Tidningen Faktum fyller 15 år – firar med storslaget jubileumsmagasin

Tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz och Faktumförsäljare Peter Ahlborg visar stolt upp Faktums jubileumsmagasin då Tidningen Faktum firar 15 år. Foto: Christian Jansson.

Tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz och Faktumförsäljare Peter Ahlborg visar stolt upp Faktums jubileumsmagasin då Tidningen Faktum firar 15 år. Foto: Christian Jansson.

 

Tidningen Faktum fyller 15 år. Detta firar tidningen med ett storslaget jubileumsmagasin på hela 92 sidor med reportage om Håkan Hellström, Linda Pira och Camilla Henemark, som släpps idag. Flera reportage berör hemlösheten och de svaga människorna i Sverige. Bäst kanske reportaget om Faktumsförsäljaren och krönikören Lenarto, som även pryder magasinets omslag, är . Dessutom innehåller magasinet tre berörande reportage som Tidningen Faktum har vunnit guldspade för. – Jag är säker på att nya och gamla Faktum kunder verkligen kommer att älska detta jubileumsmagasin, säger Faktumförsäljaren Peter Ahlborg.

Tidningen Faktum fyller 15 år och firar detta med ett mycket välgjort magasin på hela 92 sidor. Det är en tillbakablick på de många reportage om hemlösheten – den hemska utsattheten i samhället för de svaga – som dessvärre bara ökar i antal i Sverige idag.

 

Tidningen Faktums krönikör och försäljare Lenarto, som varit med sedan tidningens start för 15 år sedan - pryder det storslaget jubileumsmagasin på hela 92 sidor med bla reportage om Håkan Hellström, Linda Pira och Camilla Henemark. Foto: Peter Ahlborg

Tidningen Faktums krönikör och försäljare Lenarto, som varit med sedan tidningens start för 15 år sedan – pryder det storslaget jubileumsmagasin på hela 92 sidor med bla reportage om Håkan Hellström, Linda Pira och Camilla Henemark. Foto: Peter Ahlborg

 

Lenartos liv ska bli bok
Den person som varit med längst är Faktums krönikör Lenarto. Han har varit med sedan starten för 15 år sedan. I Faktums jubileumsmagasin avslöjas det att Lenartos liv ska bli bok. På Kinesiska men att det finns planer på att släppa den på svenska.

– Hör och häpna, jag blir jätteglad när jag läser detta, den boken skulle jag mer än gärna vilja läsa, säger Peter Ahlborg.

Det blir även ett reportage om alla chefredaktörer som Tidningen Faktum har haft under årens lopp.

Den person som Faktum försäljaren Peter Ahlborg har lärt känna och följt var Aaron Israelson som var chefredaktör för tidningen Faktum under åren 2011-2015.

– Aaron gjorde ett stort förändringsarbete med tidningen och fördubblade upplagan på fyra år, helt fantastiskt, säger Peter Ahlborg.

 

Håkan är bäst. Nu har du chansen att läsa reportaget om Håkan Hellström i Faktums jubileumsmagasin. Foto: Peter Ahlborg

Håkan är bäst. Nu har du chansen att läsa reportaget om Håkan Hellström i Faktums jubileumsmagasin. Foto: Peter Ahlborg

 

Granskningar ledde till förändringar
Aaron Israelson gjorde många granskningar som ledde till konkreta förändringar, Fler Bostad först-lägenheter, sprutbytesprogram för narkomaner och nya rutiner inom psykiatrin, härbärgesplatser och större förståelse för EU-migrerade romer.

Men det blir även stjärnreportage om Håkan Hellström, Linda Pira. Magasinet innehåller även en ingående intervju på hela sju sidor med Camilla Henemark – som sammanfattar hur snedvridet samhället är på något sätt.

”Det kostar mer att låta folk leva kvar i hemlöshet och psykiskt sjukdom än att dem till ett bättre liv”.

 

Reportaget Psykbryt – dödlig publicitet – fick Tidningen Faktum en Guldspaden för. Missa inte detta och alla det andra viktiga reportagen i 15-års jubileumsmagasin från tidningen Faktum. Foto: Peter Ahlborg.

Reportaget Psykbryt – dödlig publicitet – fick Tidningen Faktum en Guldspaden för. Missa inte detta och alla det andra viktiga reportagen i 15-års jubileumsmagasin från tidningen Faktum. Foto: Peter Ahlborg

 

Skrämmande reportage om psykiatrin
Dessutom är det tre reportage i en kortversion som Faktum har fått Guldspaden för. Bland annat återberättas en historia om att de tusentals människor som söker en fristad i Sverige måste förlita sig på att tolken berättar deras historia korrekt. Annars kan konsekvenserna av en dålig tolk bli katastrofalt stora.

Dessutom ett skrämmande reportage om när Faktum granskade psykiatrin i Skåne och Västra Götaland och hittades 8 000 missförhållande och fann patienter som legat döda i flera dagar.

Till alla som köper Faktum då och då eller till dig som är stamkund vill jag säga:.

– Det betyder mer än vad du tror att som försäljare att sälja tidningen Faktum – och prata med en tidningsköpare om människor och deras utsattas situation i samhället, säger Peter Ahlborg.

 

Camilla Henemark medverkar på ett stort reportage på sju sidor i Faktums jubileumsmagasin. Foto: Peter Ahlborg

Camilla Henemark medverkar på ett stort reportage på sju sidor i Faktums jubileumsmagasin. Foto: Peter Ahlborg

 

Faktum skapar förändring
Nuvarande chefredaktör Sarah Britz sammanfattar Tidningen Faktums ledord.

”Vi har mycket kvar att göra. Vi tänker inte låta hemlösheten och utanförskap vara en fråga som göms undan i debatten. Faktum vill skapa förändring, och vi kommer att fortsätta.”

Ut och köp nu detta Jubileumsmagasin – du kära Faktum köpare – så kommer du att bli berörd av de många reportage i detta specialnummer som nu finns till försäljning.

Peter Ahlborg

 

FacebooktwitterFacebooktwitter