Rekordmånga är hemlösa i New York

Det är fler hemlösa än någonsin i storstaden New York skriver TT. 60 000 människor varav 25 000 barn är saknar bostad enligt senaste rapporten. Foto: JoeyBLS   Photography

Det är fler hemlösa än någonsin i storstaden New York skriver TT. 60 000 människor varav 25 000 barn är saknar bostad enligt senaste rapporten. Foto: JoeyBLS Photography


Jag har bara väntat på dessa dystra siffror, säger Peter Ahlborg. Allt är inte så bra i USA som Obama nyligen slog fast med sitt tal till nationen. Idag skriver TT att New York för första gången i historien har över 60 000 bostadslösa människor i staden, däribland 25 000 barn.

I november var 60 352 personer utan bostad. Det är en ökning med nästan 10 procent jämfört med januari 2014, enligt hjälporganisationen Coalition for the Homeless.

 

Borgmästaren lovade hjälp

En talesman för organisationen sade att situationen för de hemlösa har förvärrats ytterligare sedan borgmästare Bill de Blasio tillträdde posten förra året.

Borgmästaren lovade i ett tal på tisdagen att hjälp med billiga bostäder till bland andra krigsveteraner och äldre ska stå högt på dagordningen under 2015.

Jag väntar med spänning för att få se om det händer något positivt med dessa vackra ord, som så många politiker framför, men som sällan kommer att uppfyllas, förklarar Peter Ahlborg.

 

Rekordmånga barn hemlösa i USA

Men jag hoppas jag har fel. För övrigt är det inte den enda negativa informationen om hemlösa från USA som kommit den senaste tiden.

I november 2014 skrev Svenska Dagbladet att 2 483 539 amerikanska barn saknade tak över huvudet någon gång under förra året.

Det är den högsta siffran någonsin och beror på fattigdom, stagnerande löner och dyrare hyror – men också på att ingen vill tro att det är så illa.

Dagens bistra sanning från det fantastiska landet USA, som mer och mer framstår som fantastiskt bara om du har ett välavlönat jobb, bostad och inte blir sjuk, menar Peter Ahlborg.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter