Lyssna på ”Fy fan vad jag hatar soc”

Skivomslag; Peter Ahlborg ”Fy fan vad jag hatar Soc”. 2014
Art direction & Design av: ©HOTpRODuction; Roger Teilmann.

Lyssna på Peter Ahlborgs nya låt, ”Fy fan vad jag hatar soc”. Peter Ahlborg, 44, nekades socialbidrag under 120 dagar. Det ledde till att han och hans dotter blev vräkta från sin andrahandslägenhet – efter att de bott på 16 olika ställen under tre års tid.
– Socialtjänsten kände till vår tragiska situation men valde att inte bry sig. Det var i samband med det som jag gjorde låten: ”Fy fan vad jag hatar soc”.

Textrad från himlen
Men innan Peter blev vräkt satt han som oftast och spela gitarr i vardagsrummet. Det var i början av mars 2011 och han hade mindre än en månad kvar att bo i lägenheten innan han skulle tvingas att flytta.

– Rätt som det var kom en textrad från himmelen, och träffade min hjärna, förklarar Peter. Orden var: ”Fy fan vad jag hatar soc”. När textraden uppenbarade sig i mitt medvetna så gjorde jag en melodi i samma veva som jag sjungande basunera ut orden: ”Fy fan vad jag hatar soc. Det blev refrängen till låten, förklarar han.

Peter framförde låten så ofta han kunde på Göteborg ”öppna scener”. Under 3 år var han stamkund på krogarna Gamle Port, Dubliner och Västerhus. Med tiden blev låten en ”underground hit” på Göteborgs gator där Peter ofta framförde låten som gatumusikant.

– Det är så många som älskar mina låtar, inte minst sociallåten, och som tror att jag kommer att lyckas som artist, säger han. Jag är så stolt över alla positiva ord jag fått höra under årens lopp. Det ger mig energi att orka kämpa vidare, säger han.

I mars 2013 spelade Peter in en enkel demo av låten tillsammans med musikern Roy Persson.

I maj 2013 gjordes de första grunderna på låten av Sven Hammarström.

I samma veva lärde Peter känna Janne Schaffer när han gjorde en filmad intervju med gitarristen. Peter skickade sedan en demo på låten till Janne och frågade om han ville medverka på den?

– Jag kan inte tro att det är sant, men efter tre dagar ringde Janne upp mig och förklarade att han ville medverka på låten. Det sluta med att Janne la på gitarrerna och spela in ett fantastiskt gitarrsolo. Jag är så oerhört tacksam för att Janne ville hjälpa mig, berättar Peter.

Efter 7 månader var låten klar. Producent Mr-Mojjo, har lagt ner över 120 timmar på låten och rådfrågat några av Sveriges elit producenter.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb, förklarar Peter.

För att få refrängen ännu kraftfullare hyrdes även en kör in. Peters mål med låten är att den ska starta en debatt om hemlösheten, utanförskapet och sekretionen.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter