Beethoven skrev musik trots att han var totalt döv

 

Ludwig van Beethoven (1770-1821) komponerade musik trots att han var totalt döv. Peter Ahlborg hyllar pianovirtuosen Beethoven och alla hans älskvärda verk han skapade – bland annat med en dikt och en hyllningslåt till Beethoven.

Ludwig van Beethoven (1770-1821) komponerade musik trots att han var totalt döv. Peter Ahlborg hyllar pianovirtuosen Beethoven och alla hans älskvärda verk han skapade – bland annat med en dikt och en hyllningslåt till Beethoven.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) är mest känd som den stora, döva kompositören. Men han var inte utan hörsel hela sin karriär. Han nämnde sina hörselproblem för första gången 1801, och sedan gick det sakta utför. Den 9 symfonin skrev han dock utan att höra något. – Jag gråter av sorg när jag vet om Beethovens tragiska livsöde, säger Peter Ahlborg.

Redan år 1800, vid premiären av Beethovens första symfoni (opus 21 i C-dur), ansågs han vara en av de viktigaste i en generation unga kompositörer som följde efter Haydn och Mozart.

Övervägde självmord
Nu började Beethoven dock märka av sin hörselskada som med tiden blev allt värre, och omkring 1818 var han helt döv, men kunde trots detta fortsätta att komponera.

Hörselnedsättningen påverkade honom starkt och han övervägde tidigt efter att hörselskadan hade uppstått att begå självmord. Flera gånger besökte han kurorter som Baden och Karlsbad, men ingenting kunde hindra den tilltagande dövheten.

Symfoni nr 9 gjord under total dövhet
Och under de sista åren gjorde han musik trots att han var totalt döv. Symfoni Nr. 9 är gjord när han var totalt döv.

Det är den sista fullbordade symfonin från Ludwig van Beethoven. Den är gjord under total dövhet och fullbordades 1824. Den anses vara viktig för inledningen av romantiken. Mest känd är den fjärde satsen, som är en tonsättning av Schillers dikt, Till glädjen, som sedan 1972 används som Europahymnen.

– Jag får rysningar i hela kroppen och gråter av sorg – när jag lyssnar på denna symfoni nr 9, och alla dina andra briljanta musikaliska verk som du skapade Beethoven. Du hjälper mitt hjärta att försöka må bra och bearbeta mina stora sorger i mitt liv, säger Peter Ahlborg.

Gradvis försämrad hörsel
Nu har en holländsk forskargrupp analyserat delar av Beethovens musik. De har jämfört hur kompositören använder lägre och högre toner i ett antal kvartetter under sitt liv, och hittat ett möjligt samband mellan hans tre kompositionsperioder och hans gradvis försämrade hörsel. Det skriver BBC News: http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-16283109

I sina tidiga kvartetter använde sig Beethoven av många höga toner. Runt år 1810 så minskade antalet höga toner i hans verk betydligt, och gav plats för lägre toner. När musikmakaren senare lär ha varit helt döv, återvände han till de högre registren igen, skriver SVT.se Här kan du läsa mer om det: http://www.svt.se/kultur/ny-forskning-beethoven-valde-toner-efter-sin-horsel

– Vilket musikaliskt geni med sådant tragiskt livsöde. Jag kommer att hedra dig på många sätt Beethoven. Bland annat har jag gjort en hyllningsdikt till dig kära Beethoven. Dikten är även tonsatt, men har inte släppts offentligt än.

Här kan du läsa Peter Ahlborgs hyllnings dikt till Beethoven. http://fyfanvadjaghatarsoc.se/dagens-dikt/peter-ahlborg-hyllar-beethoven-med-egenkomponerad-dikt-till-mastaren

Beethoven avled den 26 mars 1827.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter