Aftonbladet första tidning att skriva om Peters liv som hemlös

Aftonbladet var för första tidning att skriva om Peter Ahlborg   och hans dotters Josefines utsatta situation - hur barn blir drabbade   när ens föräldrar blir hemlösa. Foto: Peter Ahlborg

Aftonbladet var för första tidning att skriva om Peter Ahlborg och hans dotters Josefines utsatta situation – hur barn blir drabbade när ens föräldrar blir hemlösa. Foto: Peter Ahlborg

 

Aftonbladet var första tidning i Sverige som skrev om Peters utsatta liv som hemlös, när han tvingades bo tillsammans med sin dotter på vandrarhem under flera år. Tidningen gjorde ett stort reportage om honom med en granskning av hans ärende. Så här skriver tidningen: “Aftonbladet har granskat socialtjänstens utredningar om Nina och hennes pappa Peter. Genomgången är ett sorgligt facit över dotterns situation.”

 

Aftonbladet skrev ett långt reportage på två sidor den 1 augusti 2010 om min dåvarande situation när jag hade blivit hemlös och tvingades bo på olika vandrarhem eftersom det var det enda stället jag kunde hitta som bostad.

 

Aftonbladet kritisk i sin bedömning
Aftonbladet berättade hela historien om min dotters tragiska liv att tvingas bo hos mig på vandrarhem och även i tält tillsammans med sin mig.

Tidningens journalist Kerstin Danielsson som gjorde granskningen är kritisk i sin bedömning av hur socialtjänsten har agerat i fallet. Så här skriver Aftonbladet i artikeln:

“Aftonbladet har granskat socialtjänstens utredningar om Nina (de kallade min dotter Josefine, Nina i artikeln) och hennes pappa Peter.

 

Aftonbladet gjorde ett granskande reportege om Peter Ahlborg och   hans dotter Josefine när pappan var hemlös. De skrev: "Aftonbladet har   granskat socialtjänstens utredninar om Nina och hennes pappa Peter.   Genomgången är ett sorgligt facit över dotterns situation." Foto: Peter Ahlborg

Aftonbladet gjorde ett granskande reportege om Peter Ahlborg och hans dotter Josefine när pappan var hemlös. De skrev: ”Aftonbladet har granskat socialtjänstens utredninar om Nina och hennes pappa Peter. Genomgången är ett sorgligt facit över dotterns situation.” Foto: Peter Ahlborg

Inte tagit hänsyn till barnperspektivet
Genomgången är ett sorgligt facit över dotterns situation, skriver de, och fortsätter. Här är berättelsen om Nina, 12, som vill träffa sin pappa, världens bästa.”

Jag håller på att skriva av hela reportaget från Aftonbladet, här kommer en första inblick i mitt och dotterns liv när jag bodde på vandrarhem.
Men värst är att socialtjänsten inte tagit hänsyn till min dotter eller barnperspektivet. Det låter så vackert på pappret eller när de ansvariga på socialtjänsten uttalar sig. Men om man granskar mitt fall närmare så upptäcker man att socialtjänsten inte tagit hänsyn till min dotter, säger Peter.

 

Hela artikeln i Aftonbladet som publicerades 1 augusti 2010. Foto: Peter Ahlborg

Hela artikeln i Aftonbladet som publicerades 1 augusti 2010. Foto: Peter Ahlborg

Barnkonventionen ska gälla
Så här fortsätter artikeln i Aftonbladet: ”Enligt Barnkonventionen har alla barn rätt till liv och utveckling. Det handlar om att ge barnet social trygghet och en god levnadsstandard.

Det är kommunens skyldighet att omsätta Barnkonventionen i praktiken och se till att barn får likvärdiga villkor oavsett vilken kommun och var i landet man bor, säger Ellinor Bollman, kommunikationschef hos Barnombudsmannen.

 

Personer oroat sig
Socialtjänsten har alltså det yttersta ansvaret för Nina. Flera personer har oroat sig för henne och kontaktat socialen. Det är en nyhet för Peters socialsekreterare Petra Thedin.

Dottern och hennes mamma hör till en annan stadsdel. Där har informationen stannat.
Det är mycket Peter inte säger till mig, säger Petra Thedin.

 

Försöka förbättra situationen
Den som drabbas är Nina.

Vi har inte kunnat beakta barnperspektivet mer än vi gjort. Vi vill att Peter ska ha ett bättre boende och försöker förbättra hans situation. Det är svårt att se hur vi skulle gå vidare, säger Dan Larsson, förstesekreterare på Stöd- och försörjningsenheten.

Han framhåller att hans egen förvaltning gjorde en anmälan till Barn- och ungdomsenheten i dotterns stadsdel i höstas. I utredningen som följde, den elfte i Ninas unga liv, står det:

 

“Barn är duktiga”
“Nina ska inte behöva var ansvarstagande kring sin pappas bostadssökande. Nina ska inte behöva vara orolig för sin mors situation. Nina tycker att pappa och mamma är jättesnälla. Nina skulle ta mer skada av att placeras i ett annat hem än att leva i (mammans) hem och omsorg.”
Barn är duktiga i svåra situationer och försöker hjälpa sina föräldrar i deras utsatthet. Det gör att barnets sorg och utsatthet kan komma långt efteråt och det kan medföra allvarliga konsekvenser för barnet, säger Göran Harnesk, generalsekreterare på Bris.”

 

Avslag från socialtjänsten
Så skrev Aftonbladet i sin artikel om mig Peter Ahlborg och min dotter Josefine som publicerades i Aftonbladet 1 augusti 2010.

Det skulle ta mer än fyra år innan Peter hitta ett eget boende. Socialtjänsten fick Peter aldrig någon hjälp till eget boende av.

Trots att han gick till domstol för att ansöka om en lägenhet eller boende till sig och sin dotter. Där fick han avslag.

Med tiden fick Peter en andrahandslägenhet i Gårdsten. En fin trea som han och dottern kunde bo i under en längre tid.

Men det slutade med att Peter blev vräkt från lägenheten som han hade i andra hand, då socialtjänsten gav avslag på 3 månads socialbidrags ansökningar, trots att de kände till hela situationen.

 

Pappan hamnade på härbärge
Eftersom Peter sakna pengar till hyra sluta det med att Peter blev vräkt från sin lägenhet och hamnade på härbärge under 7 månader.

Dottern fick inte chans att träffa sin pappa under tiden han bodde på härbärge då inga utomstående får göra besök på härbärget. Ännu mindre sova över där.

Så nu har ni kära läsare fått ännu mer information om varför jag gjorde låten “Fy fan vad jag hatar soc”, förklarar Peter Ahlborg.

Du kan läsa mer om detta här http://fyfanvadjaghatarsoc.se/bakgrund

Se videon ”Fy fan vad jag hatar soc”:

Peter Ahlborg

 

FacebooktwitterFacebooktwitter