Värme och hätskhet mötte Löfven

Bildtext Stefan Löfven besöker Biskopsgården och Vårväderstorget där två män mördades. Foto: Peter Ahlborg

Stefan Löfven besöker Biskopsgården och Vårväderstorget där två män mördades. Foto: Peter Ahlborg

 

”Vi måste lösa detta tillsammans” var orden som statsministern, Stefan Löfven, uttalade med kraft när han besökte Biskopsgården, stadsdelen som skakats av det blodiga skottdramat där två unga män dödades i Göteborg.

Peter Ahlborg bevakade när statsministern under fredagen den 20 mars 2015 besökte Biskopsgården och Vårväderstorget.

 

Stefan Löfven möttes av ett stort pressuppbåd och många intresserade människor när han besökte Vårväderstorget i Göteborg fredagen den 20 mars 2015. Foto: Peter  Ahlborg

Stefan Löfven möttes av ett stort pressuppbåd och många intresserade människor när han besökte Vårväderstorget i Göteborg fredagen den 20 mars 2015. Foto: Peter Ahlborg

 

Förebyggande arbetet fortsätter
Statsministern kom en timme försent och anlände direkt från ett ministermöte i Bryssel, för att bilda sig en egen uppfattning om våldet och hur människor känner som bor där.

– Jag har varit i Bryssel. Mina tankar har varit här, tack alla för att jag får komma hit. Vi behöver fortsätta det förebyggande arbetet. Detta är en angelägenhet
för oss alla. Detta är vårt land tillsammans, säger Stefan Löfven när han besöker medborgarkontoret.

 

Expressen kör en livesändning i TV från mordplatsen. Foto: Peter Ahlborg

Expressen kör en livesändning i TV från mordplatsen. Foto: Peter Ahlborg

 

Satsa på ungdomen
Efteråt träffade statsministern pappan till en 20-årig man, en av de två som sköts till döds.

– Jag kom hit för att jag ville ställa frågor till Stefan Löfven om hur vi ska stoppa våldet, sade pappan.

– I förrgår var det min son, hur många ska drabbas? Nu måste politikerna göra mer och satsa på ungdomarna.

Ett 100-tal personer hade samlats på Vårväderstorget och utanför medborgarkontoret, många med förhoppningar om att statsministern skulle ha med sig trygghet och tröst.

– Fler poliser, mer jobb och fler övervakningskameror vore bra, sade exempelvis en av dem som samlats på platsen, 15-årige Nawamin som inte ville säga sitt efternamn.

 

Video: Statsministern Stefan Löfven besökte fredagen den 20 mars 2015 medborgarkontoret i Biskopsgården, stadsdelen som skakats av det blodiga skottdramat där två unga män dödades. Foto: Peter Ahlborg

 

Tidiga åtgärder
Han tyckte att det var bra att statsministern kom och visade att han bryr sig, och flera inne på medborgarkontoret tackade Stefan Löfven för hans engagemang.

En annan av de väntande, Mirac Ziyanak, var desto mer kritisk:

– Vi har haft fyra år av händelser här och nu börjar man prata om mer resurser. Det borde ha vidtagits åtgärder mycket tidigare.

Jalil Charafi är fältassistent i Biskopsgården och han berättade för Stefan Löfven om stämningen i stadsdelen

– Folk är i chock, de känner sorg och ilska, sade han.

 

Stefan Löfven har all anledning att se dyster ut. Bara i Göteborg har 12 personer mördats i gängrelaterade dödsskjutningar de senaste två åren. Foto: Peter Ahlborg

Stefan Löfven har all anledning att se dyster ut. Bara i Göteborg har 12 personer mördats i gängrelaterade dödsskjutningar de senaste två åren. Foto: Peter Ahlborg

 

Hätsk stämning
Detta fick statsministern en tydlig påminnelse om när han gick fram till blomsterhavet vid restaurangens entré för att lägga ner sin bukett med rosor. Stämningen blev plötsligt hätsk och många skrek i munnen på varandra.

– Vet du ens namnet på dom som är dödade, var ett av flera ilskna rop från folkmassan.

Vakter fick fösa iväg Stefan Löfven längre bort, där han kunde hålla en improviserad pressträff.

 

Många människor visar sin sorg för de två mördade männen med rosor och ljus. Foto: Peter Ahlborg

Många människor visar sin sorg för de två mördade männen med rosor och ljus. Foto: Peter Ahlborg

 

Utan gymnasieutbildning blir det tufft
Där uttryckte han det självklara i att människor ska kunna gå på restaurang och ha trevligt. En nyckelfråga, sade han, är skola och jobb till ungdomar.

– Bort från tänket med skattesänkningar det har vi provat under 8 år och det blev inget bra. Vi måste göra detta tillsammans. Därför ska vi satsa mer resurser på exempelvis skolan. Alla barn måste komma igenom skolan så att de har en bildning och en utbildning, och att de känner att du är stark som individ. Vi har allt för många skolor som har elever som inte ens kommer in på gymnasiet. Då vet vi att har du inte gymnasieutbildning så blir det jätte tufft på arbetsmarknaden.

 

Bekämpa brottsligheten
Stefan menar på att därför ska vi ha mer resurser till skolan. Och vi ska lägga ännu mer resurser på de skolor som behöver mer hjälp. Ungdomar måste känna sig behövda i samhället.

– Vi måste visa att det här är fullständigt oacceptabelt och göra mer för att bekämpa den organiserade brottsligheten, och se till att inte så många vapen kommer ut,
sade han.

Han konstaterade också att man höjt straffen för grovt vapenbrott och att man vill se över och göra detsamma för så kallad stämpling eller förberedelse för grov
brottslighet vad gäller vapen.

 

"Staden i chock" skriver GP på sin löpsedel fredagen den 20 mars 2015. Foto: Peter Ahlborg

”Staden i chock” skriver GP på sin löpsedel fredagen den 20 mars 2015. Foto: Peter Ahlborg

 

Myndigheter måste kunna samarbeta
Vidare ansåg han att myndigheter måste kunna samarbeta bättre utan att sekretessregler sätter stopp för detta.

Tre män sitter fortfarande anhållna misstänkta för grovt vapenbrott. Om de är inblandade i dödsskjutningen på restaurangen i onsdags är än så länge oklart.

På fredagen låg åtta personer skadade kvar på sjukhus. Alla är män i åldrarna 20-60 år. Ingen anses längre ha livshotande skador.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter