Peter talade i Västerås

Peter Ahlborg föreläser personligt om sitt liv som hemlös i bostadsbristens Sverige hos ABF på Culturen i Västerås. Foto: Hasse Sukis

Peter Ahlborg föreläser personligt om sitt liv som hemlös för en djupt berörd publik i bostadsbristens Sverige hos ABF på Culturen i Västerås. Foto: Hasse Sukis

 

Peter höll en känslosam föreläsning om sitt liv som före detta hemlös hos ABF fredagen den 9 oktober 2015 i Västerås på Culturen. Publiken blev djupt berörda av Peters tragiska livsöde och alla sorgliga historier Peter berättade. Peter Ahlborg blev så tagen av sin egen historia att han började gråta under föreläsningen – vilket även några av åhörarna också gjorde.

Efter en fyra timmar lång tågresa så var jag äntligen framme i Västerås vid 11.30-tiden. Erica Andersta mötte upp mig och skjutsa mig till föreläsningen som skulle hållas på ABF. Den skulle inte börja för än kl. 15.00. Jag checkade in på hotellet Valsaren Kök & Hotell. Åt en god middag och förberedde mig inför föreläsningen. Vid 14-tiden besöker jag ABFs magnifikt fina och ljusa lokaler i Culturen, Västerås.

 

 

Västerås Tidning intervjuar Peter Ahlborg innan föreläsningen hos ABF i Västerås. Foto: Hasse Sukis

Västerås Tidning intervjuar Peter Ahlborg innan föreläsningen hos ABF i Västerås. Foto: Hasse Sukis

 

 

Pratat tidigare om sitt liv
Jag blev glad när jag såg att min gode vän Hasse Sukis hade kommit till min föreläsning. Även Västerås Tidning dök upp och gjorde en 45 minuter lång intervju med mig inför föreläsningen och tog lite bilder.

Jag var peppad inför föreläsningen. Har ju tänk över mitt liv så många gånger och pratat med så många människor, vänner och journalister om det tidigare i mitt liv.

Jag hälsade alla välkomna och vi började med att se min film om mitt liv som hemlös. När jag tillsammans med min dotter bor på 16 olika ställen under ett par års tid. Den filmen kan du se här:

 

 

Efter det redogjorde jag för Boverkets alarmerande siffror för den stora bostadsbristen.

Sedan kom jag in på mitt liv och hur många motgångar jag har haft – samt hur extremt svårt det är att få en egen lägenhet i dagens bostadsbrist i Sverige.<

 

 
Sju långa år
Jag berättade att jag till en början efter jag hade brutit upp från mitt förhållande, att jag trodde att jag skulle bo i andra hand under två månader. Och att det sedan skulle ordna sig med lägenhet.

Dessvärre så skulle det ta sju långa år innan jag fick en egen lägenhet.

Så när mitt första andrahands-kontrakt gick ut och jag inte fann någon annanstans att bo på fick det bli tält på Lisebergs camping hösten 2008 – när socialen, mina vänner eller min föräldrar inte var intresserade av att hjälpa mig att få eget boende eller en hjälpande hand.

Så jag berättade att jag tragiskt nog fick bo i tält. Jag berättade även om hur det känns när du känner dig sviken av samhället, föräldrarna och dina så kallade
vänner, när det inte finns något intresse för att hjälpa dig. Då är livet extra hårt.

 

Kallt och fuktigt tält
Jag kommer ihåg att jag inte hade några pengar och jag låg i ett kallt och fuktigt tält samtidigt som jag tappat all ork – efter under många år haft ett jobbigt förhållande – och många motgångar. Inte minst när min pappa dog.

Det som gav mig ork att orka kämpa vidare och att få positiv energi till kroppen var att jag återskapade min känslor och alla mina positiva energier jag tidigare fått i mitt liv när för första gången träffade mina idoler i rockgruppen Kiss. Kommer aldrig att glömma när jag för första gången träffade Gene Simmons – det förändrade mitt liv.

Efter det visste jag att jag kunde bli allt i mitt liv. Till saken hör att Peter redan från 10 års ålder älskade rockgruppen Kiss och tog dem till sitt hjärta när föräldrarna och samhället inte ställde upp.

 

Peter Ahlborg berättar bland annat om sitt liv som hemlös, att flytta runt mellan tillfälliga adresser samtidigt som han tog hand om sin dotter. Foto: Hasse Sukis

Peter Ahlborg berättar bland annat om sitt liv som hemlös, att flytta runt mellan tillfälliga adresser samtidigt som han tog hand om sin dotter. Foto: Hasse Sukis

 

 

Kämpar med livet som insats
När Peter var 19 år träffade han Kiss och Gene Simmons och Paul Stanley på en presskonferens i Stockholm den 18 september 1988. Det var min lyckligaste dag i mitt liv
och jag fick så mycket energi så det kändes så att jag kunde hoppa upp till månen. Det var det scenariot som jag återskapa och fick kraft utav när jag låg där hemlös i den kalla höstnatten.

Jag berättade ett flertal sorgliga historier med hemlösa människor som har haft enorma motgångar och stora drog- och alkohol-problem tidigare i sitt liv. Jag menar på att det inte finns några omöjliga fall. Utan samhället kan rädda människor tillbaka till samhället men framför allt rädda deras liv – om bara viljan och de rätta stödfunktionerna finns i samhället.

Men i dagens tuffa samhället så glöms de med största drog och alkohol problemen – de svagaste – allt för ofta bort av samhället. Men väldigt många människor kämpar
trots på med livet som insats.

 

 
Sniffade lösningsmedel
Peter berättar om ett känslosamt möte han hade när han träffade en kille som under stora delar av sitt liv varit hemlös och som missbrukade lacknafta. Killen hade efter extremt många motgångar lyckats bli kvitt sitt missbruk och hade nu en lägenhet att bo i.

Bäst av allt var att killen hade slutat med sitt missbruk och av att vara beroende av lacknafta. Peter pratade med killen och fick rysningar i hela kroppen när han berättade om sitt tragiska livsöde som han nu hade lyckats tagit sig ur.

Det var bara så sorgligt och samtidigt så lyckligt på en och samma gång att se att denna kille hade klarat att överleva – mot samhällets odds – trots att han under många år sniffat 11 000 liter lacknafta. Joo, kära läsare. Du läste rätt. Killen hade sniffat elvatusen liter lacknafta och stod och pratade med mig att han hade fått Jesus i sitt hjärta och kommit bort från sitt missbruk.

 

 
Började gråta
När jag tänkte på allt lidande han måste ha gått igenom så började jag gråta inför publiken samtidigt som jag berätta hans tragiska livsöde.

Jag berättade att jag efter ha bott på 27 olika ställen innan jag äntligen fick en egen lägenhet för 11 månader sedan. Sedan november 2014 bor jag i Vänersborg.

Bäst av allt är att min dotter nu kan komma och hälsa på mig. Men tillsammans så bodde vi på många vandrarhem. När det var sommarlov och helg så kom hon och bodde hos
mig. En oerhört påfrestande livserfarenhet för min dotter då det pågick under många år.

Stor eloge till min dotter som har kämpat för att klara av skolan. Är så stolt över dig och älskar dig Josefine. Dessvärre fick jag kämpa för att överleva och vi gjorde allt för att vi skulle få lugn och ro i våra liv. För att orka leva vidare.

 

Erica Andersta, verksamhetsutvecklare på ABF i Västerås och Peter Ahlborg efter en lyckad föreläsning. Foto: Hasse Sukis

Erica Andersta, verksamhetsutvecklare på ABF i Västerås och Peter Ahlborg efter en lyckad föreläsning. Foto: Hasse Sukis

 

Stärkt vår kärlek
Men det var många historier som gjorde livet surt och hemskt för oss. Men vi kämpade tillsammans och det har stärkt vår kärlek och vi har kommit varandra mycket nära.
Närmare tror jag än om vi inte hade haft så stora motgångar. Det berättade jag också för åhörarna.

Det är därför denna historia är så känslosam på många sätt.

Efteråt så kom många ur publiken fram och gav mig beröm att jag vågade berätta och att det var en oerhört stark skildring av mitt liv.

 

 
Det bjöds på musik
Jag spelade även två låtar till publikens glada sinnesstämning. Slutet var lycklig trots allt. Även om jag känner att jag har mycket kvar att bevisa för mig själv som människa – så är detta en bra början. Dessutom kämpar jag på alla sätt för att skapa debatt om hemlösheten och bostadsbristen. Och vad kan då vara bättre än att prata om sitt liv och bjuda på sina livserfarenheter samtidigt som man hjälper samhället att förstå problemen för att lättare kunna finna en lösning

Jag kände mig uppfylld och glad. Efteråt så gick jag tillbaka till hotellet. Där lade jag mig för att vila. Jag somnade som en stock och sov två timmar – mycket beroende på att det kändes som en stor befrielse att berätta om mitt tragiska livsöde.

Föreläsningen genomfördes i samarbete med Hyresgästföreningen Västerås.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter