Peter Ahlborg gjorde fotosession på Vadstena slott

Peter Ahlborg i Vadstena. Foto: Hasse Sukis

Peter Ahlborg i Vadstena. Foto: Hasse Sukis, Redigering Peter Ahlborg

 

I måndags den 29 juni 2015 hälsade jag på min gode vän den professionella fotografen Hasse Sukis i hans nya hemstad Vadstena. Vi pratade gamla minnen om rockens karriär och alla galna upptåg vi varit med om under årens lopp. Jag skrattade så jag håll på att göra i byxan åt alla våra härliga skämt och minnen. Vi gjorde även en två timmar lång fotosession i Vadstena slott där Sukis tog många bra bilder på mig.

Min gode vän Hasse Sukis och jag har varit vänner sedan jag var 15 år. Jag såg upp till Sukis, som han kallas i folkmun. Han sprang alltid omkring med kamera och fotograferade allt och alla under min uppväxt.
Fotograferade Sveriges elit
Mest av allt fotograferade han musikgrupper. Till en början lokalt runt omkring i Norrköping och sedan runt hela Sverige, inte minst alla stora konserter på Johanneshovs Isstadion i Stockholm under 80- och 90-talet. Man kan säga att han bodde där för att göra en lång historia kort.

Hasse Sukis har fotograferat ett stort antal världsartister under årens, både i Sverige och i Europa, lopp bland andra: Kiss, Judas Priest, Iron Maiden, a-ha, Dio, Deep
Purple, Black Sabbath och många, många fler. Även Sveriges elitmusiker med Carola, Miio, The Poodles, Nanne Grönvall, Treat och Europe i spetsen samt många andra
framgångsrika svenska artister, har han följt på nära håll, en del under flera decennier.

 

Peter Ahlborg under fotosession på Vadstena slott. Foto: Hasse Sukis

Peter Ahlborg under fotosession på Vadstena slott. Foto: Hasse Sukis

Introducerade mig till magiskt skrivande
Det var Sukis som introducerade mig till att börja fotografera och sedan till att bli journalist. Ofantligt stort tack för alla härliga stunder tillsammans bäste Sukis. Bäst av allt är att du introducerade mig till det magiska skrivandet och fotograferandet.

Kan inte tacka dig nog i livet för att du öppnade dörrar för mig och gjorde att jag upptäckte min talang för fotograferandet och skrivandet – trots att jag hade sämst
betyg i hela klassen. Vilket till stor del berodde på att jag nästan aldrig var där, men det är en annan intressant historia, kära läsare.

 

 

Intervju med gruppen Kiss
Glömmer aldrig när du och jag gjorde en privat intervju med medlemmarna från rockgruppen Kiss, Paul Stanley och Bruce Kulick i Stockholm i maj 1992 på Sheraton Hotell. Och du frågade Paul Stanley varför den nya trummisen Eric Singer har blont hår – när alla andra medlemmar i Kiss har svart hår?

Stanley svarade att det är lika naturligt att ha svart hår i Amerika som det är naturligt att ha blont hår i Sverige – medan han tittade på mig och min vän Sukis där vi satt med våra långa blonda kalufser.

Här kan du läsa mer om vårat möte med rockgruppen Kiss: http://fyfanvadjaghatarsoc.se/linkoping/fotosession-med-fotografen-hasse-sukis

Vi var 23 respektive 24 år och vårt liv låg öppet för oss och våra framgångar. Själv så skulle jag fotografera många svenska band och världsartister under årens lopp.

– Men jag blev även gravt alkoholiserad. Jag var aldrig nykter under en enda konsert – ännu mindre när jag fotograferade alla grupper under årens lopp. Helt osannolikt
att jag kunde ta så bra bilder trots att jag var full varje gång. Men eftersom jag var det så ofta så var det en naturlig del av livet.

– Då levde jag upp till myten om den alkoholiserade fotografen och journalisten till 100 procent, säger Peter.

Sedan den 30 maj 2007 är Peter Ahlborg nykterist, efter den tiden har han inte druckit en droppe alkohol.

 

Peter Ahlborg på Vadstena slott. Foto: Hasse Sukis

Peter Ahlborg på Vadstena slott. Foto: Hasse Sukis

Galet kul
Den varma ljusa kvällen hade bästa förhållandet för att det skulle bli bra bilder. Hasse Sukis tog ett par hundra bilder på mig under två timmar. Vi hade roligt som aldrig förr trots att vi inte drack en droppe! Så skön känsla! Tack för allt bäste Sukis.

Som du märkte så hade jag galet kul under fotosession att jag var nära att göra på mig i byxan när vi skämtade så intensivt under tiden vi tog bilderna.

Jag själv älskar mina egna skämt för att komma i bra form: ”Jag är hungrig”. ”Jag måste gå och bajsa” brukar jag ofta skrika ut högt när jag är på offentliga platser –
medan jag går som om jag har bajsat på mig.

Men det blir bra övning inför min stand up karriär – om någon undrar varför jag är så galen? Men man har som roligast då – om man vågar skämta med sig själv. Jag vågar
– vågar ni, kära läsare?

 

Hasse Sukis och Peter Ahlborg i Vadstena. Foto; Peter Ahlborg

Hasse Sukis och Peter Ahlborg i Vadstena. Foto; Peter Ahlborg

Pratade natten lång
Efter fotosesssionen åt vi utmärkta pizzor och satt uppe och pratade hela natten lång. Vi kom i säng runt kl. 04 på morgonen. Efter tre timmars sömn gick vi upp. Du skulle till Motala Motormuseum. Medan jag åkte vidare till Linköping och spelade på gatan innan jag åkte vidare till min gamla födelsestad Norrköping.

Hälsa även din vänliga kvinna Susanne och era tre så gosiga katter.

Det rör på sig kära vänner! Kan avslöja att Sukis kommer att åka med mig på min kommande turné runt Sverige för att dokumentera mitt liv. Ser fram emot det bästa vän.

Men detta minne var så härligt vännen. Älskar dig som människa! Varm känslosam och kärleksfull kram till dig Sukis – du är en underbar vän.

Peter Ahlborg

FacebooktwitterFacebooktwitter