Björn Ranelid: ”Jag har gjort mest i Sverige av det talade och skrivna ordet”

"Jag har gjort mest i Sverige av det talade och skrivna ordet, mer än hela Svenska Akademien tillsammans. Varför ska jag inte säga det? Jag är svensk mästare i tal och skrift", säger Björn Ranelid till tidningen Fönstret i senaste numret. Här träffar Peter Ahlborg sin vän Björn Ranelid på bokmässan 2014 i Göteborg.

”Jag har gjort mest i Sverige av det talade och skrivna ordet, mer än hela Svenska Akademien tillsammans. Varför ska jag inte säga det? Jag är svensk mästare i tal och skrift”, säger Björn Ranelid till tidningen Fönstret i senaste numret. Här träffar Peter Ahlborg sin vän Björn Ranelid på Bokmässan 2014 i Göteborg.

 

Björn Ranelid berättar i senaste numret av ABFs tidning Fönstret varför han jämför sig med Zlatan: ”Jag har gjort mest i Sverige av det talade och skrivna ordet, mer än hela Svenska Akademien tillsammans. Varför ska jag inte säga det? Jag är svensk mästare i tal och skrift”. 

Björn Ranelid är inte tillbakadragen när det gäller att framhäva sin förträfflighet som författare och det skrivna ordet.

– Men det tycker jag att han gör rätt i att ge sig själv beröm när han anser att han är svensk mästare i tal och skrift. Om man anser att man är bäst så är det bara att basunera ut det. I samma sekund som du säger det så blir du bättre med automatiken, Då du programmerar din hjärna med positiva ord att du ska bli bäst – och då blir du det också, säger Peter Ahlborg.

 


Gett ut 33 böcker
Ranelid är en flitig talare och medverkar ofta i TV. I september 2014 beskrev han själv sin gärning så här i Expressen. Så visst finns det fog för hans storslagna ord om sig själv som svenska mästare i tal och skrift.

”Nu har jag skrivit 33 böcker och cirka 800 essäer, krönikor och artiklar. Därtill har jag gjort cirka 3 500 framträdanden och medverkat i alla de största programmen i Sveriges Television och TV4. Jag har talat inför fler människor i levande möten än någon annan svensk författare genom tiderna. Jag talar på stora företag, universitet, i San Francisco, Amsterdam, Paris, högskolor och i banker, kyrkor, bibliotek, idrottshallar med mera. Jag har gjort reklam för Ikea, Posten, Arla, Clas Ohlson, Carlshamns Mejerier (i television), Coop (i televisionen), MQ, Blossa och Nordea. Jag har publikrekordet på Liseberg med 55 000 människor den 17 maj 1995, när jag talade från den stora scenen där. Tre gånger har jag framträtt på Sollidens stora scen på Skansen i Stockholm” säger Björn Ranelid.

Björn Ranelid uppmärksammar hemlösheten
Peter Ahlborg har lärt känna Björn Ranelid. Tillsammans gjorde de den 5 september 2014 en manifestation för att uppmärksamma hemlösheten i Göteborg på restaurang Gamle Port, där Björn Ranelid och Peter höll föredrag om hemlösheten.

Det kan du läsa mer om här: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/ranelid-heml%C3%B6shet-kan-drabba-vem-som-helst-1.462115

Peter Ahlborg gjorde även en djupgående intervju med Björn Ranelid där han videofilmade författaren som ställde upp på en 50 minuters filmad intervju. Där avslöjar Björn Ranelid vad det ska stå på hans gravsten och hur man kommer till rätta med bostadsbristen och hemlösheten.

Hela intervju kan du läsa mer om här som Peter Ahlborg gjorde med Björn Ranelid:
http://fyfanvadjaghatarsoc.se/nyheter/peter-ahlborg-intervjuar-bjorn-ranelid

Peter Ahlborg.

FacebooktwitterFacebooktwitter