Siewert Öholm ber om förlåtelse – undrar när socialtjänsten ska göra det?

Peter undrar när socialtjänsten ska be om  förlåtelse? Här är Peter Ahlborg och Anders Tengner  tillsamman på Bokmässan 2013. Foto: Charlie Källberg

Peter undrar när socialtjänsten ska be om förlåtelse? Här är Peter Ahlborg och Anders Tengner tillsammans på Bokmässan 2013. Foto: Charlie Källberg

 

I det klassiska klippet ur ”Svar direkt” i Svt från 1984 får Anders Tengner stå till svars när Siewert Öholm fördömer hårdrocken och dess fasor. Nu, 31 år senare, möttes de igen inför en publik på över 100 hårdrockare – som fick se Öholm be om förlåtelse.

– Det var jättefint av Siewert, jag har tyckt att han gick ut lite väl hårt mot mig som var en oerfaren 23-åring, säger ­Anders Tengner, till Aftonbladet. Samtidigt frågar sig Peter Ahlborg varför myndigheter har så svårt att be om förlåtelse.
Hårdrocksdebatten i ”Svar direkt” från 1984 har blivit ett klassiskt klipp som förföljt huvudpersonerna Siewert Öholm och Anders Tengner i mer än 30 år.

– Det går inte en vecka utan att jag blir påmind om det, säger Siewert Öholm när Nöjesbladet träffar honom efter TV-inspelningen på Boulevardteatern i Stockholm.
 

Anders Tengner och Siewert Öholm sammanstrålar som  vänner efter 31 år. Foto: Peter Ahlborg

Anders Tengner och Siewert Öholm sammanstrålar som vänner efter 31 år. Foto: Peter Ahlborg

 

Historiskt TV-minne
– Vi har inte setts ­sedan den dagen, men varje gång jag suttit i en morgonsoffa så har någon visat det här klippet. Det har blivit ett historiskt ögonblick, säger Tengner.

– Det var fascinerande att möta den stora rock­publiken och att möta dig, Anders, och känna att nu kan vi hantera det här. Jag ber inte om ursäkt för någonting, men om du blev sårad över det här, då kan jag säga förlåt, det är min skyldighet, ­säger Öholm.

 

Aftonbladet slog upp nyheten stort när Siewert  Öholm ber Anders Tengner om förlåtelse. Foto: Peter  Ahlborg

Aftonbladet slog upp nyheten stort när Siewert Öholm ber Anders Tengner om förlåtelse. Foto: PeterAhlborg

Skamligt för Sverige
Fint av Siewert Öholm att be om förlåtelse. Tänk om fler människor kunde göra det. Ännu bättre hade det varit om några av våra svenska myndigheter hade bett om
förlåtelse när de gör något fel, tillexempel socialtjänsten eller försäkringskassan.

Men där hör man aldrig några förlåt eller att de har gjort något fel. Jag själv har aldrig hört ett ord om förlåtelse, eller att socialtjänsten gjort något fel när det gäller mig eller min dotter. Det tycker jag är en skam för Sverige.

Och jag vet att jag långtifrån är ensam. Varför ber aldrig myndigheter i Sverige om förlåtelse?

Förlåtelse från Socialtjänsten?
Inte ens om socialtjänsten tar ett barn på felaktiga grunder – har jag hört talas om att de har bett om förlåtelse – när socialtjänsten senare har blivit överbevisade i domstol.

Jag har kanske missat det eller så är det den bistra sanningen? Myndigheter ber aldrig om ursäkt!?

Hör av dig till mig om du har fått förlåtelse från någon myndighet eller från socialtjänsten. Eller om du har hört talas om det. Jag vill mer än gärna veta, kära vänner!

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter