Mikael Franzén är nominerad till årets gatumusikant på Faktumgalan

Mikael Franzén är nominerad som årets gatumusiker på Faktumgalan 2016. Här syns Peter Ahlborg och Mikael efter att de spelat några låtar ihop i januari 2014 i Nordstan i centrala Göteborg. Foto: Charlie Källberg

Mikael Franzén är nominerad som årets gatumusiker på Faktumgalan 2016. Här syns Peter Ahlborg och Mikael efter att de spelat några låtar ihop i januari 2014 i Nordstan i centrala Göteborg. Foto: Charlie Källberg

 

Kan man spela på ett UFO? Jo, Mikael Franzén kan det, på detta ovanliga instrument som ser ut som ett UFO, men kallas Hang Drum. Nu har Mikael blivit nominerad som årets gatumusikant på Faktumgalan den 24 februari 2016.

– Jag skulle bli så lycklig om Mikael tog hem priset som årets gatumusikant. Han är en skicklig musiker på ett ovanligt instrument. Jag tror han har en god chans, jag satsar mina pengar på honom, säger Peter Ahlborg.

Jag har lärt känna den genomtrevlige och skickliga gatumusikanten Mikael Franzén från Mölnlycke. Vi har träffats många gånger när jag själv har spelat på gatan och när jag sålt Tidningen Faktum i centrala Göteborg, förklarar Peter Ahlborg.

 

Tillverkas för hand
Allt som oftast hör man Mikael spela i Nordstan i centrala Göteborg. Instrumentet heter Hang Drum. Och är ett UFO-liknande instrument från Schweiz, en sorts vidareutveckling från oljefats-trumman men med mjukare ljud. Många förklarar ljudet nästan som keramiskt.

Metallen i instrumentet skapar tre toner som klingar samtidigt. Det är ett percussioninstrument där det går att skapa både rytm och melodi på samma gång.

Instrumentet tillverkas för hand, är relativt nytt och kortlivat. Det första byggdes 2001 och produktionen av den ”äkta varan” har nu avslutats.

 

Stort samlarvärde
Mikael kom i kontakt med instrumentet Hang Drum genom en gatumusikant för fem år sedan, säger Mikael till Härrydaposten som gjorde en intervju med honom den 24 februari 2014.

Eftersom instrumentet inte tillverkas längre inbringar det ett stort samlarvärde.

– Jag har blivit erbjuden stora summor för att sälja instrumentet. Men det gör jag inte då jag älskar att spela på det, säger Mikael.

Här kan du läsa mer om detta:
http://www.harrydaposten.se/2014/02/instrumentet-som-r-ett-ufo-av-magi

Jag lyckönskar Mikael på Faktumgalan den 24 februari 2016 när priset för bla årets gatumusikant ska koras.

Här kan du beställa biljetter till Faktumgalan:
https://www.biljettforum.se/sv/event/faktumgalan-2016/biljetter

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter