publicerades på Facebok under tiden Anders Tengnér gjorde sin bok. Det är en historia om när Peter Ahlborg gjorde en intervju med Yngwie i Göteborg sommaren 1996.

The Unauthorized Yngwie Biography den 26 juni 2012 Här en historia om när journalisten Peter Ahlborg intervjuade Yngwie i Göteborg 1996:

Yngwie Malmsteen på Park Avenue i Göteborg 96-08-29. Efter att Peter Ahlborg gjort en intervju med rockstjärnan. Foto: Peter Ahlborg

Yngwie Malmsteen på Park Avenue i Göteborg 96-08-29. Efter att Peter Ahlborg gjort en intervju med rockstjärnan. Foto: Peter Ahlborg


Yngwie Malmsteen bjöd Peter på öl 
– Men servitrisen ville ha betalt av mig
Vår svenska gitarrlegend är större än vad han själv förstår. Jag vet att det pratas mer och oftare om denne svenska gitarrlegend i musikkretsar än vad vanligt folk förstår. Enligt mig är han den skickligaste rockgitarristen i världen.

Jag upptäckte Malmsteens fantastisk musik för 4 år sedan. Visserligen så hade jag ju hört hans plattorpå 80-talet och 90-talet, och allt om Yngves hela fantastiska karriär av en kompis som älskade Yngwie lika mycket som jag älskar Kiss.

Men då på 80- och 90-talet var Kiss nummer ett för mig, och jag hade svårt att ta in ny musik. Men det var Yngwie hit och dit… att han var det största som har hänt i musikvärlden sedan Beethoven. Att han inte var mänsklig… utan en gitarrgud från en annan planet.


Obeskrivligt skicklig
För fyra år sedan så börja jag lyssnar mer ingående på hans musik. Och ju mer jag lyssnar på hans osannolikt skickliga gitarrspel – desto mer förstår jag hur fantastiskt fantastik skicklig han är som musiker.

Alla stora ord som har sagt om honom under årens lopp är för mig idag sant. Yngwie du är bäst av debästa gitarristerna i världen – och många miljoner musiker världen över kommer alltid ha dig som nummer 1!

Jag ryser i hela kroppen när jag hör dina gitarrspel – och gråter av kärleksbeundran till din musik! Jag förstår hur ofantligt mycket du måste ha tränat för att bli nummer ett!

Märkte inte av några diva-fasoner
Under en intervju som jag gjorde med honom 1996 i Göteborg så bjöd han mig på ett par öl, när vi satt på uteserveringen på Park Aveny hotell, en varm sommardag med runt 25 grader i skuggan.

Jag märkte inte någon av de diva-fasoner som många har sagt om honom. Visst, han hade bra självförtroende och visste vad han ville, det borde man väl ha som en av de bättre gitarristerna i världen. Konstigt vore det väl annars.

Men han var absolut inte otrevlig – tvärt om. Yngwie var på ett strålande humör när han satt och gjorde intervjuer på uteserveringen, denna sköna sommardag, när han gladligen berättade om sitt liv och sina framgångar, med en öl stående mindre än 50 cm från honom.

Ser knappt gitarrsträngarna
Yngwie hade gjort flera intervjuer innan jag träffade honom så han var lite lagom salongsberusad. Jag uppskattar att han hade druckit en tre eller fyra starköl innan jag träffade honom.

Vi kom bra överens och jag fick till och med prova hans solglasögon under intervjun. Det visade sig att det var vanliga glasögon med tonade glas som såg ut som solglasögon.

Där har du svaret varför Malmsteen alltid använde solglasögon förr på alla bilder privat. Han hade skitdålig syn och berättade att han knappt såg gitarrsträngarna utan glasögon när han spelade. Vilket jag märkte när jag provade glasögonen eftersom jag såg skitsuddigt i dem.


Mamman tyckte sonen hade talang
Men framgångarna har många gånger haft ett hårt pris, berättade han. Vilket har lett till att han i perioder har supit hårt i livet. Då var det inte öl utan vodka som gällde.

Han sa att han även blivit blåst på 38 miljoner kronor av sin förra manager.
Han berättade även att han gjort flera kvinnor med barn. Men att de hade gjort abort.

Hans mamma tyckte att hennes son i unga dagar var mycket begåvad och hade talang för gitarrspel och musik. Men det tyckte konstigt nog aldrig Yngwie själv.

Han sa även att han hade lanserat en egendesignad gitarr i Fenders gitarr-märke – som han hade 12 procent i royalty för varje såld exemplar.


Yngwie smet från notan
Efter 40 minuter lämnade Yngwie uteserveringen som vi hade suttit på. Han skulle iväg till konserten som skulle hållas på Lisebergshallen lite senare på kvällen. Jag satt kvar ett tag och drack upp det sista av min öl. Då kom servitrisen och skulle ta betalt för min öl som jag drack ur.

– ”Amen” det var ju Yngwie som frågade mig om jag ville ha öl. Så det är ju han som har beställt den här ölen åt mig, förklarade jag.

Men Yngwie hade ju redan lämnat stället så då ville hon ha betalt av mig istället, vilket jag emotsatte mig. Det får du ta med honom sa jag. Skulle jag ha betalat ölen själv så skulle jag inte kunna skryta med att Yngwie bjudit mig på öl. Så jag drack upp den sista klunken i lugn och ro – utan att betala.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter