Peter Ahlborg kommentar Melodifestival-låtarna för Göteborg – Mimi Werner årets outsider

Peter Ahlborg lyssnar för första gången på årets Melodifestival-låtar för den inbjudna pressen på Elite Plaza i Göteborg den 3 februari 2016.

Peter Ahlborg lyssnar för första gången på årets Melodifestival-låtar för den inbjudna pressen på Elite Plaza i Göteborg den 3 februari 2016.

 


På onsdagkvällen kl. 18.00 fick vi inbjudna journalister lyssna på de sju Melodifestival-låtarna som ska framföras nu på lördag den 6 februari 2016 i Göteborg. Överlag var låtarna bra. Jag har några favoriter. Startfältet består mest av upptempo-låtar. Endast en lugn ballad medverkar. Mimmi Werner är årets outsider, kan ta hem allt. Här är mina kommentarer om årets startfält, säger Peter Ahlborg.

Det var nära att jag missade genomgången av Melodifestival-låtarna. En klaffbro i Vänersborg hade hängt sig så tåget kom inte fram, så jag fick ta omvägen med buss genom Trollhättan. Men jag kom fram precis i tid till Hotell Elite Plaza – innan låtarna skulle presenteras. Här är mina kommentarer efter att fått höra låtarna två gånger.

 


Deltävling 1: Göteborg 6/2

Bidrag 1
Bada nakna
Artist: Samir & Viktor
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov

Glad fest låt med sköna gitarrer. Inslag av glad vissling i introt och eurodisco. Stort. Refrängen går: ”För vi ska bada nakna på Sergels torg”. Enkel text men med oerhört slagkraftig refräng. Hitvarning. Fotbollstämning i refrängen. Påminner om gruppen ”De Vet Du”. Dessutom sjunger Samir och Viktor på svenska. Bästa låten.

 


Bidrag 2

Mitt guld
Artist: Pernilla Andersson
Låtskrivare: Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist

Ovanlig inledning på låten med det sällsynta instrumentet harpa. Låten påminner mycket om Ted Gärdestad i sina bästa stunder. Lugn ballad med vackert gitarrkomp. Mycket vacker låt och känslomässigt den som berör mest. Den enda lugna balladen. Kan gå långt. ”Jag fick dej till låns och allt jag har det får du, mitt guld” en del av den känslosamma texten.
 

Bidrag 3
Ain’t No Good
Artist: Mimi Werner
Låtskrivare: Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz

Kan vara vinnarlåten. Rockar fett. Den mest moderna låten. Engelsk text. Ovanligt slagkraftiga melodier. Skönt mellanspel. Årets outsider. Texten i refrängen kommer att leva länge. ”My mama Warned me, It ain´t no mystery. You´re gonna walk out the door.” Den enda låten som innehåller tonsänkning i refrängen. Innan hitlåten sätter igång igen. Wow!

 

Delar av den samlade journalistkåren strax efter de fått höra Melodifestival-bidragen för Göteborgs deltävling i Melodifestivalen 2016. Foto: Peter Ahlborg

Delar av den samlade journalistkåren strax efter de fått höra Melodifestival-bidragen för Göteborgs deltävling i Melodifestivalen 2016. Foto: Peter Ahlborg

 


Bidrag 4

Rik
Artist: Albin & Mattias Andréasson
Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson

Låten påminner om svenska rapstjärnan Petter i sina ljusaste stunder. Årets raplåt i startfältet. Ungdomarna kommer inte bli besvikna. Med sköna rytmer och kraftig bas toner i versen kommer ungdomarna dansa och skutte hela natten lång. ”Dom kan ta varenda krona som jag tjänat in”, går texten. Man vill höra låten mer och mer. Dansvänlig låt. Mycket vacker röst av Albin och Mattias.


Bidrag 5

Himmel för två
Artist: Anna Book
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Camilla Läckberg

Kärlekslåt med modernt dansbands-sound. Trumpetintro. ”Jag finns här om du behöver mig. I en himmel gjord för två”. Bästa sammanfattningen på låtens kärlekssaga till budskap. Anna Book får även med orden ABC i låten. Låten tar dock inte fart och är lite väl slätstruken. Detta räcker inte till final.
 

Bidrag 6
Constellation Price
Artist: Robin Bengtsson
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson

Lugn intro med munspel och piano. Enkel modern låt. Denna låt är svårplacerad. Kan gå direkt till final eller hamna i mitten. Måste lyssna på den mera för att få en helhetsuppfattning av låten.
 

Bidrag 7
Don’t Worry
Artist: Ace Wilder
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder

Ovanlig intro med piano som sedan fylls på med mer instrument. Dock lite rörigt. Men sedan tar låten fart. Bästa mellanspelet innan låten går in i refrängen. När trummor och enkel akustisk gitarr leder låten till refrängen. ”It´s all right”. No-o-ow” Svårplacerad låt. Men kan gå vidare. Måste lyssna på den och de andra låtarna mer för att få en mer nyanserad bild av låtarna. Men detta var min första uppfattning om låtarna.

Nu är vi igång – Yeah!

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter