Bakgrund

Fy fan vad jag hatar soc

Peter Ahlborg, 45, nekades socialbidrag under 120 dagar. Det ledde till att han och hans dotter blev vräkta från sin andrahandslägenhet – efter att de bott på 16 olika ställen under tre års tid.

– Socialtjänsten kände till vår tragiska situation men valde att inte bry sig. Det var i samband med det som jag gjorde låten: ”Fy fan vad jag hatar soc”, förklarar Peter Ahlborg. Han vill med låten starta en debatt om hemlösheten och bostadsbristen. Samtidigt frågar han sig varför samhället inte hjälper människor – inte minst barn – som många gånger är i stort behov av hjälp av samhället.

2010 fick Peter ett andrahandskontrakt i Gårdsten, i Göteborg, en fin 3:a i andra hand, där dotter fick ett eget rum. Peter kände äntligen lite framgång efter att han och hans dotter, Josefine, 16, som Peter har halva vårdnaden om, bott på sammanlagt 16 olika ställen under 4 år. Vandrarhem, korttidskontrakt i andrahand, och i tält när det var som värst, blev deras hem, berättar Peter med tunga ord.

– Trots att socialtjänsten kände till vår tragiska situation utan fast boende var de inte intresserade av att hjälpa oss. Om du ser denna kortfilm förstår du lättare varför jag gjorde låten: ”Fy fan vad jag hatar soc”, förklarar Peter. Du kan se filmen här.

Känner sig motarbetad
2011 ville Socialtjänsten att Peter skulle börja i en arbetsmarknadsåtgärd som hette ”Jobbtorget”. Men Peter tyckte redan från början att Jobbtorget motarbetade honom att komma ut i arbetslivet och bli självförsörjande.

– Min jobbcoach lyssnade inte på mig utan presenterade andra arbetsmarknadsåtgärder istället för att lyssna på vad jag verkligen ville jobba med, förklarar Peter.

– Alla kurser och jobbutbildningar ser så bra ut på papperet som arbetsförmedlingen presentarar. Men du kan stryka ett stort streck över medbestämmande-grejen. Den existerar inte i verkligheten, säger han. Du måste göra exakt som de säger och gör du inte det får du problem.

Enligt Peter skulle kursen inte leda till något riktig jobb eftersom Peter konstigt nog inte fick chansen att praktisera på en vanlig arbetsplats, det som var målet med kursen. Så vi kom fram till att jag skulle sluta på kursen med socialens och jobbtorgets goda medgivande, berättar han.

Inga pengar – inte ens till medicin
När sedan Peter skulle söka socialbidrag för nästa månad fick han avslag på sin ansökan, med motiveringen att han hade hoppat av en arbetsmarknadsåtgärd. Det slutade med att Peter blev helt utan försörjningsstöd i 120 dagar.

– Jag fick varken pengar till hyra eller mat. Jag fick inte ens bidrag till min medicin som jag är i behov av varje dag för mitt höga blodtryck och min astma, som jag lämnade in receptkvitton på. Jag fick avslag på allt – trots att jag sökte jobb och var inskriven på arbetsförmedlingen, förklarar han.

Men värst är tycker Peter att socialen inte brydde om sig att agera eller på något sätt att hjälpa honom eller hans dotter trots att de visste att vi skulle bli vräkta.

– Det är ett svek från samhället som jag aldrig kommer glömma, säger han. Peter kan inte förstå varför socialen inte hjälper familjer och framför allt barn familjer när det är uppenbart att de kommer bli vräkta eller snart stå utanför bostad.

För att överleva började Peter plocka pankburkar. Han började även sälja de hemlösas tidning Faktum, men då hade han redan blivit vräkt från sin bostad och tvingades flytta till ökända härberget Tillfället i Göteborg, där Peter kostade kommunen 29 500 kr per månad. Där bodde Peter i 8 månader.

Textrad från himlen
Men innan Peter blev vräkt satt han som oftast och spela gitarr i vardagsrummet. Det var i början av mars 2011 och han hade mindre än en månad kvar att bo i lägenheten innan han skulle tvingas att flytta.

– Rätt som det var kom en textrad från himmelen, och träffade min hjärna, förklarar Peter. Orden var: ”Fy fan vad jag hatar soc”. När textraden uppenbarade sig i mitt medvetna så gjorde jag en melodi i samma veva som jag sjungande basunera ut orden: ”Fy fan vad jag hatar soc. Det blev refrängen till låten, förklarar han.

Peter framförde låten så ofta han kunde på Göteborg ”öppna scener”. Under 3 år var han stamkund på krogarna Gamle Port, Dubliner och Västerhus. Med tiden blev låten en ”underground hit” på Göteborgs gator där Peter ofta framförde låten som gatumusikant.

– Det är så många som älskar mina låtar, inte minst sociallåten, och som tror att jag kommer att lyckas som artist, säger han. Jag är så stolt över alla positiva ord jag fått höra under årens lopp. Det ger mig energi att orka kämpa vidare, säger han.

I mars 2013 spelade Peter in en enkel demo av låten tillsammans med musikern Roy Persson.

I maj 2013 gjordes de första grunderna på låten av Sven Hammarström.

I samma veva lärde Peter känna Janne Schaffer när han gjorde en filmad intervju med gitarristen. Peter skickade sedan en demo på låten till Janne och frågade om han ville medverka på den?

– Jag kan inte tro att det är sant, men efter tre dagar ringde Janne upp mig och förklarade att han ville medverka på låten. Det sluta med att Janne la på gitarrerna och spela in ett fantastiskt gitarrsolo. Jag är så oerhört tacksam för att Janne ville hjälpa mig, berättar Peter.

Efter 7 månader var låten klar. Producent Mr-Mojjo, har lagt ner över 120 timmar på låten och rådfrågat några av Sveriges elit producenter.

– Han har gjort ett fantastiskt jobb, förklarar Peter.

För att få refrängen ännu kraftfullare hyrdes även en kör in. Peters mål med låten är att den ska starta en debatt om hemlösheten, utanförskapet och sekretionen.

 En kväll för hemlösa
Söndagen den 6 april kommer ett event men namnet ”En kväll för hemlösa” att hållas i Göteborg, där Peter ska berätta om sitt liv som hemlös. Peter kommer då även ha en releasefest för låten, ”Fy fan vad jag hatar soc”. Björn Ranelid kommer och berättar sin syn på hemlösheten fd. bassisten i Hammerfall, Magnus Rosén kommer göra sin röst hörd genom ett storslaget bassolo. Flera artister och talare är på ingång. Se fram emot en magisk kväll för att uppmärksamma hemlösheten.

Peter kommer även under april att ge sig ut på en PR turné runt Sverige. Där han ska marknadsföra sin låt och berätta hur det känns att vara hemlös och att sakna ett eget hem.
– Alla motgångar som jag har varit med om håller jag på och förvandlar till framgång. Det tänker jag också berätta om, säger han.

FacebooktwitterFacebooktwitter