Björkman: ”Inga planer på att återuppta min musikkarriär”

Peter Ahlborg och Christer Björkman på efterfesten i Göteborg.

Peter Ahlborg och Christer Björkman på efterfesten i Göteborg.

Melodifestivalgeneralen Christer Björkman, 57, avslöjar att hans stora mål är att göra det absolut bästa nöjesprogrammet för TV, men han har inte några planer på att återuppta sin musikkarriär. Det framkom när Peter Ahlborg gjorde en intervju med Björkman inför Melodifestivalens premiär i Göteborg lördagen den 7 februari 2015.

Sedan 2002 arbetar du för SVT som exekutiv producent för Melodifestivalen. Hur känns det nu inför premiären?

– Det är underbart. Vi har förberett oss under hela hösten. Vi har repeterat hela januari med programledare, praktikanten och artisterna. Så nu vill man bara igång.

 

Många inser inte storleken på produktionen
När svenska folket sitter framför TV-apparaterna och tittar på Melodifestivalen är det nog inte många som inser vilken stor produktion det är och hur mycket planering

som ligger bakom. Är det meningen att vanliga människor inte ska förstå allt jobb som ligger bakom?

– Jag vet inte om det finns något jätte värde i att beskriva det. Ibland så gör man ju dokumentärer och bakom kulisser program. Vi gör det då och då. Men i det stora
hela är det leveransen vi lever för.

– Jag tycker att det är bra att du som publik bara kan luta dig tillbaka och njuta och inte tänka på vad vi har gjort innan, säger Christer.

 

Christer Björkman och högsta chefen för melodifestivalen Christel Tholse Willers, strax innan Melodifestivalen i Göteborg ska ha premiär. Foto: Peter Ahlborg

Christer Björkman och högsta chefen för melodifestivalen Christel Tholse Willers, strax innan Melodifestivalen i Göteborg ska ha premiär. Foto: Peter Ahlborg

Melodifestivalen årets kick
Känner du något adrenalinlyft strax innan Melodifestivalen sätter igång?

– Åh, ja!

Är det årets kick?

– Ja, det är det!

– Speciellt i första programmet, då har man premiärnerver och mitt stora jobb är då att vara TV-producent. I sista programmet i finalen är det en annan grej. Då ska vi
utse vinnaren. Och det är väldigt avgörande för mitt fortsatta arbete i Eurovision Song Contest vem det blir.

 

Robin Paulsson, Christer Björkman och Sanna Nielsen höjer champagneglasen med en skål. Foto: Peter Ahlborg 

Robin Paulsson, Christer Björkman och Sanna Nielsen höjer champagneglasen med en skål. Foto: Peter Ahlborg

 

Känner tillfredsställelse när artisterna lyckas
Du har ett stort inflytande på Melodifestivalen. Du får chansen att vara med och välja ut olika musikbidrag och artister. Hur ser du på det?

– Jag tänker inte på det. Utan mitt mål är att göra absolut bästa möjliga underhållnings-programmet. Det ska innehålla en mix som passar alla. Högt och lågt. Brett och smalt. Men det är klart att det är mer jobb med vissa låtar och vissa artister att få det att gå i lås.

– När artisterna leder ända vägen fram – då är det en väldigt speciell tillfredsställelse – även för mig privat. Loreen är ett sådant exempel. Jag la ner fyra månaders arbete för att få henne att genomföra låten. Ju mer involverad man är desto större blir återbäringen på resultatet, säger Christer Björkman.

 

Spelar inte själv om pengar
Tycker du att man ska kunna spela om pengar på Melodifestivalen, då det är många spelbolag som erbjuder den tjänsten?

– Jag spelar aldrig själv på någonting. Så jag är egentligen fel person att fråga. Det är inte min grej. Men det finns ju spelbolag där man kan spela på
Melodifestivalen, och Svenska Spel väljer att inte göra det. Det tycker jag är deras beslut.

 

Vann själv Melodifestivalen
Christer Björkman hade själv en musikkarriär en gång i tiden. Sin största framgång fick han när han vann den Svenska uttagningen till Melodifestivalen 1992 med sången

”I morgon är en annan dag”. Den kan du se och lyssna på här: https://www.youtube.com/watch?v=ZQgr0aWeFmI

 

Långt ifrån att återuppta musicerandet
Har du några planer på, eller någon längtan att ta upp ditt musicerande igen och spela in några nya låtar?

– Nej, faktiskt inte. Jag är väldigt långt ifrån det, säger Christer.

Hur länge kommer du hålla på att jobba som producent för Melodifestivalen?

– Så länge jag brinner för det och kan tillföra något nytt och hitta nya mål. Sedan är det upp till SVT att avgöra om det är någon annan som ska göra det.

Jag tackar för intervjun och tar några bilder innan vi skiljs åt.

 

Bra att ha stora mål
På lördagskvällens efterfest träffar jag en nöjd Christer Björkman som berättar att han tycker att det känns skönt att vara igång, efter all planering och förberedelse.
Jag berättar för honom om mina stora mål jag har i livet. Att jag kämpar för att få ett genombrott som artist. Han säger att det är bra ha stora mål i livet, samtidigt som vi hälsar på varandra under en lång tid med ett kraftigt handslag.

– Jag själv har jobbat hårt för att komma dit jag är idag. Jag hade tio jobb innan jag fick chansen att jobba för Melodifestivalen, säger Christer Björkman till mig.

 

Alla mål går att förverkliga
Vi fortsätter att småprata ett tag till innan det är nya kändisar och artister som dyker upp på efterfesten – som ska skåla och fira – som jag måste dokumenterar med min kamera.

Det blev många härliga möten under kvällen! Om ett par år kan det vara jag som höjer champagneglaset och skålar som vinnare.

Det är det som är mitt stora mål med min musikkarriär. Inga mål är för stora. Alla mål går att förverkliga. Det är bara att du bestämmer dig för att lyckas – så kommer
du att lyckas.

Sätt igång nu kära vän och förverkliga din dröm, så kan vi snart fira framgången tillsammans! *L*

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter