Socialtjänsten anmäler sig själv allt oftare

Socialtjänstens allt mer pressade situationer gör att fler barn far illa. Det framkom under radions P1, måndagen den 10 november, när Pia Tham, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle berätta att en av tre socialarbetare vill byta arbetsplats och att det saknas resurser på många håll.

Varje dag läser och hör jag hur illa ställt det är med socialtjänsten. Att ingen tar detta på allvar och gör en granskning samt kommer med lösningar – som förebygger så att inte människor blir kränkta och även helt felaktigt dömda, när barn blir omhändertagna på felaktiga grunder – bara för att nämna något av alla misstag som sker när det fattas resurser.

Därför ökar socialtjänsten sina egna anmälningar mot sig själva, berättar Sveriges Radio. Läs om inslaget på Sveriges Radios webbplats här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6013635

Du kan lyssna på det programmet här:


Saknar kunskapen om positiv förändring
Varför gör inget något åt denna tragiska situation som berör 100 000-tals människor och 10 000-tals barn. Som riskerar att inte få rätt hjälp.

Med små medel skulle man kunna få till en positiv förändring. Bara man vet hur man ska göra och sätter upp klara och tydliga mål hur man ska komma till rätt med problemen. Men när man saknar den kunskapen och bara jobbar på för att klara dagen så blir problemen större och större med tiden. Det som just nu håller på och hända, varje dag!


Tyngsta lasset tas av de med minst erfarenhet
Det är dessutom oroande när de nyutexaminerade socialsekreterarna får börja utreda de svåraste fallen. De får ju aldrig chansen att komma in i jobbet, lära sig det från grunden, sitt yrke.

Att det fattas pengar och resurser är ingen nyhet. Jag blir så upprörd när jag hör och läser, i stort sätt dagligen, hur illa det är med socialtjänsten, på många håll runt i Sverige – och hur många människor som blir felbehandlade, om man över huvud taget får någon hjälp.


Kommer berätta hur illa ställt det är
Öka anslagen till socialtjänsten, se till att få människor som få dit människor som brinner för att arbeta med att verkligen hjälpa människor. Se dessutom till att chefer inte sitter för länge på sina allt för höga stolar. Då blir de dessvärre känslokalla och vi medborgare får ännu fler orätta beslut.

Värst är det när socialtjänsten många gånger ser problemen men inte gör något åt det. Det var det som hände mig och min dotter Josefine. Socialtjänsten visste att vi skulle bli vräkta men gav ändå avslag och ingen hjälp. Det är det som är det absolut värsta.

Därav att jag inte kan släppa de här viktiga frågorna innan jag har berättat för Svenska folket och regeringen hur illa ställt det är.


Känner sig rättslös
Därför gör jag en film och en bok om mitt och min dotters tragiska liv. För att hjälpa andra och för att alla inblandade ska se hur dåligt människor mår där man inte får rätt hjälp.

Jag känner mig rättslös och blir rädd när jag ser hur samhället förfaller när det gäller socialtjänsten. Nu måste regeringen ta denna fråga på största allvar och komma med lösningar.


Ignorera problemen kan leda till katastrof
Att de inte redan innan har gjort något är ett svek jag sent kommer glömma. Fortsätter de att ignorera problemen så är jag rädd för att någon psykiskt instabil inblandad person tar lagen i egna händer. Då är vi alla förlorare. Du och jag och samhället!

Gör något nu regeringen – inse socialtjänstens stora arbetsbörda, de många barn och människor som blir utan hjälp och som i värsta fall leder till döden av ett barn, det som hände i Karlskrona, där ett par misstänks ha dödat den 8-åriga flickan Yara.

Idag fortsätter rättegången i det ärendet. Fortsättning följer… Mina tankar just nu för dagen…

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter