Nytt omsättningsrekord för bostadsrätter

Under 2014 såldes det 104 000 bostadsrätter i Sverige. Värdet på affärerna uppgick till 178 miljarder kronor. Det är nytt rekord. "Eftersom det råder en så stor   bostadsbrist gör det att de som har råd att köpa sin lägenhet betalar ett högre pris än någonsin för sin bostadsrätt, säger Peter Ahlborg."

Under 2014 såldes det 104 000 bostadsrätter i Sverige. Värdet på affärerna uppgick till 178 miljarder kronor. Det är nytt rekord. ”Eftersom det råder en så stor bostadsbrist gör det att de som har råd att köpa sin lägenhet betalar ett högre pris än någonsin för sin bostadsrätt, säger Peter Ahlborg.”

 

104 000 bostadsrätter såldes i Sverige under 2014 och värdet på affärerna upp gick till nära 178 miljarder kronor. Det är nytt omsättningsrekord, enligt Statistiska Centralbyrån. Högst var snittpriset i Stockholms län med 2.7 miljoner kronor, lägst i Västernorrlands län med 460 000 kronor skriver TT.

Detta visar att marknaden bygger för de rika som redan har pengar och som kan köpa exklusiva insatslägenheter på attraktiva områden. Allmännyttan bygger som vanligt
lite hyreslägenheter – där har inget trendbrott skett – trots att det är små hyresrätter som behövs byggas mest runt omkring i Sveriges kommuner.

 
Dystra siffror för svaga grupper
Tragisk tråkig läsning som vanligt, konstaterar Peter Ahlborg som med dessa siffror visar att de som har råd att köpa sin egen bostadsrätt idag betalar ett högre pris nu än någonsin för sin lägenhet. Medan de ekonomiskt svaga grupperna blir mer trångbodda och inte kommer in på bostadsmarknaden.

Skillnaderna har aldrig varit större mellan fattig och rik och mellan de som äger sin lägenhet och de som hyr sin lägenhet. Värst är det för alla de svaga grupper som
inte ens kommer in på bostadsmarknaden. De är hänvisade till att stå i bostadskö och börja be en bön. För om det är något som du får räkna med så är det att du får lära
dig att vänta många år för att få chansen att få en bostad. Eller att betala ockerhyra på andrahandslägenheter, där smarta affärsmän har sett att det går att tjäna en
hacka på bostadsbristen.

 

Bostadsbubbla
Mitt hjärta gråter när jag ser den negativa utvecklingen på bostadsmarknaden i Sverige. Hur ska detta sluta?

– Det historiskt nu höga priset för en bostadsrättslägenhet och att reallönerna långt ifrån har utvecklas i samma takt gör att vi för varje dag kommer närmare en bostadsbubbla. Du behöver inte vara professor i ekonomi för att förstå. Den som inte ser sanningen är blind för sin egen framgångsrika karriär att göra ett klipp på bostadsmarknaden, säger Peter Ahlborg.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter