Peter träffade journalisten som avslöjade Watergate

 Peter Ahlborg träffar journalisten Carl Bernstein som avslöjade Watergate skandalen. Här är de tillsammans på Mediedagarna i Göteborg den 6 mars 2015.

Peter Ahlborg träffar journalisten Carl Bernstein som avslöjade Watergate-skandalen. Här är de tillsammans på Mediedagarna i Göteborg den 6 mars 2015.

 

Den världsberömda journalisten Carl Bernstein, 71, besökte Mediedagarna den 6 mars 2015. Peter lyssnade på ett intressant föredrag där han berättade om sina journalistiska avslöjanden och hans syn på detta. Carl Bernstein var tillsammans med Bob Woodward de journalister som avslöjade Watergate-skandalen – i tidningen The Washington Post – som ledde till att president Nixon fick avgå 1973.

Watergate eller Wikileaks – principen för journalistiken är samma nu som då. Att skydda källor och publicera med sunt förnuft, förklarar Carl Bernstein under Mediedagarna. Han är där tillsammans med Glenn Greenwald och samtalet handlar om undersökande journalistik före och efter internet. Det började med Watergate-avslöjandena som fick president Nixon på fall.

 

 

USAs dåvarande president, Richard Nixon, fick avgå till följd av en rad avslöjanden i tidningen The Washington  Post som gjordes av journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein.

USAs dåvarande president, Richard Nixon, fick avgå till följd av en rad avslöjanden i tidningen The Washington Post som gjordes av journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein.

 

 

Brutit mot lagen
Snowden och Wikileaks har avslöjanden med samma tyngd som Watergate. Att publicera uppgifterna från Edward Snowden tycker Carl Bernstein var helt rätt. Han ser inget moraliskt dilemma i det, mer än att vissa uppgifter inte kan publiceras för att skydda personers identitet.

– Det finns inget som tyder på att Wikileaks eller Snowden skadat USA:s möjligheter att bekämpa terrorism. Ändå är det rätt att ställa Edward Snowden inför rätta om han
återvänder till USA, tyckte Bernstein.

– Snowden är en visselblåsare som medvetet har brutit mot lagen. Dock hoppas jag att domstolen skulle ta hänsyn till varför han gjorde sina avslöjanden, säger Carl
Bernstein.

Peter Ahlborg hade förmånen att träffa den legendariska journalisten.

– Det var verkligen intressant att lyssna till hans föredrag om hur han har ägnat sitt liv åt att granska makten i USA. Jag lärde mig jättemycket och mitt redan
stora intresse för granskande journalistik blev ännu större efter mötet med den legendariska journalisten. Stor eloge till Carl Bernstein, säger Peter.

 

Fredrik Laurin interjuvar Carl Bernstein och Glenn Greenwald under Mediedagarna i Göteborg 2015. Foto: Peter Ahlborg

Fredrik Laurin interjuvar Carl Bernstein och Glenn Greenwald under Mediedagarna i Göteborg 2015. Foto: Peter Ahlborg

 

Information om Watergateaffären
Watergateaffären, ”Watergateskandalen”, var en stor politisk skandal som inträffade i USA på 1970-talet som en följd av inbrottet i Democratic National Committees (DNC) högkvarter i Watergate-kontorskomplexet i Washington, D.C. den 17 juni 1972.

Nixon-administrationen försökte mörklägga sin inblandning. När komplotten upptäcktes och undersöktes av den amerikanska kongressen ledde Nixon-administrationens
motstånd mot dess undersökningar till en konstitutionell kris.

Termen ”Watergate” har kommit att omfatta en rad hemliga och ofta olagliga verksamheter som bedrevs av medlemmarna i Nixon-administrationen. I dessa verksamheter ingick
bland annat buggning av politiska motståndares kontor och av människor vilka Nixon eller hans tjänstemän var misstänksamma mot.

 

Många åhörare var intresserade av att höra när Carl Bernstein och Glenn Greenwald prata om avslöjanden från Watergate till Snowden. Foto: Peter Ahlborg

Många åhörare var intresserade av att höra när Carl Bernstein och Glenn Greenwald prata om avslöjanden från Watergate till Snowden. Foto: Peter Ahlborg

 

Dömdes till fängelse
Nixon och hans närmaste medhjälpare ordnade trakasserier av aktivistgrupper och politiker med hjälp av FBI, CIA och IRS. Det ledde till upptäckten av flera fall av mak-tmissbruk från Nixon-administrationens sida som fick till följd att Richard Nixon avgick som USAs president den 9 augusti 1974. Den enda amerikanske presidenten som hittills avgått.

Skandalen resulterade också i åtal mot 69 personer, där 48 befanns skyldiga och dömdes till fängelse, av vilka många var Nixons högsta förvaltningstjänstemän.

 

Måste lämna över bandinspelningar
Affären började med gripandet av fem män för inbrott i DNCs högkvarter i Watergate-komplexet den 17 juni 1972. I juli 1973 avslöjade de bevis som anbringats mot presidentens personal, inklusive vittnesmål från tidigare anställda, i en utredning som genomfördes av Senate Watergate Committee, att president Nixon hade ett bandinspelningssystem i hans kontor och att han hade spelat in många konversationer.

Efter en utdragen serie av bittra domstolsstrider, fastslog den amerikanska högsta domstolen enhälligt att presidenten var tvungen att lämna över banden till
regeringsutredare, vilket han så småningom gjorde.

 

Bandinspelningarna blev Nixons fall
Inspelningar från dessa band avslöjade att presidenten hade försökt dölja de tvivelaktiga förehavanden som hade ägt rum efter inbrottet. Då Nixon stod inför ett nästan säkert riksrättsåtal, avgick han som president den 9 augusti 1974. Hans efterträdare, Gerald Ford, utfärdade en benådning till honom den 8 september 1974.

Nixon skulle leva i 20 år till efter avslöjandet och jobbade hårt för att övertyga allmänheten att han var oskyldig.

Källor Wikipedia och GP

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter