Guillou på knä för Ranelid

Jan Guillou gick ner på knä inför Björn Ranelid och bad om ursäkt för allt dumt han skrivit, förklarar Björn Ranelid i programmet Medierna som sändes i Sveriges Radio P1 den 4 oktober 2014. Foto: Peter Ahlborg

Jan Guillou gick ner på knä inför Björn Ranelid och bad om ursäkt för allt dumt han skrivit, förklarar Björn Ranelid i programmet Medierna som sändes i Sveriges Radio P1 den 4 oktober 2014. Foto: Peter Ahlborg


I dagens program av Medierna i Sveriges Radio P1, berättar Björn Ranelid om påhoppen från kultur-Sverige. Men att vissa gör avbön. I programmet berättar Björn Ranelid att Jan Guillou oväntat gick  ner på knä för honom.

Nyligen fälldes TV 4 nyheterna av granskningsnämnden efter i ett inslag skämtat om Björn Ranelids hudfärg. Många gånger är Ranelid utsatt för kritik och påhopp i massmedia.

– De som lider mest av detta är min fru Margareta och mina barn och barn barn, säger han. De kommer ju undra i framtiden, varför säger de så om pappa, om morfar och farfar. Varför säger de som om Björn?

Jan Guillou bad om ursäkt
När Björn Ranelid var med i Lets Dance 2011 så skrev Peter Englund, Svenska Akademiens ständiga sekreterare: ”Allt som håller Björn Ranelid borta från skrivandet välkomnas”. Han har aldrig bett ursäkt om det och vägrar att svara på frågor om det.

Men en person som har bett om ursäkt och gjort avbön inför Björn Ranelid är Jan Guillou, framkommer det i programmet.

– Jan Guillou gick ner på knä mellan mig och Margareta (reds anmärkning Björns fru) på Bokmässan, den 24 september 2012. Han bad om ursäkt om allt dumt han skrivit om mig.

 Björn Ranelid är en älskad människa av folket - men ofta föraktat av vissa inom kultur Sverige. Här skriver han autograf till en beundrande flicka under bokmässan 2014. Foto: Peter Ahlborg

Björn Ranelid är en älskad människa av folket – men ofta föraktat av vissa inom kultur Sverige. Här skriver han autograf till en beundrande flicka under bokmässan 2014. Foto: Peter Ahlborg


Unik historia
Gick jan Guillou ner på knä för dig, frågar reportern Björn, för att förtydliga om han verkligen hade hört rätt?

– Jag kan inte sitta och ljuga i Sveriges radio, svarar Björn.

Det är ju en helt fantastisk bild att Jan Guillou går ner på knä, säger reportern.

– Det är första gången det har hänt. Det är den mest unika historien i litteratur-historien – det mest oväntade, säger Björn Ranelid.

– Jan är inte direkt någon som viker sig för någon. Han har väl också funnit att det inte finns något själ att bråka med mig, förklarar Björn.

Vad gjorde du när han förlät dig?

Jag tittade på honom och sa: det hedrar dig, och jag tackar dig. Jag förlåter alla människor som ber om ursäkt, säger han.

Här kan du höra hela programmet. reportaget om Björn Ranelid börjar 24:19 in i programmet. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/437951?programid=2795

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter