32 år sedan Peter Ahlborg såg Kiss live första gången

Peter Ahlborg, då Carlsson i efternamn, visar upp sitt "Kiss rum" för Norrköpings läsare 1983 i Norrköpings Tidningar. Under tonåren och många år framåt betydde Kiss allt - Kiss konserten 1983 förändrade mitt liv, säger Peter Ahlborg.

Peter Ahlborg, då Carlsson i efternamn, visar upp sitt ”Kiss rum” för Norrköpings läsare 1983 i Norrköpings Tidningar. Under tonåren och många år framåt betydde Kiss allt – Kiss konserten 1983 förändrade mitt liv, säger Peter Ahlborg.

 

För 32 år sedan såg Peter Ahlborg sina idoler i rockgruppen Kiss live för första gången. Konserten hölls på Johanneshovs isstadion i Stockholm den 19 november 1983. – Kiss-konserten var den första riktiga stora konserten jag var på i mitt liv, jag var bara 14 år.

– Konserten förändrade mitt liv, säger Peter Ahlborg.
Jag började älska rockgruppen Kiss när jag var runt 12 år – runt 1981 – om jag kommer ihåg rätt, berättar Peter Ahlborg (Peter måste gå igenom bilder för att att veta mer exakt). Det var min fyra år äldre vän Stefan Kronberg som introducerade mig till Kiss.
 

Fastnade inte för Kiss första gången
Första gången jag hörde Kiss någonsin i mitt liv var jag bara runt nio år. Då kom min vän Stefan hem till mig med den nyinköpta skivan ”Kiss Alive 2”.

Men jag kom ihåg att jag inte uppskattade vad jag hörde. Han spelade två eller tre låtar sedan var det färdigspelat med den skivan.

Som riktig ung var min favoritartist Boney M. De har jag alltid älskat efter första gången jag hörde skivorna: ”Take The Heat Off Me” och ”Love för Sale”.

Skivorna innehåller de många odödliga klassikerna som bla ”Ma Baker”, ”Belfast”, ”Daddy Cool” och ”No Woman No Cry”.

– Jag älskar Boney Ms musik ofantligt mycket än idag. Det går inte en vecka utan att jag lyssnar på Boney M. Deras låtar har haft stort inflytande på mitt musicerande i det omedvetna. Älskar deras starka melodier. De är några av de största disco banden från 70-talet, säger Peter Ahlborg.

 

 

Det var musik gruppen Boney M som Peter älskade som första artist när han var ung, inte rockgruppen Kiss, de kom senare att bli hans favoritband alla kategorier. Foto: Peter Ahlborg

Det var musik gruppen Boney M som Peter älskade som första artist när han var ung, inte rockgruppen Kiss, de kom senare att bli hans favoritband alla kategorier. Foto: Peter Ahlborg

 

 


Gick att gå på Kiss
Men det var skivan Kiss Alive från 1975 som Peter fick höra ett par år senare runt 1981 – som förändrade hans liv. Efter det är han alltid ett stort Kiss fan – livet ut.

– ”Kiss Alive” är den bästa rock skivan som har gjorts. Äkta rock n roll rakt igenom. Enligt många journalister och Kiss fans utnämnd till en av de bästa live skivor i rockhistorien. Men det visste jag inget om när jag var så ung. Jag bara älskade deras låtar, förklarar Peter Ahlborg

– Min första stora konsert var med Kiss den 19 november 1983. Konserten hölls i Stockholm på Johanneshovs isstadion. Då hade jag hela rummet fullt med Kiss-planscher. Pojkrummet var täckt med Kiss-planscher på alla väggarna. Jag hade även planscher i taket som jag hade satt upp med häftmassa. Inte en centimeter var synlig av det vanliga taket eller tapeterna, berättar Peter.

Peter var helt insnöad på Kiss. De betydde allt. Peter var lite tokig så han bestämde sig för att även ha Kiss planscher på golvet. Så under en helg drog han ut alla möbler från rummet, sopade golvet och täckte det med Kiss-planscher.

– Jag hade även hårdplast över planscherna så det gick att gå på dem utan att de blev förstörda. Snacka om att vara Kiss-fantast! Men de hjälpte mig att orka med alla motgångar i tonåren. De gav mig självförtroende och framtidsutsikter. Men mest gillade jag deras musik, förklarar Peter.

 

Paul Stanley cirkusakrobat
1983 var Kiss aktuella med skivan ”Lick It Up”. I samband med att skivan släpptes visade sig Kiss för första gången på tio år utan smink.

– Jag älskade skivan ”Lick It Up” berättar Peter.

– I samband med det så träffade jag äldre killar som mer och mer bjöd mig på sprit. Jag var bara 14 år. Och började sakta introduceras till alkoholens tragiska värld. Men det är en annan historia som jag håller på och berättar om i min kommande bok om mitt liv, förklarar Peter.

Peters bästa minne från Kiss-konserten var den enorma energi och spelglädje som gruppen hade på scenen. Paul Stanley var outtröttlig och sparkade med benen som den värsta cirkusakrobaten, minns Peter.

 

 Peter Ahlborg älskade de sminkade hårdrockarna från New York Kiss så mycket så han tapetserade hela sitt rum med Kiss planscher. Golv, tak och väggar var fullt med Kiss planscher. - Kiss gav mig en identitet och hjälpte mig att få bra självförtroende. Kiss hjälper mig än idag att förverkliga mina drömmar, säger Peter Ahlborg.

Peter Ahlborg älskade de sminkade hårdrockarna från New York Kiss så mycket så han tapetserade hela sitt rum med Kiss planscher. Golv, tak och väggar var fullt med Kiss planscher. – Kiss gav mig en identitet och hjälpte mig att få bra självförtroende. Kiss hjälper mig än idag att förverkliga mina drömmar, säger Peter Ahlborg.

 

 


Gene Simmons kastade handduk mot mig
På scenen hade Kiss ett stridsvagnstorn med kanon. Kan det bli häftigare för en tonåring som vill ha en egen identitet? Nu var jag ”Kiss Peter” med hela Norrköpings stad.

Peter minns att han under delar av konserten stod längs fram på vänster sida om scenen vid kravallstaketet. Vid ett tillfälle under en Kiss låt börjar Gene Simmons kastade ut ett par tre vita handdukar till publiken – efter att han torkat sin svett på dem från ansiktet.

– Gene Simmons var bara en tre, fyra meter ifrån mig och kasta en handduk mot mig, där jag stod längst fram. Den kom dock inte helt fram till mig utan hamnade ca 20 centimeter innanför kravallstaketet. Jag böjde mig snabbt ner för att få tag i den. Trots att jag fick tag i den först så kom en annan kille och drog allt vad han orka i den – det sluta med att den gled ur mina händer och killen sprang som en pil bort ifrån mig.
 

Kissfansens händer var blodiga

– Detta kändes enormt hårt att bli av med den dyrgripen, som jag uppfattade var till mig från Gene Simmons. Men bättre tider skulle komma i framtiden. När jag träffade Kiss för första gången på en presskonferens 1988 i Stockholm och även intervjuade dem personligen 1992. Dessa händelser förändrade mitt liv. Då upptäckte jag att jag kan bli allt jag drömmer om, förklarar Peter.
Det var det som jag kommer ihåg i korta drag från min första Kiss-konsert. Och att de spelade väldigt högt. Det susade ett par dagar i mina öron efter konserten.

Gitarren som Paul Stanley hade slagit sönder under konserten i låten Rock n Roll All Night – bråkade ett tiotal Kissfans om för att få med sig den hem. Vissa ungdomar hade dragit så mycket i gitarrens strängar så deras händer var blodiga. Ingen ville släppa gitarren. Snacka om hysteri! Undrar vem som fick med sig gitarren hem till slut?

 
”Byt kanal om ni vill”, säger Paul Stanley
Här kan du se när journalisten Anders Tengner intervjuar Kiss före konserten 1983. Paul Stanley är ovanligt frispråkig och bestämd och säger:

– Byt kanal om ni vill, ni behöver inte se oss, säger Paul Stanley när han pratar till kameran.

– Vi har roligt och gör vad vi vill. Och gillar ni inte oss, så gillar vi inte er, säger Paul Stanley. Det kan du se här:

Här kan du se Kiss med videon låten ”Lick It Up” – när Kiss visar sig utan smink för första gången på tio år:


 

Här kan du se när SVT nyhets programmet Rapport har ett reportage om Kiss inför gruppens konsert 1983 i Sverige. Detta är ovanligt filmat material, man får bla se Kiss på Arlanda flygplats:

Här kan du se när Kiss medverkar i TV programmet Barnjournalen. Allt är från när Kiss besökte Sverige 1983:

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter