Kaplan försvarar bostadsmoduler

Mehmet Kaplan, bostadsminister försöker lösa bostadsbristen med modulbostäder. Får bode lovord och kritik för förslaget. Foto: Rikstagens hemsida.

Mehmet Kaplan, bostadsminister försöker lösa bostadsbristen med modulbostäder. Får bode lovord och kritik för förslaget. Foto: Riksdagens hemsida.

 

Tillfälliga bostadsmoduler är ett sätt att lösa den situationen för de som har svårast att komma in på bostadsmarknaden, och de kan användas länge. Det säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i Ekots lördagsintervju, skriver TT.

Det har varit mycket Mehmet Kaplan i massmedia senaste veckan. Men den information han presenterade under Ekots lördagsintervju var inte mycket att hänga i julgranen för att bostadsbyggandet ska öka, menar Peter Ahlborg.

 

Kaplan med i Ekots lördagsintervju
Däremot så presenterade Kaplan att regeringen har planer på att bygga modulbostäder för att lösa bostadssituationen.

Här kan du lyssna på Ekots lördagsintervju med bostadsminister Mehmet Kaplan, som sändes den 4 april 2015: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522977?programid=3071

 

Ny underklass bor i baracker
Om modulbostäder blir verkligheten för att försöka lösa bostadsbristen, är Peter Ahlborg säker på att segregationen kommer öka ännu mer och att vi i Sverige kommer ha en ny underklass i som bor i baracker, om Kaplan får som han vill.

– Öka byggandet av hyresbostäder, det är det enda som kan lösa bostadskrisen. Detta med modulbostäder är inte ens en nödlösning utan leder bara till ännu större klassklyftor, säger Peter Ahlborg.

– Modulbostäder är en av de pusselbitar som behövs för det kortsiktiga behovet. Det är en exceptionell situation som råder i vårt land där väldigt många unga blir helt utan bostad, säger Mehmet Kaplan.

 

Peter Ahlborg är inte nöjd med Kaplans presantation med modulhus för att försöka lösa bostadsbristen. Foto: Carina Ekman

Peter Ahlborg är inte nöjd med Kaplans presantation med modulhus för att försöka lösa bostadsbristen. Foto: Carina Ekman

 

Olika åsikter om modulbostäder
Kritik mot modulbostäderna har kommit från flera håll – bland annat hävdar kritikerna att modulerna riskerar att bli Sveriges dyraste bostadslösning någonsin, eftersom kostnaderna måste räknas av redan efter 10-15 år.

Mehmet Kaplan anser att modul-bostadsområden redan är uppförda med rimliga kostnader, och kan stå längre än så.

– Då räknar man med att de här bostäderna försvinner efter 10-15 år, det gör de inte. De här modulbostäderna är kvar, och man kan sätta upp dem på andra ställen, säger han.

 

Underklassen bor i baracker
Peter Ahlborg är kritisk till att över huvud taget Kaplan försöker lösa bostadsbristen med modulbostäder som det heter med ett finare ord.

– Mitt ord för dessa så kallade bostäder är ”baracker”. Jag är helt säker på att om vi i Sverige börjar att föra upp baracker i stor skala, så kommer vi i framtid ha segregerade underklasser och invandrare som bor i baracker permanent, säger Peter Ahlborg.

På 60-talet efterfrågades fler och större skolbyggnader. Resultatet blev att regeringen under kort tid byggde en massa baracker, som de allt fler skolbarnen skulle gå i.

 

Regeringen tar till mindre bra förslag
Det var meningen att det skulle vara en tillfällig lösning. Idag vet vi att barackerna står kvar 55 år sedan de sattes upp och att det har varit stora problem med mögel och många reparationer till stora kostnader.

– Satsa på att bygga mer hyreslägenheter – det är den enda som kan lösa bostadsbristen på sikt. Verkar som regeringen inte har några lösningar på den akuta bostadssituationen, där av Kaplan tar till mindre begåvade förslag, säger Peter Ahlborg.

Peter Ahlborg

.

 

FacebooktwitterFacebooktwitter