Yngwie Malmsteen invald i Swedish Hall of Fame

Yngwie Malmsteen. Foto: Hasse Sukis, Rockphoto

Yngwie Malmsteen. Foto: Hasse Sukis, Rockphoto

 

Den Svenska gitarrlegenden Yngwie Malmsteen, 51, blev den 12 februari 2015 invald i Swedish Hall of Fame tillsammans med nio andra Svenska artister bla Jussi Björling, Ulf Lundell och Carola Häggkvist, skriver Swedish Hall of fame på sin hemsida.

Det är så ofantligt härligt att få uppleva att Yngwie Malmsteen, 51 – stilbildande rockhjälte som låtit sig inspireras av klassisk musik till sina storsäljande skivor och blivit en förebild för många av dagens gitarrvirtuoser – får ta del av priset i ett så tidigt skede. Det kan du läsa mer om här: http://smhof.se/om/hall-of-fame

 

Betydande inflytande på musiken
Priset delades ut första gången 2014 då till bla Abba, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube. Till Swedish Music Hall of Fame väljs musiker, låtskrivare, artister, producenter eller andra som har haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling.

Grundtanken bakom Swedish Music Hall of Fame är att hylla rikedomen i den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer. De invalda måste dock ha
skivdebuterat för minst 20 år sedan.

 

Låste in sig i rummet med gitarren
Så här lyder motiveringen till varför Yngwie Malmsteen fick priset från Swedish Hall of Fame: ”I ett pojkrum i Hässelby i början av 1970-talet låste Lars Johan Yngwie Lannerbäck in sig med elgitarr. Hans mamma räckte då och då in brickor med mat.

Hans plan var att inte komma ut igen förrän han bemästrade sitt instrument lika bra som Paganini, en italiensk violinist så virtuos att det ryktades att han sålt sin själ till djävulen. När Yngve till slut klev ut ur pojkrummet tog han med album som ”Rising Force” över världen.

Yngwie Malmsteen har med sin bländande teknik och sin nyklassiska metal influerat elgitarrister på sju kontinenter. Likt en Paganini med rökbomber och har han, för att
citera honom själv, ”unleashed the fucking fury” och höjt taket i Sverige.”

 

Värd all framgång
Välkommen in i värmen Yngwie Malmsteen – du gudabenådade gitarrhjälte. Du är värd all framgång mer än kanske någon annan – efter alla motgångar du har upplevt under åren. Men ändå kämpat på och gjort allt för att lyckas som musiker och artist.

Du är ett stort föredöme för miljoner musiker världen över. Stort lycka till Yngwie Malmsteen i din kommande musikkarriär önskar jag dig.

Varmaste hälsningar

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter