Peter började spela trummor när han var tio år

Peter 12 år och spelar trummor en gång i veckan på kommunala musikskolan i Norrköping. Reportage i tidningen Folkbladet 1982.

Peter 12 år och spelar trummor en gång i veckan på kommunala musikskolan i Norrköping. Reportage i tidningen Folkbladet 1982.

I sin ungdom älskade Peter Ahlborg rockgruppen Kiss över allt annat. Men han älskade även att spela trummor. Jag är så tacksam att jag en gång i tiden började spela trummor, säger han.

Det var Peters pappa, Curt Carlsson, som spelade trummor i sina unga år och som gjorde att Peter blev intresserad av att börja spela trummor.

Så fort jag hör musik spelar jag på knäna efter låtarna. Det har jag gjort nu i 35 år säger han. Peter menar att han har jobbat hårt för att få framgång inom musik-
branschen.

– Nu har vi sått under 35 år. Det har blivit 1000-tals timmars övning i mitt musikaliska liv – snart ska vi skörda, säger han.

Men Peter saknar ett eget trumset för tillfället. Och så fort han får lite mer pengar kommer han att köpa ett. Peter ångrar aldrig att han började spela trummor.

– Det är det bästa jag har gjort i mitt liv – förutom att ha lärt mig att spela gitarr och komponera låtar, säger han.

 

Hör hur trummorna ska vara
Under de senaste sex åren har det blivit runt ett 100-tal egenproducerade låtar. Sanningen är att Peter inte ens vet exakt hur många låtar han har gjort eftersom han inte håller räkningen på dem.Men han uppskattar att det är runt 70-130 klara låtar.

– När jag gör en låt, så hör jag direkt hur trummorna ska vara utan att behöva tänka efter. Takten sitter där direkt, säger han. Det är en talang jag har.

Peter har alltid gillat att spela trummor. Här in action 2013 på Restaurang Västerhus i Göteborg

Peter har alltid gillat att spela trummor. Här in action 2013 på Restaurang Västerhus i Göteborg


Spela efter noter
Peter lärde sig att spela trummor efter noter när han var elev i den kommunala musikskolan i Norrköping.

– Jag var elva år när jag började där och hade en lärare som hade spelat i symfoni-orkestern i Norrköping under många år. Jag var oerhört stolt men eftersom jag bara spelade efter noter och på virveltrumman, så tappade jag lite av intresset. Jag ville ju så mycket mer. Jag ville ju spela avancerade takter och trumsolon. Inte bara öva tvåslagsvirvel och notvärdena, säger han.

Men sedan fortsatte Peter att på egen hand att studera noter samt tog trumlektioner av skickliga trummisar som lärde ut takter efter noter samt ”sköna feels”.

Fick Nico McBrain på hjärnan
Men framför allt spelade Peter efter många av sina Kiss plattor han ägde.

– Jag spelade skivan om och om igen för att kunna ta ut någon takt som Peter Criss spelade, minns Peter. Och jag slutade inte förrän jag hade klurat ut hur han gjorde.

Favoritskivan att spela trummor efter är Kiss ”Alive” från 1975. Den skivan är full av energi. Så som Peter Criss spelar där är grunden till rock n roll menar han.

Här kan du lyssna på Kiss Alive:

Peter minns hur han övade till låtarna, Parasite, She och 100 000 years.

– Peter Criss blev min favorittrummis. Men jag spelade även mycket efter Iron Maidens första fyra skivor. När jag sedan fick höra Nico McBrain så var det kört. Då hade Peter fått en ny favorittrummis.

Lyssna på låten Where Eagles Dare från Iron Maidens Piece of Mind-album (1983) så förstår ni vad jag menar.

Den kan du lyssna på här:

Jag lyssnade även mycket på Rush och Neil Peart.

– Jag blev nästan besatt av att spela trummor. Jag övade 4-5 timmar per dag från jag var 14 år till jag var 20 år, då jag helt plötsligt sluta med att spela både
gitarr och trummor.


I kommande bok berättar han allt
Det skulle dröja 20 år innan Peter återupptog musiken, spelade och komponerande egen musik igen.

– Vad jag gjorde under den tiden krävs det en hel bok för att människor ska förstå vad jag har gott igenom i livet. Vilka stora motgångar jag har haft. Det har
varit stora alkoholproblem och djup depression.

Orsaken till att han började dricka håller han på och förklarar i en kommande bok om sitt liv. Så människor förstår varför mitt liv blev som det blev.

– Jag drack aldrig för att ha kul utan för att smärtan i mitt hjärta skulle bli mindre. Att jag aldrig har funnit kärlek gör ju inte saken bättre. I stora delar
av mitt liv har jag levt ett liv i celibat. Det har varit allt annat än underbart, säger han.


Dyrt att spela in
2005 återupptog han sitt musicerande efter nära 20 års uppehåll när han skulle göra en reklamlåt för sitt företag Miljonklubben.

På den vägen är det och nu är målet att göra en full CD, berättar han. Snart ska Peter gå in i studion igen för att spela in flera låtar. Men det är oerhört dyrt om man
som Peter vill spela in låtarna professionellt.

Inspirerad av Jazz och mästertrummisen
Peter växte även upp med en pappa som älskade Jazz och blev influerad av deras trumspel. Min favorit när det gäller jazz trummisar är den legendariska trummisen Louis Bellson.

Du kan se honom här ett av många fantastiska trumsolon av Louie Bellson:

Jag till och med träffade honom en gång när de höll konsert i Linköping, det måste ha varit någon gång 1981-82. Under deras paus tog jag mig in bakom scenen och gickner till en källarvåning. Jag gick fram till honom och han blev jätteglad när han fick se mig. Jag minns att röken låg som en tjock dimma när jag träffade honom.

Alla artisterna rökte mer eller mindre som borstbindare. Jag hälsade på honom och berättade att jag själv spelade trummor. Att jag gillade honom. Jag fick en autograf
och gick stolt därifrån.

När de spelade under andra setet så kände jag mig speciell. Jag ville också så bli en berömd artist. Det är det jag jobbar på för att bli!


Kort info om Louie Bellson

Duke Ellington kallade honom ”världens bästa trummis,” och att han var medlem av ”Big Three”: Louie Bellson – Gene Krupa – Buddy Rich. Louie var en kompositör, arrangör, bandledare, outtröttliga jazzpedagog och poet. Han spelade in runt 200 skivor och gav ut ett stort antal trumböcker. Han var en av de första att använda sig av två bastrummor.

Enligt musikern Leonard Feather är Louie Bellson ”en av de mest fenomenala trumslagarna i historien”.

Han började spela trummor när han var tre år gammal. Vid 17 års ålder triumferade han över 40 000 trummisar och vann ”Slingerland National Gene Krupa”-tävlingen.

Bellson innehar, tillsammans med sin avlidna hustru Pearl Bailey, det näst högsta antalet ”Vita huset”-framträdanden. Han har fått ett stort antal utmärkelser, samt
nominerats fyra gånger i Music Award.

Han har uppträtt och spelat in skivor med storheter som Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Harry James, Woody Herman, Norman Granz ’JATP, Benny Carter, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Art Tatum, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Stan Getz, Hank Jones, Zoot Sims, Sonny Stitt, Milt Jackson, ClarkTerry, Louie Armstrong, Lionel Hampton, Eddie ”Lockjaw” Davis , Shelly Manne, Billy Cobham, James Brown, Sammy Davis Jr, Tony Bennett, Pearl Bailey, Mel Torme, Joe Williams och Wayne Newton.
Louie avled 14 februari 2009.

Peter Ahlborg

 

 

FacebooktwitterFacebooktwitter