38 år sedan Elvis Presley ”The King” dog

Peter Ahlborg träffar Charles Stone. Charles var nära vän med Elvis Presley och hans turné-manager mellan åren 1971-1977. Här syns Peter och Charles Stone   tillsammans den 10 januari på hotell SAS i Uppsala efter att Peter gjort en intervju med honom i samband med att han medverkat på en hyllning till Elvis Presley, som   skulle ha fyllt 80 år den 8 januari 2015. Foto: Carina Ekman.

Peter Ahlborg träffar Charles Stone. Charles var nära vän med Elvis Presley och hans turné-manager mellan åren 1971-1977. Här syns Peter och Charles Stone tillsammans den 10 januari på hotell SAS i Uppsala efter att Peter gjort en intervju med honom i samband med att han medverkat på en hyllning till Elvis Presley, som skulle ha fyllt 80 år den 8 januari 2015. Foto: Carina Ekman.

 

Igår var det 38 år sedan Elvis Presley dog. Han blev sorgligt nog bara 42 år.

– I mina ögon är Elvis Presley den främsta artisten och underhållaren. Hans musik kommer att leva hundratals år till. Någon liknande artist inom musikhistorien kommer vi nog aldrig att få se. Elvis är och förblir ”The King of Rock and Roll”, säger det stora Elvis-fanset Peter Ahlborg.

Elvis Presley spelade in över 800 olika sånger. Han medverkade i 32 långfilmer och gjorde på 70-talet runt 1 600 konserter.

 

 

Elvis död chockade miljoner
Han dog oväntat den 16 augusti 1977 efter ett långvarigt missbruk av receptbelagda narkotikaklassade tabletter. Den 16 augusti 1977 är och förblir sorgens dag i historien – då det blev en chock för miljontals beundrare världen över när det blev känt att Elvis hade dött.

I och med det gick en av musikhistoriens största artister i graven. Men hans musik har fortsatt att leva. Mer än någonsin. Sanningen är att Elvis som varumärke är starkare nu än när han levde.

– Hela historien och Elvis död är så sorgligt så jag lätt bara börjar gråta när jag tänker på det, säger Peter Ahlborg.
 

Främsta artisten
Elvis Presley har uppskattningsvis sålt över en miljard skivor världen över vilket han och The Beatles är ensamma om i musikhistorien. Han har haft flest ettor på Storbritanniens singellista med 21 stycken. På USAs singellista har han haft 17 ettor.

Den 10 januari 2015 hölls i Uppsala en hyllning till Elvis, som den 8 januari 2015 skulle ha fyllt 80 år. Elvis nära vän Charles Stone, som var Elvis turné-ledare under hans sista sex år, var inbjuden att berätta om sitt liv med Elvis. Och det var i samband med det som jag träffade honom på hotellet och gjorde en intervju med honom.

 

Elvis Presley blev bara 42 år. Han dog den 16 augusti 1977. Elvis anses vara en av de främsta artisterna i musikhistorien.

Elvis Presley blev bara 42 år. Han dog den 16 augusti 1977. Elvis anses vara en av de främsta artisterna i musikhistorien.

 

 

Elvis oerhört givmild
Charles Stone berättade att Elvis levde för musiken och älskade att turnera.

– Elvis var den ödmjukaste personen jag har träffat i hela mitt liv, säger han till mig när vi sitter på Charles Stones hotell och jag pratar med honom om hans minnen från deras tid tillsammans.

Det inte många känner till var att Elvis Presley var en oerhört givmild människa. Det finns mängder med historier om att Elvis gav bort över 200 Cadillac.

Han skänkte sina kläder till vänner och bekanta. Det hände även att han tog av sig sina personliga guld- och diamant-ringar och gav dem till helt okända fans. Han gav bort hundar och motorcyklar.

 
Köpte hus till vän
Och varje år då det var julafton kunde han köpa julklappar till enormt stora belopp. Elvis var allt annat än snål.

Han betalade även begravningar och vid ett tillfälle köpte han ett hus till en vän som inte hade någonstans att bo.

Anledningen att han var så givmild var att Elvis älskade att se glädjen i deras ansikten och hur du reagerade när du oväntat fick något av Elvis.

Fick du något av Elvis personligen, frågar jag Charles Stone? Jag fick pengar av honom så jag kunde renovera mitt hus, säger han.

 
Historiens vingslag
Jag kommer berätta allt om min relation till Elvis, och hur mycket han har betytt i för mig, i min kommande bok om mitt liv. Naturligtvis kommer jag även berätta mer ingående om mitt möte med Elvis vän Charles Stone.

Närmare än Elvis Presley kan du inte komma än när jag träffade Charles och satt en meter från honom när han berättade om sitt liv tillsammans med Elvis. Jag kunde
känna historiens vingslag.

Vi tog även några bilder och jag tackade honom för att han ställde upp på en intervju.

Efteråt var jag så lycklig och sorgligt på en och samma gång att jag började gråta.

Se Elvis Presley sista filmade konsert här. Den är filmad i Rapid City den 21 juni 1977. 56 dagar senare var Elvis Presley död.


 

Storslagen utstrålning
Tack käre Elvis Presley för alla underbara låtar och framträdanden som jag kan ta del av på Youtube. Jag älskar dig mer än du någonsin kan förstå!

Jag har gjort en låt om dig som jag kommer att släppa framöver, professionellt inspelad, som en hyllning till dig som den främste artisten i musikhistorien.

Ingen hade så fantastisk röst som du. Ingen hade så storslagen utstrålning som du. Få människor var så ödmjuka och kärleksfulla som du var. Så tragiskt att du bara
blev 42 år.

Här kan du kära läsare se ett smakprov av min hyllningslåt till Elvis Presley. Det är en enkel akustisk variant.

 

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter