Peter intervjuar bostadsminister Stefan Attefall

Peter Ahlborg intervjuar bostadsminister Stefan Attefall. Foto: Peter Ahlborg.

Peter Ahlborg och Stefan Attefall - efter att Peter gjort en intervju med Attefall. Foto: Privat

Peter Ahlborg och Stefan Attefall – efter att Peter gjort en intervju med Attefall. Foto: Privat

Attefall: ”Sverige har byggt för lite lägenheter”. Under mitt möte i Lidköping hann jag med att göra en intervju med bostadsminister Stefan Attefall, som förklarade att Sverige har byggt för lite lägenheter sedan 90- talet.

Efter att Attefall hållit sitt tal i Lidköping, denna sköna sensommardag, fick jag en pratstund med honom. På min på min fråga hur ska vi lösa bostadsbristen, som är ett så stort problem för många människor? svarade han:

– Vi ska förenkla regelverket. Att få fram bostäder idag tar för lång tid, är för krångligt och för dyrt. Det ska gå fortare, bli billigare och bli enklare att bygga. Många av dessa förenklingar infördes första juli i år och, ännu fler den första januari, nästa år. Vi tänkte sitta fyra år till så vi kan fortsätta det här förenklingsarbetet, så vi kan slutföra jobbet, säger han.

Stefan Attefall håller tal i Lidköping på Torget. Foto: Peter Ahlborg

Stefan Attefall håller tal i Lidköping på Torget. Foto: Peter Ahlborg


40 000 bostäder per år
Attefall menar på att det nu byggs mycket runt om i Sverige.

– Vi är uppe i en årstakt på 40 000 påbörjade lägenheter och det är unikt, säger han.

Sverige har byggt hälften så lite som t.ex. Danmark de senaste tio åren?

– Sedan i början av 90-talet har vi byggt för lite lägenheter, jämfört med alla jämförbara länder. Detta är en långsiktig planering som vi håller på att förändra. Just nu håller vi på och skapar ett bostadsbyggande som är på en ”vettig nivå”. Vi måste upp över 40 000 tusen bostäder per år och ligga kvar där, säger han.

Jag tackade Attefall för intervjun och tog några bilder. Jag förklarade att jag gärna gör en mer djupgående intervju vid ett senare tillfälle, innan jag springande tar mig till tåget som ska ta mig till nästa stad Mariestad.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter