Idag skulle Elvis Presley ha fyllt 81 år – Peter Ahlborg minns tillbaka när han träffade Elvis turnémanager Charles Stone

Elvis Presley blev bara 42 år. Han dog den 16 augusti 1977 Och föddes den 8 januari 1935. Elvis anses vara en av de främsta artisterna i musikhistorien

Elvis Presley blev bara 42 år. Han dog den 16 augusti 1977 Och föddes den 8 januari 1935. Elvis anses vara en av de främsta artisterna i musikhistorien.

 

Älskade, älskade Elvis Presley – för exakt 81 år sedan föddes du. Idag den 8 januari 2016 skulle du fyllt 81 år. Jag blir känslomässigt djupt berörd när jag vet att du med stor sannolikhet skulle varit i livet än i dag om du inte använt droger. Du kommer med din musik – din magiska röst och din magnifika utstrålning – aldrig att dö som artist. När jag träffade din turnéledare Charles Stone 2015 och han berättade om Elvis kände jag historiens vingslag, säger Peter Ahlborg om mötet.

 

Blev endast 42 år
Elvis Presley föddes den 8 januari 1935. Jag älskar dig mer och mer för varje gång jag hör dina låtar. Nu gråter jag av sorg och glädje på en och samma gång, när jag skriver detta. Sorg i mitt hjärta när jag tänker på att du endast blev 42 år. Och glädje när jag hör alla dina låtar.

Men sorgen tar över när man som jag själv har levt ett tragiskt livsöde och tänker på hur illa ditt liv slutade.
”När Elvis var runt 18 år arbetade han som lastbilschaufför. Han åkte ofta förbi Memphis Recording Service som även var plats för Sun Records och fick en dag syn på en skylt där det stod ”Inspelning av skiva $4”. Efter att ha samlat mod en tid, tog han steget och klev in med sina 4 dollar.

 

Elvis Presley spelade för uppskattningsvis en miljard TV-tittare när han gjorde sin mest uppmärksammade konsert ”Aloha From Hawaii” från 14 januari 1973.

 

Elvis hittades livlös
Marion Keisker som var sekreterare och tog emot honom frågade honom vem han lät som och Presley lär ha svarat ”I don’t sound like nobody” ”, så skriver Wikipedia på nätet om hur allt började. Resten är historia.
Efter lång tid av missbruk av lugnande tabletter hittades du livlös inne på badrumsgolvet i ditt hem i Graceland i Memphis den 18 augusti 1977, sorgens dag i historieböckerna.

Jag drömmar om att jag i mina drömmar träffa dig mer än en gång. Dessvärre fick jag aldrig den chansen. Du kom aldrig till Europa och du dog när jag bara 8 år.

Peter Ahlborg träffar Elvis Presleys turnémanager Charles Stone den 10 januari 2015 i Uppsala under ett Elvis event. Charles var nära vän med Elvis Presley och hans turné-manager mellan åren 1971-1977. Foto: Carina Ekman.

Peter Ahlborg träffar Elvis Presleys turnémanager Charles Stone den 10 januari 2015 i Uppsala under ett Elvis event. Charles var nära vän med Elvis Presley och hans turné-manager mellan åren 1971-1977. Foto: Carina Ekman.

 

Peter träffade Elvis turné ledare
Det närmaste jag kom dig var när jag träffade Charles Stone som var din turnémanager emellan åren 1971-1977 – när jag träffade honom den 10 januari 2015 när det hölls en hyllning till Elvis i Uppsala som då firade sin 80- års dag.

Elvis nära vän Charles Stone, var inbjuden att berätta om sitt liv med Elvis. Och det var i samband med det som jag träffade honom på hotellet och gjorde en intervju med honom.

Elvis Presley blev bara 42 år. Han dog den 16 augusti 1977. Elvis anses vara en av de främsta artisterna i musikhistorien.

Elvis Presley blev bara 42 år. Han dog den 16 augusti 1977 Och föddes den 8 januari 1935. Elvis anses vara en av de främsta artisterna i musikhistorien.

 

Charles Stone var Elvis turnémanager mellan 1970-1977. På stora bilden syns Charles tillsammans med Elvis under ett uppträdande då han bevakar Elvis från scenen.

Charles Stone var Elvis turnémanager mellan 1970-1977. På stora bilden syns Charles tillsammans med Elvis under ett uppträdande då han bevakar Elvis från scenen.

 

Elvis oerhört givmild
Charles Stone berättade att Elvis levde för musiken och älskade att turnera.

– Elvis var den ödmjukaste personen jag har träffat i hela mitt liv, säger han till mig när vi sitter på Charles Stones hotell och jag pratar med honom om hans minnen från deras tid tillsammans.

Det inte många känner till var att Elvis Presley var en oerhört givmild människa. Det finns mängder med historier om att Elvis gav bort över 200 Cadillac.

Han skänkte sina kläder till vänner och bekanta. Det hände även att han tog av sig sina personliga guld- och diamant-ringar och gav dem till helt okända fans. Han gav bort hundar och motorcyklar.

Köpte hus till vän
Och varje år då det var julafton kunde han köpa julklappar till enormt stora belopp. Elvis var allt annat än snål.

Han betalade även begravningar och vid ett tillfälle köpte han ett hus till en vän som inte hade någonstans att bo.

Anledningen att han var så givmild var att Elvis älskade att se glädjen i deras ansikten och hur du reagerade när du oväntat fick något av Elvis.

Fick du något av Elvis personligen, frågar jag Charles Stone?

– Jag fick pengar av honom så jag kunde renovera mitt hus, säger han.

Historiens vingslag
Jag kommer berätta allt om min relation till Elvis, och hur mycket han har betytt i för mig, i min kommande bok om mitt liv. Naturligtvis kommer jag även berätta mer ingående om mitt möte med Elvis vän Charles Stone.

Närmare än Elvis Presley kan du inte komma än när jag träffade Charles och satt en meter från honom när han berättade om sitt liv tillsammans med Elvis. Jag kunde känna historiens vingslag.

Vi tog även några bilder och jag tackade honom för att han ställde upp på en intervju.

Efteråt var jag så lycklig och sorgligt på en och samma gång att jag började gråta.
 

Historien om Elvis Presley lever för alltid
Elvis Presley var son till Vernon Elvis Presley (1916-1979) och hans hustru Gladys Love Smith (1912-1958). Elvis var enda barnet; hans tvillingbror Jesse Garon dog vid födseln. Gladys visste att det skulle bli tvillingar, och hon hade bestämt namnen långt innan det var dags att föda: Elvis Aaron och Jesse Garon.

Elvis och hans föräldrar bodde i Tupelo fram till 1948, då de flyttade till Memphis. Familjen Presley var mycket religiös. Elvis sjöng ofta i gospelkör och prästen berömde honom ofta och sa att han hade talang och någon gång skulle få sjunga solo i kyrkan.

Det var så allt började, en historia som lever i historien nu, idag och för alltid.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter