Stort grattis Hasse Sukis min smarta och varma superpolare

Hasse Sukis och Peter Ahlborg i Vadstena. Foto: Peter Ahlborg

Hasse Sukis och Peter Ahlborg i Vadstena. Foto: (Arkivbild), Peter Ahlborg

 

Idag fyller en av mina allra bästa vänner, fotografen och den journalistisk kunnige Hasse Sukis, 49 år. Stort grattis käre vän. ”Med din kunskap, allmänbildning och tålmodighet och alla goda råd jag får av dig – vet jag att vi kommer lyckas med alla våra stora projekt vi har i livet. ”Det är en stor lycka att ha en så bra vän som dig, kära Hasse Sukis. Älskar dig av hela mitt hjärta, glöm aldrig bort det”, säger Peter Ahlborg om sin vän Hasse Sukis.

Jag har Hasse Sukis, 49, mycket att tacka i livet för. Det var du som tillsammans med vännen Jan Axelsson, grundaren till den kontroversiella sajten Flashback, som öppnade mitt intresse för journalistik och fotografering. När vi i slutet av 1980-talet diskuterade journalistik, fotografering och hur vi skulle nå framgång inom området.

 

Det blev många kära minnen och skratt när vi träffades, jag Peter Ahlborg och min gode vän Hasse Sukis.

Det blev många kära minnen och skratt när vi träffades, jag Peter Ahlborg och min gode vän Hasse Sukis. (Akivbild).

 

Sprang på konserter
Sukis var driven och startade även ett Lokalt TV-program, FreakOut. Tillsammans med Jan Axelsson gjorde du intervjuer med många artister, bland annat Jean Beauvoir.

När jag var i tonåren såg man alltid Hasse Sukis med en kamera i handen. Du sprang på konserter och gjorde intervjuer med artister, och längre fram världsartister. Jag såg upp till dig. Du var alltid en ödmjuk kille som var närmaste besatt av att fotografera musik och framför allt rockgrupper.

 

Sukis gjorde att jag träffade Kiss
Det var du Hasse Sukis som gav mig information så jag fick möjligheten att träffa mina största idoler i rockgruppen Kiss, när jag den 18 september 1988 medverkade på Kiss presskonferens i Stockholm. Osannolikt stort för en vilsen människa på bara 19 år.

– Det var min lyckligaste dag i mitt liv, när jag träffade Gene Simmons och Paul Stanley. Efter mötet med Kiss visste jag att jag kunde bli allt i livet. Utan din hjälp Hasse Sukis hade jag aldrig träffat mina idoler, ett möte som förändra mitt liv för alltid, säger Peter Ahlborg.

Efter det satt vi tillsammans igång och fotografera allt från lokala band runt Norrköping, till att bevaka många artister som spelade i Stockholm. På en fyra fem år han jag med runt ett 100-tal grupper och artister – du ännu fler! Det var allt från Europe, Iron Maiden, ACDC, Ted Gärdestad, Sha Boom, Janne Schaffer och Kiss. Listan kan göras lång…

 

Mysiga restaurangen Hamlet i Linköping fick besök av Peter Ahlborg och Hasse Sukis. Foto: Peter Ahlborg

Mysiga restaurangen Hamlet i Linköping fick besök av Peter Ahlborg och Hasse Sukis. Foto: (Arkivbild), Peter Ahlborg

 

Ölen flödade på Roskildefestivalen
Vi åkte även utomlands och jobbade. Bland annat så hade vi fotopass till Roskilde-festivalen 1995, där såg vi en magnifik konsert med Van Halen och många andra artister.

– På den tiden var det ”all in” när jag drack alkohol, minns Peter Ahlborg. Kommer ihåg när vi satt backstage och pratade med en massa artister och journalister medan ölen flödade på Roskildefestivalen. Eftersom det var högsommar och inte ett moln på himlen blev jag aspackad. Och dagen efter vaknade jag upp i mitt tält, då hade jag brännskador i ansiktet och var röd som en kräfta efter att ha suttit i solen hela dagen, säger Peter Ahlborg.

Du Hasse Sukis var smartare, satt i skuggan och hade smörjt in dig och hade bokat hotellrum under besöket på Roskilde. Det var tider det kära vän!!!


Kiss i London 1992 mest minnesvärda dagar
Glömmer aldrig när vi tillsammans åkte och såg Kiss i London 1992. En av de mest minnesvärda dagar i mitt liv. Dagen var 21 maj 1992. När vi på en och samma dag såg inte mindre än tre magnifika framträdande med mina idoler Kiss i London – samma dag.

Hela historien kräver minst ett kapitel i en bok, Joo, det skulle kunna bli en hel bok om bara den hårda och händelserika veckan i London 1992.

Dagen började med att Kiss skulle göra en skivsignering i den gigantiska skivaffären HMV Megastore på Oxford Street i London. När vi kom dit var det fullproppat med Kiss-fans. Runt 1 500 Kiss fans dök upp. Såg Anders Tengner videofilma det neurotiska mötet med Kiss fansen.

 

Många unika bilder på Kiss
Efter att Kiss hade signerat skivor under 2 timmar gick de ut bakvägen. Då hade jag den osannolika turen att Kiss precis kom ut och gick emot mig på väg till limousinerna som stod 100 meter längre fram. Jag gick direkt fram till Paul Stanley och tog i hand och presenterade mig. Lyckan var total.

Vi fotograferade Kiss och jag överöstade Paul Stanley med hur mycket jag älskar Kiss, samtidigt som vi gick mot limousinerna. Han lyssnade på mig medan vi gick och innan han skulle gå in i limousinen stannade han till så jag kunde ta bilder på honom när han gjorde tummen upp. Det var bara jag och min vän Hasse Sukis som var på plats och dokumenterade detta – denna oförglömliga dag.

 

Kiss fick Astoria Theatre att koka
Men det skulle bli ännu bättre. Kiss medverkade på en Kiss-convention strax efter att bandet medverkat på skivsigneringen. Den hölls på Astoria Theatre. Och hela lokalen var fullproppad av fanatiska Kiss-fans från hela Europa. Då endast Kiss gjorde 8 framträdanden i England under denna turné i Europa. Det medförde att det vallfärdat Kiss-fans från hela Europa – till Kiss besök i London. Vilket skulle märkas på Astoria Theatre som var nästa anhalt för Kiss att besöka.

MTV var där och filmade hela spektaklet – med den kvinnliga välkända programledaren Vanessa Warwick. Det hela slutade med att Kiss skulle besöka teatern och svara på frågor från oss Kiss-fans.

När Kiss äntrade scenen så möttes de av 1 000-tals fotoblixtar från runt 2 500 Kiss-fans som hade trängt ihop sig i den svettiga lokalen. Svetten rann över hela kroppen i den enorma hetta av alla Kiss-fans som hade samlats i lokalen denna högsommardag.

 

Kiss fick jublet att likna Jesus återkomst
Kiss bombarderades av så mycket blixtar från alla fans att de knappt kunde titta mot publiken. När Kiss gick in på scenen och draperiet gick upp så möttes de av ett jubel som om Jesus skulle ha återvänt till jorden. Total hysteri långt värre än på skivsigneringen. Paul Stanleys röst hördes inte när han hälsade på fansen och när han senare försökte prata och lugna publiken i början av uppträdandet.

På videoinspelningar ser man hur kameran som står på stativ och som videofilmar från läktaren – åker i backen i samma sekund som Kiss anländer in på scenen, vem bryr sig om en kamera som står på stativ när Kiss är i lokalen?! L

När sedan Kiss skulle svara på frågor var det totalt kaos bland Kiss-fansen. Så fort speakern närmade sig Kiss-fansen så skrek alla Kiss-fans allt vad de orkade för att få chansen att ställa en fråga till Kiss. Alla skrek i munnen på varandra – så det var helt omöjligt att höra något enda ord.


Paul Stanley djupt berörd
Speakern trodde inte att det var sant det som han fick bevittna. Så han gick över på andra scenkanten och så fort han närmade sig Kiss-fansen där så skrek alla Kiss-fans i munnen på varandra – återigen.

Det var omöjligt att ställa några frågor till Kiss från publiken. Paul Stanley var enormt glad av den enorma uppmärksamhet och jubel Kiss-fansen skapade – han såg djupt berörd ut av den enorma hysterin.

Längst fram vid scenkanten stod min vän Hasse Sukis som fick uppleva den värsta trängsel och hysteri han beskådat i sitt liv. Han hade ställt sig längst fram vid scenkanten för att ta bra bilder. Hade han vetat vad som väntade så hade han aldrig ställt sig längst fram vid scenen. Efteråt är Hasse Sukis mörbultad. Blev det några bra bilder, frågade jag, som hade stått en 10 meter från publiken vid baren och fotograferat Kiss framträdande?

. – De var ju värre än djur. Jag höll på att bli nedtrampad, jag fick rädda det som räddas kan. Min fotoväska och allt åkte i golvet. Det var helt omöjligt att ta en enda bild, kom jag ihåg att Hasse Sukis sa.

 

Kiss skapade unik hysteri
På en enormt skakig videoupptagning kan man se när en kille videofilmar hela Kiss framträdande. Man upplever videon och fansens glädje som om de träffar gud. Har aldrig hört högre skrik eller upplevt ett större hysteri och känslosammare möte med en rockgrupp och fans än när Kiss besökte Astoria Teater i London den 21 maj 1992.

En dag som i mitt liv går till historien som en av de mest händelserika. Detta möte kan sammanfattas med orden ”Total hysteri av unikt skådad slag i rockhistorien”.

Efter det var det dags för Kiss konsert på ett slutsålt Wembly Arena. Jag var i himlen – för att beskriva det kort. Och om inte det vore nog. Efter konserten fixade jag backstagepass så jag kom in och träffade Kiss-medlemmarna. Där träffade jag som jag gick fram och presenterade mig för och gav honom en kram. Senare tog jag bilder på Gene Simmons när han hånglade med en tjej! L Lyckan var total.

 

Härliga minnen tillsammans med Hasse Sukis
Några av många fantastiska minnen tillsammans med min gode vän Hasse Sukis. Stort grattis till dig käre vän idag på din 49-års dag. Älskar dig. Tack för all din support och dina geniala råd. Du är en mycket god lyssnare.

P.S. Extra stort tack för att du sköter om och lägger ut allt som görs på min blogg www.fyfanvadjaghatarsoc.se och på min sida: www.miljonklubben.com Dina råd och ovärderlig hjälp jag får av dig är guld värd för att vi ska nå framgång på nätet. Snart har vi ännu fler minnesrika minnen att berätta för världen! L

Tack återigen för att härliga minnen Hasse Sukis.

Hipp Hipp hurra för Hasse Sukis idag! L

Kolla in Hasse Sukis på: www.digitallyrockphoto.se

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter