Göran Hägglund och Gustav Fridolin uttalar sig om hemlösheten

Gustav Fridolin, Niklas Svensson och Göran Hägglund. Foto: Peter Ahlborg

Gustav Fridolin, Niklas Svensson och Göran Hägglund. Foto: Peter Ahlborg

På torsdagen möttes Göran Hägglund och Gustav Fridolin i en debatt, Bar och politik, som direktsändes i GT/Expressens webb-TV. De fick många frågor inför supervalåret 2014. Reportern Niklas Svensson, frågade även de båda inbjudna gästerna om hemlösheten.

Här är resultatet, sammanställt av Peter Ahlborg, som bevakade eventet på Posthotellet i Göteborg den 24 april 2014.

Det är 34 000 personer som är hemlösa i Sverige idag enligt senaste siffrorna från socialstyrelsen. Men det är också allt vanligare att det är vanliga människor som
inte har några missbruksproblem, men som ändå inte finner någon bostad, hur ser du på det, frågar reportern Niklas Svensson, Göran Hägglund?
– Det här en fråga som också i stor utsträckning handlar om psykiatrin, missbruk, om problematiska situationer för människor, säger Hägglund!

Blir svårare att hyra lägenhet för människor
Har ni gjort tillräckligt frågar reportern Niklas Svensson? Nej, men vi har satt till en samordnare som jobbar intensivt med de här frågorna. Jag ger gärna Miljöpartiet rätt när man säger så här: ”Att inga barnfamiljer ska vräkas”. De har absolut den bästa parollen. Det är bara att den parollen riskerar att kollidera med en tillvaro där det blir svårare för människor att hyra lägenheter, och då blir det kontraproduktivt. Sedan regeringen tillsatte samordnare så har vräkningarna av barnfamiljer minskat med 24-procent. Det är ett hårt arbete som kräver bra samarbete med kommunerna och att de gör sitt yttersta… Varje vräkning är en för mycket, säger Göran Hägglund.

Det är en kontraproduktiv paroll? frågar reportern, Niklas Svensson, Gustav Fridolin?
– Problemet här är att det handlar också om missbruk, psykisk ohälsa, men i grunden om man ska lösa hemlösheten måste man lösa det genom att den som är hemlös får en bostad först. Den inställningen, det steget har man inte vågat ta från regeringens sida eller i många svenska kommuner. Vi behöver ta ett nationellt ansvar. Vi behöver en lagstiftning, precis som man har i Skottland, som garanterar alla rätten till bostad. Vi måste ha en lagstiftning som förbjuder vräkning av barnfamiljer. Vi måste bygga upp en statlig stiftelse, likt den väl fungerande stiftelsen i Finland, som ser till att den som drabbas av hemlöshet får en bostad. Det är inte värdigt att det vräktes över 500 barnfamiljer utan att det får några konsekvenser, säger Gustav Fridolin.

Undanröja bakomliggande faktorer
Det här är otroligt svåra frågor som kräver målmedvetet arbete av väldigt många runt om i kommunerna. Det finns inga färdiga mallar. Därför blir parollerna lätt kontraproduktiva, även om de är vackra på affischerna, så att säga. Men bakom framgång ligger ett hårt arbete. Det som vi har gjort under senaste åren måste vi fortsätta med, att hjälpa enskilda personer, barnfamiljer till ett läge där man kan få en lägenhet. Och väldigt många gånger handlar det om att undanröja bakomliggande faktorer som försvårar till att få en egen bostad, avslutar Hägglund.

Peter Ahlborg

Se programmet på Expressens webbplats här.

Göran Hägglund och Peter Ahlborg. Foto: Privat

Göran Hägglund och Peter Ahlborg. Foto: Privat

FacebooktwitterFacebooktwitter