Stefan Löfven försöker stoppa en stor blödning med ett plåster

Lyssna på Göran Perssons råd Stefan Löfven hur du ska lösa bostadsbristen.

Lyssna på Göran Perssons råd Stefan Löfven hur du ska lösa bostadsbristen.

 

Regeringen vill satsa 3,2 miljarder kronor per år för att bygga 15 000 hyresrätter och studentbostäder. Förslaget ska finansieras genom förändringen av rotavdraget skriver TT.

Regeringen föreslår i dag att en stimulans för nybyggnation införs för att öka antalet hyresrätter. Förslaget ingår i budgetpropositionen för 2016. Peter Ahlborg tycker att det är för lite åtgärder på alla plan för att få fart på bostadsbyggandet.

 

Måste få igång nybyggnationen
Statsministern Stefan Löfven menar på att vi har stor bostadsbrist i Sverige. Och att bostadsfrågan är en viktig del i regeringens arbetsstrategi.

– Vi får nu ett rejält paket för att bygga bostäder, fortsätter han.

– Vi måste kunna säga till företagen att det finns bostäder så att de kan rekrytera. Vi, säger han.

– Stödet gäller nybyggnation som påbörjas från och med i dag.

– Bostadsbristen är ett av de största hindren för tillväxt. Att människor inte kan flytta vart de vill, säger statsministern.

– Det går inte att rekrytera från andra delar av landet eller utifrån. Därför sänks möjligheterna för tillväxt.

Det kan du läsa mer om här: http://www.dn.se/ekonomi/regeringen-vill-bygga-fler-hyresratter

 

Statsministern Stefan Löfven presenterade den 25 mars 2015 att regeringen satsar tre miljarder för att det ska byggas mer hyreslägenheter. Foto: Peter Ahlborg

Statsministern Stefan Löfven presenterade den 25 mars 2015 att regeringen satsar tre miljarder för att det ska byggas mer hyreslägenheter. Foto: Peter Ahlborg

 

Stoppa en blödning med ett plåster
Det är visserligen ett bra första initiativ från regeringen med subventioner, men det blir endast 15 000 hyreslägenheter per år som färdigproduceras. Sammanlagt blir det endast 60 000 lägenheter på fyra år.

– Det är som att försöka stoppa en stor blödning med ett plåster, säger Peter Ahlborg.

Peter är kritisk till regeringens byggsatsning.
– Det är för lite av allt. Det är ofta så att man inte är nöjd med ett stimulanspaket. Men denna gång är det för lite pengar, vilja och lösningar för att komma till rätta med bostadsbyggandet och i synnerhet de många små hyresbostäder och studentlägenheter som måste byggas, säger Peter Ahlborg.

Peter förstår inte varför det ska vara så svårt att få fart på bostadsbyggandet.

 

Omöjligt uppnå bostadsbyggandets mål
Eftersom bostadsbristen är så allvarlig måste det till stora insatser på alla plan. Detta är bara ett marginaliserat bidrag för att komma igång med bostadsbyggandet. Men att dessa åtgärder skulle kunna leda till att 250 000 lägenheter byggs innan 2020 ser Peter som omöjligt.

Jag skrev en debattartikel där jag hänvisade till Göran Persson som sitter med i Nybyggarkommissionen. Att du Stefan Löfven skulle lyssna på honom för att komma till rätta med bostadsbyggandet.

Därför skriver jag det igen. Göran Perssons bästa råd för att komma tillrätta med bostadsbristen – ta del av dem Stefan Löfven annars kommer aldrig något positiv att hända med den gigantiskt stora bostadsbristen.

 

Peter Ahlborg är inte nöjd med regeringens bostadspolitik. Vi kan ta en fika tillsammans Stefan Löfven, du och jag, så ska jag ge dig mina bästa råd för att lösa bostadsbristen, säger han. Foto: Charlie Källberg

Peter Ahlborg är inte nöjd med regeringens bostadspolitik. Vi kan ta en fika tillsammans Stefan Löfven, du och jag, så ska jag ge dig mina bästa råd för att lösa bostadsbristen, säger han. Foto: Charlie Källberg

 

Stefan lyssna på Göran Persson.
Den förre statsministern Göran Persson, sa under ett tal den 20 februari 2014, i samband med att Nybyggarkommissionen presenterade 63 förslag till ökat byggande, att bostadsbristen inte är möjlig att lösa om inte regeringskansliets centrum tar frågan på största allvar.

Han nämner skattefrågor, de sociala frågorna, de ekonomiska tillväxtfrågorna och de regionala politiska frågorna. En finansminister, helst en statsminister, bör ta ett samlat grepp i nästa mandatperiod, om hela det fält av frågor som berörs i den bostadspolitiska debatten.

Här finns allt som berör själva byggandet vad gäller planer, konkurrens och arkitektonisk utformning. Här finns en mångfald av olika dimensioner som måste vägas ihop – samla en majoritet – som man också vet står sig i nästa mandatperiod. Få frågor är viktigare än detta, konstaterar Göran Persson.

Här kan du läsa hela mitt debattinlägg om bostadsbristen. Mina råd hur du Stefan Löfven ska komma till rätta med bostadsbristen. Läs den här: http://nyheter24.se/debatt/787048-peter-var-hemlos-i-sju-ar-nu-maste-lofven-losa-bostadsbristen

Här kan du läsa mer om Nybyggarkommissionen: http://nybyggarkommissionen.se/om-nybyggarkommissionen

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter