Peter Ahlborg träffar Mats Karlsson – Sveriges bästa bowlare genom tiderna

Peter Ahlborg träffar Mats Karlsson, utsedd till århundrades främsta bowlare i Sverige. Peter hälsar på Mats i hans egna bowling hall i Wieselgrensplatsen i Göteborg i april 2014.

Peter Ahlborg träffar Mats Karlsson, utsedd till århundrades främsta bowlare i Sverige. Peter hälsar på Mats i hans egna bowling hall i Wieselgrensplatsen i Göteborg i april 2014.

 

Peter Ahlborg träffade på Mats Karlsson, trefaldig världsmästare i Bowling – och utnämnd till århundrades Svenska manliga bowlare, när han besökte den forne stormästaren i bowling i hans egna bowlinghall Lundby Stadium Bowl i Göteborg på Hisingen.

Man kan inte undgå att bli djupt imponerad av Mats Karlssons stordåd i bowling världen. Han var den första icke amerikanen att vinna den åtråvärda PBA-Touren, bowlingens proffstour i USA.

 

Ändrade reglerna
Under 24 år, mellan 1977 till 2000 var Mats den bästa Bowlaren i Sverige.

– Jag gick på känsla och jag var den bowlare som först blev proffs i USA, som inte kom därifrån. Jag blev så bra så de ändra reglerna, säger han.

– På den tiden fick man inte spela som amatör om man var proffs. Det medförde att jag inte kunde ställa upp i OS och många andra turneringar, men nu har de ändrat reglerna, säger han.

Hur blev du så bra frågar jag?

– Jag gick på känsla: ”det blir som du tänker dig att det ska bli”, och jag ville bli bäst, säger Mats Karlsson.
 

Århundrades bowlare
Mats föreläser om sitt liv och sina livserfarenheter. Föreläsningen går under namnet ”i huvudet på en världsmästare” – som resulterade i att han 2009 blev utnämnd till århundrades manliga bowlare av svenska bowlingförbundet.

När undertecknad hälsar på honom i hans egna bowling-hall i Göteborg i går så har han barn kalas för killar och tjejer i tio-års åldern, som lär sig att ha roligt och prova på att spela bowling och fira samtidigt.

– Ett bra koncept, säger Mats.
 

Många troféer
Man kan inte undgå att bli djupt imponerad av Mats bedrifter. Meritlistan skulle kunna bli väldigt lång. När man går runt i hans bowling hall har han flera fyllda pris skåp med stora halvmeters troféer – som bevis på hans stora bedrift som framstående bowlare.

Jag återkommer med en fullständig intervju och ska även presentera ett affärs koncept för Mats, säger Peter entusiastiskt.
 

Spelade ”Fy fan vad jag hatar soc”
Vid mötet gav jag även honom min singel med låten, ”Fy fan vad jag hatar soc”.

– När jag lämnade bowlinghallen hörde jag min låt eka i hallen medan jag gick trappan upp till det underbara vädret, som väntade utan för dörren, säger Peter.

Detta är en tillbaka blick på Peter Ahlborgs liv. Detta reportage lades ut på Facebook den 27 april 2014.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter