Peter besöker Malmö

Peter Ahlborg besöker Malmö den 7 augusti 2014. Foto: Privat

Peter Ahlborg besöker Malmö den 7 augusti 2014. Foto: Privat

Efter en intensiv dag i Helsingborg var det idag dags för besök i Malmö den 7 augusti.

Kommer till Malmö vid 15-tiden denna vackra högsommardag, efter att ha åkt tåg från Helsingborg. För första gången kommer inte pressen och bevakar mig. I alla andra städerna har de kommit. Som vanligt träffar jag på många härliga människor som stödjer mig. Ofta har de själva varit hemlösa eller vill själva uppmärksamma dessa frågor.

Efter att jag gått av tåget i Malmös gigantiska centralstation så passade jag på och ställa in ljudet på förstärkaren, när jag i lugn och ro var i en lång gång med bra akustik.

När jag väl är på plats på Södergatan packar jag upp mina saker. Jag ställer mig mittemot det kända konstverket ”Optimistorkestern” skapad av Yngve Lundell.

Peter Ahlborg speler på Södergatan i Malmö, vid det berömda konstverket "Optimistorkestern" skapad av Yngve Lundell. Foto: Privat

Peter Ahlborg speler på Södergatan i Malmö, vid det berömda konstverket ”Optimistorkestern” skapad av Yngve Lundell. Foto: Privat

 

Blir erbjuden jobb

Jag spelar en halvtimme och ringer sedan upp flera tidningar som jag har skickat pressmeddelande till. Men de säger att de har fullt upp och att de dessvärre tvingas bevaka andra saker.

Under tre timmar står jag och spelar och diskuterar med människor. Det kommer en stor ström av människor hela tiden som går förbi mig, många är turister och tar bilder på Optimistorkestern. En del stannar och lyssnar, en del börjar prata.

Under tiden jag står där och spelar blir jag erbjuden jobb som försäljare och får flera limpor gott bröd av en jätte trevlig kvinna.

Peter lånar ut gitarren till den trevliga killen Mourad, som spelar en låt för Peter i Malmö - de diskuterar även hemlöshetsfrågorna. Foto: Privat

Peter lånar ut gitarren till den trevliga killen Mourad, som spelar en låt för Peter i Malmö – de diskuterar även hemlöshetsfrågorna. Foto: Privat

Diskuterar hemlöshetsproblematiken

Jag träffar även på flera personer som själva är hemlösa. De kommer fram och hälsar och vi börjar diskutera hemlöshetsproblematiken. En av dem lånar min gitarr. Han heter Mourad och är jättetrevlig, under tiden jag tar en liten rast för att dricka och äta en banan. Jag lyssnar och pratar med flera personer runt omkring oss som är intresserade av mitt arrangemang. Killen som lånade min gitarr filmar mig även när jag spelar mina låtar.

– I natt ska jag sova vid stranden, säger han. Jag har en sovsäck så det är jätte skönt att bara lägga sig där ute. Man får frisk luft och känner sig fri, förklarar han.

Samtidigt menar han på att det är svårt att får rätt hjälp från samhället om man har en bokstavskombination, som jag har, säger han. Vi lyckönskar varandra framgång i våra liv innan vi skiljs åt.

Stort tack till alla er som tar bilder på mig med min kamera och filmar mig! Bilderna på mig från Malmö är fotograferade av en tjej som jag träffade som var konstnär som bodde i Berlin – och som under en lång tid ritade av Optimistorkestern samtidigt som hon lyssnade på mina låtar.

Peter och hans dragvagn på röda mattan utanför Grand Hotell i Malmö. Foto: Privat

Peter och hans dragvagn på röda mattan utanför Grand Hotell i Malmö. Foto: Privat

 

Vagnen och jag tar in på Grand Hotell

Efter en lång dag så är det dags att ta in på Grand Hotel i Malmö. Min oerhört snälla vän Carina Ekman hade kvällen innan kollat på nätet om det fanns några billiga vandrarhem eller hotell i Malmö? Konstigt nog så fanns det ett rum på Grand Hotell för endast 640 kronor. Eftersom det var så billigt så var vi tvungna att utnyttja detta fina erbjudande. Jag är dig evigt tacksam Carina – bara så du vet det!

Jag går in på den röda mattan som ligger utan för hotellet med min kära vagn. Det måste ha varit en rolig syn. Jag checkar in och tar hissen upp till sjätte våningen. Inser dock att hissen är väldigt liten för mig och min kärra, men vi får precis plats.

På kvällen blir det en visit på mitt favoritställe, hamburgerrestaurangen MAX, där jag äter en meny.

Peter i foajen på Grand Hotell i Malmö! Här sitter man bekvämt i den avkopplande miljön, konstaterar han. Foto: Privat

Peter i foajen på Grand Hotell i Malmö! Här sitter man bekvämt i den avkopplande miljön, konstaterar han. Foto: Privat

 

Ölburk hårsmån från att träffa mig

På vägen ut ser jag en hemlös som sitter i mörkret, upptryckt vid en port, Jag går fram till honom och börjar prata med honom och frågar honom om allt är ok? Visst, det är ok, säger han. Han har tydligen levt på gatorna under en lång tid för han ser lite sliten ut. Jag frågar honom om hur situationen för de hemlösa är här i Malmö, om det finns plats på härbärgen, och om han får någon hjälp från samhället och socialen? Ett givande samtal. Efter ett tag ger han sig iväg han ska tydligen gå och sova utanför centralstationen någonstans.

Jag själv tar en promenad runt staden och går till en nattöppen butik nära Möllevångstorget. Jag träffar på en kille från Malmö och vi följs åt på en kvälls promenad. Efter ett tag när vi ska passera en gata kommer en bil och kör förbi oss och kastar ut en ölburk i farten. Ölburken är en hårsmån från att träffa mig. Vi blir upprörda och han påpekar att det är mycket skit som händer i Malmö! Jo, jag har hört det från flera håll säger jag. Inte detta var ett bevis på det menar jag och han på.

Efter lite inköp av bananer, mjölk och fil i blir det en promenad hem till hotellet i ett ösregn som inte ville ge med sig.

Peter Ahlborg tar in på Grand Hotell i Malmö. Här sover man bra, konstaterar han. Foto: Privat

Peter Ahlborg tar in på Grand Hotell i Malmö. Här sover man bra, konstaterar han. Foto: Privat

 

Kärleken och värmen i min kropp stiger

Somnar sent och vaknar sent. Inser min idiot att jag har försovit mig, satte klockan på 10 så jag skulle hinna med att äta frukosten. Men somnar om och vaknar kl. 11.15. Det blir en snabb dusch och packa ihop sakerna innan utcheckning kl. 12 utan god frukost.

Är jättehungrig. Går till en ICA-affär som ligger vid ett köpcentrum som heter Caroli. Köper bröd, filmjölk, pålägg, potatissallad och lite till… och sätter mig och äter utanför affären på en parkbänk. Under tiden jag äter får jag kontakt med en jätte fin vovve som heter Nikita. Den påminner lite om min kära Fia och jag känner hur kärleken och värmen i min kropp stiger.

Peter äter frukost på en parkbänk i Malmö vid köpcentrumet Caroli. Träffar på den härliga hunden Nikita - Jag känner hur kärleken och värmen stiger i min kropp - när jag träffar på så här gosiga hundar, säger han. Foto: Privat

Peter äter frukost på en parkbänk i Malmö vid köpcentrumet Caroli. Träffar på den härliga hunden Nikita – Jag känner hur kärleken och värmen stiger i min kropp – när jag träffar på så här gosiga hundar, säger han. Foto: Privat

 

Drar vidare till Köpenhamn

Efter det träffar jag på en erfaren gatumusiker som spelade på Södergatan. Vi får bra kontakt och han är musiker på heltid. När jag står där på Södergatan hör jag någon ropa mitt namn med hög röst: ”Peter Ahlborg” när jag vänder mig om är det min vackra kvinnliga musikervän Anna-Maria Bonde som skiner upp när hon ser mig. Hej vad glad jag blir av att se dig, säger jag. Vi frågar varandra vad vi gör i staden och jag berättar att jag åker runt Sverige. Själv så har hon haft huvudansvaret för en stor musikprojekt – med flera artister i Malmö under namnet ”Allsång i Parken”. Efter en kort diskussion om musik och våra olika projekt så drar jag vidare med tåg till Köpenhamn.

Peter träffar på sin musiker vän Anna-mia Bonde och en gatuartist från Malmö! Här är de på Södergatan i Malmö. Foto: Privat

Peter träffar på sin musiker vän Anna-mia Bonde och en gatuartist från Malmö! Här är de på Södergatan i Malmö. Foto: Privat

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter