Allt fler köper lägenheter på ren spekulation

Fler köper lägenheter på spekulation där syftet är att hyra ut bostaden för att tjäna  pengar. Foto: Peter Ahlborg

Fler köper lägenheter på spekulation där syftet är att hyra ut bostaden för att tjäna pengar. Foto: Peter Ahlborg


Ett helt nytt fenomen har dykt upp på Stockholms bostadsmarknad. Allt fler köper lägenheter på ren spekulation, där det enda syftet är att hyra ut bostaden och tjäna

pengar, meddelar Sveriges Radio.

Reglerna för att hyra ut bostadsrätter i andra hand har ändrats och blivit mer gynnsamma de senaste åren. Idag kan ibland hela bostadsaffären finansieras av hög andrahandshyra.

Ökade klyftor
Denna nya trend medför en risk för ökande klyftor på bostadsmarknaden, enligt Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Vinnarna är de som kan spekulera och förlorarna är de som inte har råd köpa en egen lägenhet – ett mönster vi hittills bara sett utomlands. Det kan du läsa om här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6081638

– Jag blir så arg när jag hör detta att jag kokar, säger Peter Ahlborg.

Peter har själv varit tvungen att betala ockerhyra vid ett flertal tillfällen när han inte har haft någon annanstans att ta vägen.

Tolv kvadratmeter kostade 5 500 kr
För två år sedan hyrde Peter ett rum på tolv kvadratmeter för 5 500 kronor per månad. Han delade kök och toalett med två andra personer.

– Jag bodde i ett slitet rum på tolv kvadratmeter där väggarna var som papp och man hörde när grannarna prata. När en av killarna ägnade sig åt vuxenlekar med sin
tjej lät det så högt i mitt rum när de älskade så jag trodde att de befann sig i samma rum som jag själv.

Peter berättar att han blev så störd av det så att han var tvungen att gå ut. Peter tvingades motvilligt att bo där under i 1 år eftersom han inte hittade något annat
ställe att bo på.

– För 5 500 kronor får du ju en fin tvåa för samma pris. Det är ju helt sjukt att fastighetsägarna och de som hyr ut kan få ta ut så höga priser, säger han.


Utnyttjade människor
Peter berättar att han som ägde fastigheten hade 6 rum till uthyrning i en gammal villa, där Peter hyrde ett av rummen. Fastighetsägaren drog in 32 000 kronor i månaden enbart på deras hyror. Dessutom så betalade de som hyrde ett rum kontant till honom varje månad. Med stor sannolikhet bokfördes inte summorna utan han tog pengarna svart.

– Det gör mig förgrymmad att veta att man kan utnyttja människor på ett sådant cyniskt sätt. Vi som har svårt att få lägenhet ska tydligen behöva betala mest för att få någonstans att bo. Men fastighetsägaren tyckte att han gjorde en god gärning. På tre år kommer fastighetsägaren omsätta en miljon kronor på oss som har svårt
att få bostad, säger Peter.


Bostadsbristen ännu större i framtiden
Peter frågar sig hur detta kan få fortgå utan att någon sätter stopp. Han tycker att det ett stort svek från politikerna mot alla resurssvaga människor, de unga och de som har svårt att i vanliga fall att komma in på bostadsmarknaden. Vilket kommer leda till ännu större segregation i samhället och alla negativa aspekter som kommer i och med detta.

– Dessvärre talar allt för att bostadsbristen, trångboddheten och ökade hyror kommer bli ännu större i framtiden, säger Peter Ahlborg ledsamt. Och det är vi resurssvaga som kommer få betala med våra sista ören för att ha någon stans att bo. Hur ska det här sluta?

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter