Många hjältar prisades på Faktumgalan

Peter Ahlborg, Anne Hietala och Bertil Schöneman alla tre stolta Faktumförsäljare.

Peter Ahlborg, Anne Hietala och Bertil Schöneman alla tre stolta Faktumförsäljare.

 

För andra året i rad var det dags för Faktumgalan på Storan i Göteborg, torsdagen den 26 februari 2015. Under kvällen uppmärksammades hemlösheten. Bäst var artisterna – priserna och inte minst de fyra välproducerade kortfilmer som visade Faktumförsäljarnas liv, tyckte Peter Ahlborg, som själv sedan tre år tillbaka säljer tidningen Faktum.

 

Ett av de viktigaste priserna under kvällen gick till Faktumjuristerna. De består av juridikstudenter som arbetar ideellt med att hjälpa Faktumförsäljare och andra i
socialt utanförskap med att lösa juridiska vardagsproblem.

 

Sara från Gatans lag var värdig vinnare av Faktumpriset "årets scendrag". Foto: Peter Ahlborg

Sara från Gatans lag var värdig vinnare av Faktumpriset ”årets scendrag”. Foto: Peter Ahlborg

 

Faktumjuristerna vinnare
Peter har själv fått personligen hjälp av Faktum juristerna tre gånger när han fått avslag från det sociala.

– Två gånger har jag fått rätt tack vara de blivande juristerna. Utan deras expert hjälp är det svårt att själv överklaga och veta vilka lagar och regler man ska
fokusera på, förklarar han, som tycker att Faktum juristerna som tog emot priset, som nominerades av försäljarna, var värdiga vinnare.

 

Kvällens stjärna Ida Redig framförde Michael Jacksons ”They don't really care”. Foto: Peter Ahlborg

Kvällens stjärna Ida Redig framförde Michael Jacksons ”They don’t really care”. Foto: Peter Ahlborg

 

Publiken bjöds på känslosamma filmer
Faktumpriset delades ut av Loredana och Jasmin i glittriga galaklänningar. Extra kul att Jasmin fick vara med på galan tycker Peter. Hon har haft det svårt i livet men har nu bestämt sig för att inte dricka mer alkohol, och det verkar gå vägen. Stor eloge till henne!

Under kvällen delade fyra Faktum försäljare med sig av sina liv i fyra kortfilmer. Det var känslosamma möten med riktiga utanförskaps hjältar. All heder till dem att de vågar berätta.

Men det är det enda rätta för att samhället ska förstå hur många motgångar vi hemlösa många gånger har haft innan vi verkligen får den hjälp vi behöver, när vi bestämmer oss för att sluta dricka och knarka.

 

Stolta Faktumjurister tog emot det fina priset årets Faktumpris. Foto: Peter Ahlborg

Stolta Faktumjurister tog emot det fina priset årets Faktumpris. Foto: Peter Ahlborg

 

Positiv förändring
Dessvärre så ställer samhället upp allt för sällan för att du ska komma tillbaka till samhället. Då blir det lätt hänt att man fortsätter med sitt missbruk och en negativ livsstil för att man inte ser någon lösning.

Filmerna tyckte jag var konstnärligt gjorda och får fram det viktigaste, att många hemlösa är intresserade av att få till än positiv förändring på sina liv. Då känns
det som en bonus att få sälja tidningen Faktum, då man känner att man ”Gör rätt för sig i samhället” och faktiskt kan tjäna egna pengar på ärligt sätt.

 

Filmaren Kristian Söderström kom till Faktumgalan tillsammans med sin fru Alexandra. Foto: Peter Ahlhorg

Filmaren Kristian Söderström kom till Faktumgalan tillsammans med Alexandra. Foto: Peter Ahlhorg

 

Brinner för hemlösas situation
Faktumfilmerna är gjorda av den skickliga filmaren och klipparen Kristian Söderström. Han gjorde även förra årets filmer.

– Det känns så skönt att få chansen att dokumentera de hemlösas situation. Jag brinner för detta område och känner att jag gör något värdefullt, säger Kristian
när jag pratar med honom i telefon, dagen efter galan.

Stor eloge till dig Kristian som jag vet har haft ett jätte jobb med dessa filmer. Stor kram till dig!

 

Faktumförsäljaren Bertil Schöneman tillsammans med Mario Phrat i mitten, Faktums trogne fotograf, och en besökare. Foto: Peter Ahlborg

Faktumförsäljaren Bertil Schöneman tillsammans med Mario Phrat i mitten, Faktums trogne fotograf, och en gala-besökare. Foto: Peter Ahlborg

 

Se galan på GPs TV
Hela Faktum galan spelades in för tidningen GP. Missa du den kan du se den här: https://www.gp.se/kulturnoje/1.2643326-tv-se-faktumgalan-2015

Kvällen inleddes med en film om 14-åriga Vilma som lever på gatan med sin mamma.

Klara Zimmergren och Emma Knyckare ledde galan även i år. Många försäljare var också på plats.

 

Här är Faktumvinnarna
Sammanlagt sju priser delades ut. Här är vinnarna:

Årets visselblåsare, Malin Björk, som lyckades stoppa en utvisning genom att förmå passagerarna i flygplanet att vägra ta på sig säkerhetsbältena.

Årets trottoarpratare, Soran Ismail tog emot pris för sin och Magnus Betnérs föreställning ”En skam för Sverige.”

Årets scendrag gick till fotbollslaget Gatans lag.

 

Pris till hungerstrejkande palestinier
Årets inkastare blev Gnosjöborna som skapat jobb för fattiga romer i kommunen och som berättade att de nu är inne i fas två med att hjälpa till med utbildning i romernas hemby.

Årets uppstickare gick till boxaren Frida Wallberg som dessvärre inte var i form för att ta emot priset.

Året gatuartist blev José Gonzales, Adam Tensta med flera, som spelade musik för de hungerstrejkande palestinierna på Järntorget.

 

Ida Redig briljant
Musiken höll hög klass som publiken bjöds på. Artisterna på Storan spelade låtar från nya Faktumskivan med försäljarnas önskelåtar.

Hästpojken spelade Pugh Rogefeldts ”Dingalinga Lena”. Fast man kunde väl ha förberett sig lite bättre tycker jag så man inte behöver ha texten med sig upp på scenen. Annars är låten mycket bra framförd live och på skivan.

Oscar Zia sjöng Leo Sayers ”When I need you”

Ida Redig med sin storslagna röst och utstrålning vågade på sig att göra Michael Jacksons ”They don’t really care” – vilket hon framförde med briljans.

Steget framförde den gamla progglåten med Ulf Dagby ”Bara om min älskade”. Också den känslosamt framförd. Dansaren och koreografen Benke Rydman och Faktum hip hop all
stars medverkade också.

 

Kuverten svåra att få upp
En rolig fadäs inträffade under kvällen. När de olika priserna skulle avslöjas hade man klistrat ihop kuverten så hårt så det var svårt att få upp dem. Men det blev ett roligt inslag som inträffade under hela kvällen, till publikens stora förtjusning.

Annars var artisterna och musiken och priserna ännu bättre valda – än förra året – för att uppmärksamma de hemlösa hjältarna.

Stor eloge till tidningen Faktum och alla som gjorde denna fantastiska gala möjlig – så Göteborgarna förstår hur många människor som har det svårt i vårt fantastiska
land Sverige.

Efteråt var det efterfest med alla vinnare och personer som varit med och arrangerat denna storslagna gala.

Peter Ahlborg

 

FacebooktwitterFacebooktwitter