Peter Ahlborg debuterar som föreläsare

Peter Ahlborg. Foto: Kristian A Söderström

Peter Ahlborg. Foto: Kristian A Söderström

Peter Ahlborg, 45, berättar personligen hur det känns att vara ”Hemlös i bostadsbristens Sverige”. Och hur många problem det skapar för dig som människa. Värst är att många gånger blir barn drabbade som i Peters fall. Under sju år var han hemlös och tvingades att flytta runt mellan tillfälliga adresser samtidigt som han tog hand om sin dotter. När det var som värst bodde han och dottern i tält.

I bostadsbristens Sverige – som blir större för varje dag som går – är det många människor som mår oerhört dåligt när de inte vet var de ska bo. Värst är att många barn får problem med bland annat skolan när deras föräldrar inte har någon fast adress att bo på.

Peter Ahlborg levde delvis som hemlös under sju år. Han flyttade runt på vandrarhem, härbärgen och många kort tids-kontrakt i andra hand. Sammanlagt bodde han på 27 olika ställen under sju år. När det var som värst bodde han i tält tillsammans med sin dotter Josefine.

Peter har uppvaktat dagens politiker genom att skriva debatt-artiklar och lyfta frågan på många sätt. Förra sommaren 2014 gjorde han en gatuturné genom Sverige där han pratade på gator och torg i 27 olika städer – för att få politikerna att vakna i bostadsbristens Sverige.

– Men det ser mörkt ut. Vi hemlösa är som bortglömda medborgare i Sverige. När du behöver hjälp så finns det ingen hjälp att få. Det skrämmer mig, säger Peter Ahlborg

Dagens politiker har nonchalerat bostadsbyggandet i mer än 20 år. Därför är det bostadsbrist i mer än 50 procent av landets kommuner.

Peter Ahlborg har intervjuat partiledarna Gustav Fridolin, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt om bostadsbristen! Peter har även skrivit ett personligt brev i form av en debatt artikel till statsministern Stefan Löfven.

De vet om det stora problemet med bostadsbristen men verkar inte ha någon helhetslösning. Så länge dagens politiker inte går från ord till handling så kommer aldrig något positivt att ske.

Peter Ahlborg håller föreläsningen på ABF i Västerås den 9 oktober 2015.

Peter Ahlborg bor i tält i augusti 2008. Peter tror i sin enfald att bostadssituationen ska lösa sig inom några månader. Men det skulle ta hela sju år innan Peter fick en egen lägenhet som han kunde bo i permanent. Foto: Josefine Ahlborg

Peter Ahlborg bor i tält i augusti 2008. Peter tror i sin enfald att bostadssituationen ska lösa sig inom några månader. Men det skulle ta hela sju år innan Peter fick en egen lägenhet som han kunde bo i permanent. Foto: Josefine Ahlborg

 

Bakgrund

2011 blev Peter Ahlborg vräkt från sin andrahandslägenhet tillsammans med sin dotter – när han nekades socialbidrag under 120 dagar – efter att de bott på 16 olika ställen under tre års tid.

– Socialtjänsten kände till vår tragiska situation men valde att inte bry sig. Det var i samband med det som jag gjorde låten: ”Fy fan vad jag hatar soc”, förklarar Peter Ahlborg. Han vill med låten starta en debatt om hemlösheten och bostadsbristen. Samtidigt frågar han sig varför samhället inte hjälper människor – inte minst barn – som många gånger är i stort behov av hjälp av samhället.

Peter Ahlborg

 

Läs mer på Peters webbplats: http://www.miljonklubben.com


Tid:
 Fredag 9 oktober
15:00 – 17:00Lokal/sal: ABF i Culturen, Stora KonferensenAdress: Sintervägen 6, 72130, VÄSTERÅS

FacebooktwitterFacebooktwitter